Zelenski la ONU: Constrângeți Rusia să facă pace!

Zelenski la ONU: Constrângeți Rusia să facă pace! Volodimir Zelenski la ONU / sursa foto: captură video

Rusia trebuie "să fie constrânsă" să facă pace, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, denunțând Iranul și Coreea de Nord drept "complici" în războiul din țara sa. "Rusia poate fi forțată doar la ​​pace și exact asta trebuie făcut: constrângeți Rusia la pace", a spus Zelenski în timpul unei sesiuni a Consiliului de Securitate al ONU, dedicată Ucrainei.

Zelenski: Cerem prietenilor noștri, aliaților noștri, să trimită arme

"Într-o zi în această sală vom spune că războiul din Ucraina s-a terminat, și asta nu pentru că cineva a făcut un schimb cu Putin: războiul se va termina pentru că va prevala carta ONU, va prevala dreptul la autodeterminare", a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul ședinței Consiliului de Securitate pe marginea Adunării Generale a ONU.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că consideră că războiul cu Rusia este "mai aproape de sfârșit" decât cred mulți și a cerut aliaților să consolideze armata Ucrainei. În fragmente dintr-un interviu pentru emisiunea "Good Morning America" de la ABC News, președintele ucrainean a spus: "Cred că suntem mai aproape de pace decât credem... Suntem mai aproape de sfârșitul războiului", adăugând: "De aceea cerem prietenilor noștri, aliaților noștri, să trimită arme. Este foarte important". Zelenski a declarat pentru ABC că Putin "se teme" de operațiunea Kursk a Ucrainei, în care a cucerit peste 1.000 de kilometri pătrați din teritoriul rusesc.

Zelesnki, mulțumiri pentru Italia

"Este întotdeauna o plăcere să o întâlnesc pe Giorgia Meloni. Pe marginea Adunării Generale a Națiunilor Unite, am convenit asupra următoarelor noastre planuri comune. Îi sunt recunoscător Giorgiei pentru toți pașii decisivi făcuți de G7 sub președinția italiană și pentru angajamentul său de a promova eforturile comune pentru a stabili o pace durabilă și justă", a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe X.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poziția Italiei de sprijin ferm pentru Ucraina nu se schimbă, a răspuns premierul Giorgia Meloni celor care au întrebat-o, pe marginea lucrărilor Adunării ONU, dacă participă doar de la distanță și nu personal la întâlnirea țărilor susținătoare ale Kievului, programată joi la New York.

"Întâlnirea era programată pentru astăzi și ne-am calibrat prezența la New York și pe baza acestei întâlniri, care apoi a fost mutată de SUA pe mâine, și vom participa oricum", a precizat Meloni, "dincolo de a încerca să demonstrăm lucruri de nedemonstrat, poziția Italiei nu se schimbă și nu se va schimba, așa cum a demonstrat întâlnirea din această dimineață cu Volodimir Zelenski".

Turcia, din nou mediator între Putin și Zelenski?

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut Adunării Generale a ONU să oprească fluxul de arme către Ucraina și să reia dialogul cu Rusia. "Ne apropiem de sfârșitul celui de-al treilea an de conflict și suntem încă departe de pace. Odată cu această cursă pentru trimiterea de arme, marjele diplomației se restrâng în mod inevitabil. Trebuie să oprim armamentul și să reluăm dialogul. Turcia va continua să facă eforturi pentru ca diplomația să prevaleze", a spus Erdogan.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a oferit liderului ucrainean Volodimir Zelenski un rol de mediere pentru a ajunge la un acord de pace cu Rusia. Cei doi lideri s-au întâlnit cu ușile închise pe marginea Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York, unde Zelenski l-a invitat pe Erdogan să călătorească în Ucraina.

Declarând că Turcia a crezut încă de la început că războiul dintre Rusia și Ucraina poate fi rezolvat prin dialog, păstrând integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, Erdogan i-a spus lui Zelenski că Ankara continuă eforturile sale pentru a atinge acest obiectiv. Totodată, relatează biroul lui Erdogan, președintele turc a vorbit despre eforturile în curs de a relansa Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră și a ajunge la o încetare a focului, care ar putea deschide calea păcii între Kiev și Moscova.

Pe X, Zelenski a spus că a vorbit cu Erdogan despre dezvoltarea ulterioară a parteneriatului strategic. "Ne-am concentrat pe progresul comerțului bilateral, investițiilor și cooperării economice, precum și pe implicarea companiilor turcești în reconstrucția Ucrainei", a explicat Zelenski, adăugând că "am discutat și despre Formula Păcii, cu o atenție deosebită asupra libertății de navigație în Marea Neagră și asupra rolului de lider al Turciei", potrivit RaiNews.

(Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Revista presei