Rețeaua bancară secretă a lui Prigojin: transferuri prin bănci americane și britanice

Rețeaua bancară secretă a lui Prigojin: transferuri prin bănci americane și britanice Sursa foto: Arhiva EVZ

Evgheni Prigojin, fondatorul Wagner, a folosit discret bănci occidentale precum JPMorgan Chase și HSBC pentru a finanța operațiunile sale în Africa. Documente obținute de Centrul pentru Studii Avansate de Apărare (C4ADS) din Washington arată că Meroe Gold, compania minieră din Sudan controlată de Prigojin, a realizat tranzacții prin aceste instituții financiare, deși liderul Wagner era supus sancțiunilor occidentale, încă din 2016.

Băncile nu au descoperit nereguli legate de tranzacții

Raportul indică faptul că, în august 2017, compania sudaneză Meroe Gold, un paravan pentru Wagner Group și controlată de Evgheni Prigojin, a achiziționat echipamente de la compania chineză Henan Liming, în valoare de 688.000 de dolari. Tranzacția a fost procesată prin JPMorgan Chase din New York și Hang Seng Bank din Hong Kong, parte a grupului HSBC..

În septembrie, aceeași companie a cumpărat generatoare și piese de schimb de la AGG Power Technology din China, prin aceleași canale bancare.

Nu există dovezi că aceste bănci ar fi cunoscut originea fondurilor, iar JPMorgan a declarat că investigațiile sale nu au descoperit nicio neregulă legată de aceste tranzacții.

Ne puteți urmări și pe Google News

HSBC, la rândul său, HSBC a refuzat să facă vreun comentariu, reporterilor, cu privire la anumite tranzacții din Sudan, dar a adăugat că banca este „profund angajată în combaterea criminalității financiare și în susținerea integrității sistemului financiar global”.

Protestatari în preajma băncii HSBC.

Protestatari în preajma băncii HSBC. Sursa Foto - Dreamstime

 

Prigojin a evitat sancțiunile impuse de SUA și Europa

Raportul C4ADS evidențiază cum Evgheni Prigojin și Wagner au utilizat structuri complexe și scheme financiare globale pentru a exploata resursele din Africa, evitând sancțiunile impuse de SUA și Europa. Acest tip de operațiuni expune vulnerabilități majore în supravegherea financiară internațională și ar putea declanșa schimbări importante în modul în care sunt gestionate tranzacțiile în bănci de renume.

Prigojin a fost vizat de sancțiunile americane începând cu 2016, iar rețeaua sa financiară internațională ar putea genera repercusiuni semnificative în sistemul bancar global.

Revista presei