Economia României, perspective sumbre. BRED dă alarma

Economia României, perspective sumbre. BRED dă alarma Marcel Ciolacu, Marcel Boloș / Sursa foto: Arhiva EVZ

Economia României se confruntă cu perspective sumbre, după ce Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a revizuit negativ prognozele pentru 2024.

Un factor major în scăderea estimărilor este cererea redusă pentru servicii de externalizare, care afectează semnificativ sectorul IT, având un impact direct asupra produsului intern brut (PIB), conform raportului publicat joi de instituția financiară internațională.

Vești proaste pentru economia României

Potrivit noilor estimări ale BERD, PIB-ul României ar urma să crească cu doar 1,4% în acest an, o scădere semnificativă față de prognoza inițială din luna mai, care anticipa o creștere de 3,2%. Pentru 2025, se preconizează o creștere de 2,6%, comparativ cu proiecția anterioară de 3,4%. Aceste revizuiri reflectă provocările economice cu care se confruntă țara, în special în contextul scăderii cererii externe.

În Europa de Sud-Est, inclusiv România și Bulgaria, economiile sunt afectate de cererea externă slabă, deși consumul intern s-a menținut puternic datorită creșterilor salariale consistente.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ambele țări, majorarea salariului minim a impulsionat cererea internă, dar a condus și la extinderea deficitului comercial și a contribuit la creșterea presiunilor inflaționiste, conform raportului BERD.

Bani

Bani Sursa foto: EVZ

Creşterea economiei României a încetinit

Economia României a încetinit semnificativ în 2023, cu o creștere de doar 2,1%, iar pentru primul semestru din 2024 se anticipează un avans modest de 1,3%, afectat de scăderea cererii externe și încetinirea sectorului IT, în conformitate cu tendințele globale. În plus, producția industrială a stagnat, dar investițiile în infrastructură au continuat să sprijine creșterea economică. Inflația a rămas la un nivel ridicat, susținută de creșterile salariale și de pensii, rata anuală a inflației fiind de 5,8% în iulie 2024, cea mai mare din Uniunea Europeană, potrivit raportului BERD.

Pe plan fiscal, Banca Națională a României a redus de două ori dobânda în vara anului 2024, aducând-o la 6,5%. Cu toate acestea, politica fiscală a rămas expansionistă, deficitul bugetar înregistrând 3,6% din PIB în primele șase luni din 2024, mai mare decât în anii anteriori. În ciuda unei evoluții bune a veniturilor, cheltuielile au crescut semnificativ, cu majorări de peste 20% la cheltuielile de capital, salarii și bunuri și servicii, reflectând o expansiune fiscală accentuată.

Economia țării avea o prognoză optimistă în urmă cu un an

Cele mai recente date publicate de Consiliul Fiscal indică o extindere a deficitului bugetar al României către 8% din PIB în 2024, conform raportului oferit de instituția financiară internațională. Cu toate acestea, PIB-ul României este prognozat să crească cu 1,4% în 2024 și cu 2,6% în 2025, având în vedere că o redresare economică este așteptată în a doua jumătate a anului 2024, în ciuda necesității stringente de consolidare fiscală. BERD atrage atenția că absorbția întârziată a fondurilor europene reprezintă un risc important pentru perspectivele de creștere economică ale țării.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a redus, de asemenea, previziunile privind creșterea economică a României pentru acest an. Inițial, FMI prognoza o creștere de 3,8% în octombrie 2023, însă în aprilie 2024 a ajustat această estimare la 2,8%, conform raportului său "World Economic Outlook". Aceste revizuiri în scădere reflectă dificultățile cu care se confruntă economia românească în fața provocărilor globale și interne.

Revista presei