Thierry Breton rupe tăcerea după demisia sa din Comisia Europeană

Thierry Breton rupe tăcerea după demisia sa din Comisia Europeană Thierry Breton. Sursa foto: Facebook / European Commission

La aproape o săptămână după demisia din Comisia Europeană, Thierry Breton și-a justificat alegerea. „Nimeni nu mi-a vrut capul, eu am demisionat”, a susținut fostul comisar.

Thierry Breton, indezirabil pentru ursula von der Leyen

Thierry Breton a fost cu adevărat împins spre ieşire? Duminică, 22 septembrie, la aproape o săptămână de la demisia sa bruscă, fostul comisar european responsabil cu comerțul interior a rupt tăcerea în emisiunea Questions Politiques la France Inter, France Info și „Le Monde”.

Trebuie spus că totul s-a întâmplat în decurs de câteva zile.

În timp ce relațiile dintre fostul ministru al lui Jacques Chirac și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-au complicat în ultimele săptămâni, aceasta din urmă, care era pe punctul de a-și definitiva noua echipă pentru noul ei mandat de cinci ani, i-a dat un ultimatum lui Emmanuel Macron, a povestit fostul comisar european.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Fie este Thierry Breton, dar cu un portofoliu mai mic, fie este altul, dar cu un portofoliu mai mare”.

Cum a fost primită demisia la Paris

Deşi Franța și-a exprimat inițial sprijinul pentru candidatura sa, inginerul în vârstă de 69 de ani a decis în cele din urmă să se îndepărteze, explicând că „în aceste condiții, nu îşi mai avea locul în acest colegiu”.

Chiar dacă anunțul plecării sale a avut efectul unei bombe, Thierry Breton a vrut totuși să reducă la tăcere zvonurile și a explicat că decizia sa nu a fost luată „cu ușurință”.

Ce spune acum Breton

„Nu mi-a vrut nimeni capul, eu am demisionat pentru că am simțit că trebuie să o fac”, a adăugat el, precizând: „Dacă simți că nu mai ai condițiile, tu suporţi consecințele”.

Stéphane Séjourné

Stéphane Séjourné / sursa foto: wikipedia

De acum înainte, fostul ministru al Afacerilor Externe Stéphane Séjourné este cel care îl va înlocui pe Thierry Breton în funcție după propunerea făcută de Emmanuel Macron peședintei Comisiei.

O alegere, validată de atunci de Ursula von der Leyen, care a stârnit destule critici în rândurile stângii și ale Adunării Naționale (RN).

Europarlamentarul Manon Aubry a criticat „o clonă” a lui Thierry Breton, în timp ce Thierry Mariani (RN) a denunțat „arta de a-i reloca pe micii marchizi căzuți ai macronismului”.

(Autor: Kévin Comby, Le Point; Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Revista presei