Operațiune de căutare contracronometru. Filmul salvării unui copil de trei ani
- Viorica Gheorghe
- 24 septembrie 2024, 08:42
Republica Moldova. Copilul de trei ani, dat dispărut de părinții săi, a fost găsit pe un deal. Polițiștii din UTA Găgăuzia și voluntarii l-au căutat ore în șir, iar misiunea lor a fost una mai mult decât dificilă, zona de căutare fiind una împădurită și mlăștinoasă. Peste 1300 de copii sunt dați dispăruți anual în Republica Moldova.
Operațiune de căutare contracronometru
În jurul orei 20.00, părinții copilului au sunat la poliție, declarând că de aproximativ o oră nu-și găsesc băiatul de trei ani. Acesta a ieșit din curtea casei și a dispărut într-o direcție necunoscută.
Potrivit oamenilor legii, în cele din urmă băiețelul a fost găsit pe un deal și transmis părinților disperați.
„Vă rugăm, supravegheați micuții. La aceasta vârsta sunt curioși și greu de monitorizat, dar viața lor primează. Mulțumim colegilor și persoanelor care ne-au ajutat!”, ne atenționează responsabilii din cadrul Poliției.
Câți copii sunt dați dispăruți, anual, în Republica Moldova
Pe parcursul unui an, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 13oo de cazuri în care copiii au dispărut de acasă sau din centrele de plasament. Într-un studiu prezentat de Avocatul Poporului pentru anul de referință 2022 este arătată amploarea fenomenului.
„Cele 1348 cazuri de fugă voluntară/dispariție a copiilor de la domiciliu/plasament, înregistrate în anul 2022 de poliție, sunt implicați 791 copii: 420 fete și 371 băieți. Datele mai arată că în 722 dintre cazuri copiii au fugit/dispărut în mod repetat, iar în 626 cazuri copii au fugit/dispărut pentru prima dată”, se arată în raport.
Vârsta copiilor care au fugit/dispărut de la domiciliu/instituții de plasament este de: – 204 copii au vârsta de până la 13 ani; – 289 copii au vârsta cuprinsă între 14-15 ani; – 298 copii au între 16-18 ani.
Totodată, în 757 de cazuri copiii provin din mediul urban și în 591 de cazuri copiii provin din mediul rural. În multe cazuri, copiii au fost supuși violenței sau neglijați de către părinți. Anume aceștia practică vagabondajul, cerșesc, mai relevă raportul.