Toxiinfecție alimentară la liceul „Aristotel” din Chișinău. Șapte elevi au fost testați pozitiv la infecția cu norovirus

Toxiinfecție alimentară la liceul „Aristotel” din Chișinău. Șapte elevi au fost testați pozitiv la infecția cu norovirus Liceul Teoretic Republican „Aristotel”/Sursa foto: yandex.com

Republica Moldova. Șapte elevi de la liceul „Aristotel” din Chișinău, care au suferit toxiinfecții alimentare, au fost testați pozitiv la infecția cu norovirus. Informația a fost confirmată de șefa Serviciului informare și comunicare al Agenției Națională pentru Sănătate Publică, Olesea Croitor.

Potrivit sursei citate, alte rezultate, inclusiv la probele de apă și de alimente, sunt în proces de investigație. „La finalizarea anchetei, alte informații și rezultatele vor fi făcute publice”, a spus Olesea Croitor.

Potrivit medicilor, infecțiile determinate de norovirus sunt extrem de contagioase și se manifestă în mod frecvent prin simptome digestive - vomă și diaree. Răspândirea patogenului se face prin consumul de apă și alimente contaminate. Transmiterea norovirusului are loc și interuman, prin contactul direct cu o persoană infectată.

Toxiinfecție în masă la liceul „Aristotel”

Ministerul Sănătății a anunțat joi că 65 de elevi din clasele a X-XII-a și un angajat de la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” au manifestat semne de toxiinfecții alimentare.

Ne puteți urmări și pe Google News

În prezent, 20 de elevi și angajatul instituției continue să fie internați pentru tratament specializat. Astfel, 14 copii și angajatul liceului sunt internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Totodată, șase copii sunt spitalizați la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii. Un copil este internat în secția de reanimare.

Dureri de burtă

Dureri de burtă/Sursa foto: servusmed.ro

Ministerul Sănătății a anunțat că, în prezent, starea copiilor și a angajatului liceului internați în cele două instituții medicale este satisfăcătoare. Totodată, starea copilului internat în secția de reanimare este stabilă.

Primele semne de boală

Conform rezultatelor anchetei epidemiologice, s-a stabilit că primele semne de boală printre elevii afectați au fost slăbiciune generală, dureri în abdomen, febră 37,1-39,6℃, vomă și diaree. Acestea au apărut pe data de 17 septembrie curent. O parte dintre elevi, care prezentau semne de boală diareică acută, au plecat la domiciliu însoțiți de părinți.

Toxiinfecție alimentară

Toxiinfecție alimentară. Sursa foto: biocomp.ro

Pe acest caz a fost inițiată o anchetă epidemiologică. Cazul se află în atenția Ministerului Sănătății. Alte detalii vor fi oferite ulterior.

La Liceul Teoretic Republican „Aristotel” învață 362 de elevi din diferite teritorii administrative ale Republicii Moldova. Aceștia sunt repartizați în XII clase liceale, iar în cămin locuiesc 132 de elevi.