Americanii nu vor să mai negocieze pacea cu Hamas. Biden și-a pierdut orice speranță de încetare a focului

Americanii nu vor să mai negocieze pacea cu Hamas. Biden și-a pierdut orice speranță de încetare a focului Joe Biden. Sursa foto: facebook / Joe Biden

Consilierii pentru securitate națională ai lui Joe Biden nu au planuri iminente de a prezenta președintelui o propunere actualizată în negocierile de încetare a focului din războiul Israel-Hamas, au declarat pentru CNN doi înalți oficiali ai administrației – cel mai recent indiciu că discuțiile pentru a pune capăt conflictului au stagnat serios.

Unii oficiali americani au indicat în ultimele săptămâni că o așa-numită propunere era trimisă pentru aprobare lui Joe Biden. Cu toate acestea, potrivit acestor înalți oficiali, consilierii președintelui doresc mai întâi să afle dacă Hamas ar fi dispus să ajungă în cele din urmă la un „da” la un astfel de acord actualizat – și nu cred că există această dorință.

Schimbul de prizonieri, o altă problemă

Un punct major de conflict în negocieri are de-a face cu problema prizonierilor palestinieni care vor fi eliberați în schimbul ostaticilor răpiți de Hamas la 7 octombrie. Hamas a cerut recent ca prizonierii pe viață să fie eliberați în schimbul ostaticilor civili.

Oficialii americani arată în mare măsură cu degetul către Hamas și liderul său, Yahya Sinwar, pentru impas, spunând că nu este clar că el este interesat să ajungă la un acord. Execuția recentă a șase ostatici în Gaza – inclusiv un american israelian – i-a înfuriat pe oficialii administrației care au fost strâns implicați în discuții.

Ne puteți urmări și pe Google News

Între timp, a existat și un scepticism tot mai mare la Washington cu privire la dorința politică a premierului israelian Benjamin Netanyahu de a pune capăt războiului.

Inamicul Israelului. Yahya Sinwar, lider Hamas

Yahya Sinwar. Sursa foto: Arhiva EVZ

Prioritatea lui Biden

Încheierea războiului Israel-Hamas înainte de a-și părăsi funcția este una dintre cele mai importante priorități de politică externă pentru Biden. Dar, în ciuda lunilor de muncă febrilă, a existat un scepticism tot mai mare în cadrul administrației cu privire la posibilitatea de a ajunge la un acord înainte de sfârșitul mandatului președintelui, în ianuarie.

Totuși, oficialii insistă că își păstrează speranța și că vor continua să se angajeze în negocieri, oricât de slabe ar fi perspectivele unui încetare a focului în acest moment.

"Administrația lucrează „sârguincios”"

Adresându-se reporterilor săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby, a insistat că administrația lucrează „sârguincios” pentru a face progrese.

„Conversațiile continuă”, a spus Kirby. „Ceea ce nu este clar pentru noi, din cauza execuției acelor șase ostatici, este dacă vom reuși să ajungem acolo. Ceea ce nu este clar pentru noi este dacă Hamas va putea vreodată să vină la masă cu sinceritate și să semneze ceva.”

Revista presei