„Fantomele” SIE din SUA. Au fost sau nu date pe mâna americanilor

„Fantomele” SIE din SUA. Au fost sau nu date pe mâna americanilor

Un episod din perioada „administrației Iliescu” rămâne și astăzi neelucidat.

Revista Evenimentul istoric abordează în mod curajos subiecte sensibile și nerezolvate. În cel mai recent număr, care poate fi achiziționat de la chioșcurile de ziare, reviste sau comandat on-line fără taxe de livrare de pe edituradecarte.ro, se face lumină în cel mai controversat subiect al ultimilor 35 de ani din lumea serviciilor secrete.

„Fantomele SIE”  - Generalul maior Cornel Biriș explică

„Fantomele” reprezintă denumirea agenților secreți pe deplin conspirați care activează pe teritoriul unui stat. Ei mai sunt numiți și „ilegali”. Sunt cei mai buni și mai bine antrenați agenți secreți. Ei intră în teritoriul statului unde vor lucra pe deplin conspirați. Au o legendă creată: identitate, poveste de viață, cetățenie diferită de a statului pe care îl slujesc. Ei se infiltrează în teritoriul advers și rămân acolo chiar și ani de zile. Despre ei știu un cerc restrâsn de oameni, de regulă comandantul unității și un ofițer de legătură.

Schimbarea orientării României, de la un stat socialist din lagărul sovietic, spre un stat membru al UE și al NATO a venit la pachet și cu anumite cereri. Autorul articolului susține că Ion Iliescu și generalul Ioan Talpeș ar fi oferit FBI lista acoperiților adică „Umbrele” care acționau pe teritoriul SUA.

Este o suspiciune a unei trădări de țară, dar generalul Talpeș a avut un drept la replică. El a explicat jurnalistului Dan Andronic într-un interviu din Evenimentul Zilei că a cerut șase luni pentru a-i retrage în țară. Generalul Talpeș era șef al SIE. El ar fi precizat că acei agenți care nu respectau ordinul de retragere puteau fi deconspirați. Generalul Biriș consideră că generalul Talpeș abuza de expresia „e foarte simplu”.

„Fantomele SIE” - a greșit generalul Talpeș?

Autorul articolului descrie faptul că generalul Talpeș i-ar fi comunicat președintelui Iliescu solicitarea americanilor. Ion Iliescu a amânat răspunsul spunând că are nevoie de consultarea CSAT. Generalul Talpeș, acum trei decenii în 1994, a dat lista a 23 de agenți, după cum declara în respectivul interviu.

Totuși, autorul articolului, Generalul Biriș susține:  Ioan Talpeș „a dat lista cu identitatea celor care au rămas în SUA, condțițiile concrete nepermițându-le să părăsească teritoriul american”.

Generalul maior Cornel Biriș: „sunt întrunite elementele infracțiunii de trădare de patrie”

Chestiunea legată de „Umbrele” SIE nu este deloc simplă. Pur și simplu, unii agenți nu puteau să respecte ordinul de retragere în cele șase luni din rațiuni independente de voința lor. Opinia autorului articolului este clară:

„Pentru noi, ofițerii de informații, și cred că nu numai pentru noi, faptele comise de fostul șef al Serviciului de Informații Externe întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de trădare de patrie, în formă agravantă”

Ne puteți urmări și pe Google News