Republica Moldova. Serviciul de urgență 112, copleșit de apeluri. Președinta Maia Sandu a trimis un mesaj public

Republica Moldova. Serviciul de urgență 112, copleșit de apeluri. Președinta Maia Sandu a trimis un mesaj public Inundații/Sursa foto: https://www.facebook.com/maia.sandu

Republica Moldova. Circa 10 mii de apeluri la serviciul unic de urgență 112 au fost înregistrate pe parcursul zilei de sâmbătă, atunci când pe teritoriul țării s-au înregistrat ploi torențiale. Astfel, numărul solicitărilor a crescut cu aproape 33%, înregistrându-se până la 523 de solicitări pe oră.

În intervalul orelor 11.00-19.00, numărul solicitărilor recepționate la numărul de urgență a depășit media de apeluri intrate pe oră. La anumite ore, au fost înregistrate peste 500 de solicitări, aproximativ 9 solicitări înregistrate pe minut.

Urgențele semnalate la 112

În cele mai multe cazuri, oamenii au semnalat cazuri medicale, cazuri legate de persoane agresive, conflicte, accidente rutiere și situații legate de deblocare și salvare. Persoanele au semnalat inundații, pomparea apei din locuințe, pivnițe, subsoluri, cabluri electrice rupte căzute la pământ, trasee și drumuri blocate, accidente rutiere neînsemnate.

Serviciul 112

Serviciul 112/Sursa foto: www.facebook.com/Serviciul112

Cele mai multe situații de intervenție și salvare, sub influența ploilor puternice, au fost semnalate din localitățile din raioanele de centru și sud. Este vorba de localitățile Strășeni, Orhei, Călărași, Ialoveni, Hânceṣti, Cantemir, Leova. Situații de urgență au fost semnalate și din unele suburbii din municipiul Chiṣinău.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, aproape 4 000 de apeluri recepționate la numărul de urgență au semnalat situații care nu sunt de competența acestuia.

Președinta Maia Sandu recunoscătoare tuturor celor implicați în intervenții

În dimineața zilei de duminică, președinta Maia Sandu a mulțumit salvatorilor, pompierilor, polițiștilor, carabinierilor, soldaților, drumarilor, medicilor, primarilor pentru intervențiile realizate.

„Mulțumim tuturor celor care au fost la datorie fără încetare și au dat o mână de ajutor oamenilor aflați în primejdie din cauza ploilor abundente de sâmbătă. Îi mulțumesc și fiecărui cetățean care a sărit în ajutor la nevoie”, a afirmat Maia Sandu.

Președinta Maia Sandu

Președinta Maia Sandu/Sursa foto: www.facebook.com/maia.sandu

„Autoritățile au lucrat toată noaptea acolo unde a fost nevoie de pomparea apei din gospodăriile inundate, deblocarea drumurilor și înlăturarea consecințelor intemperiilor, mai ales în centrul și sudul țării. Din păcate, pentru astăzi, la fel, se așteaptă ploi torențiale, de aceea vă îndemn să evităm deplasările care pot fi amânate. Să avem grijă unii de alții”, a spus Maia Sandu.

Situația la nivel de țară

În dimineața zilei de duminică, toate localitățile au fost reconectate la energie electrică. Totodată, traseele au fost deblocate. În prezent, doar traseul R34 se află sub monitorizarea poliției.

În total, au parvenit peste 170 de solicitări pentru evacuarea apei din gospodării. Locuințele nu au fost inundate.

Inundații

Inundații/Sursa foto: www.facebook.com/maia.sandu

La fel, persistă riscul de cedare a barajelor lacurilor din raionul Leova, satul Seliște, și din satul Sărata Nouă. Astfel, se întreprind acțiuni de pompare de capacitate înaltă.

În satul Porumbești, raionul Leova au fost construite două diguri de protecție cu o lungime aproximativ de 20 metri fiecare (300 saci). În orașul Leova, strada Petru Dudnic au fost construit un dig în zona predispusă la inundații.

Prognozele meteorologilor

În zilele următoare, 15 și 16 septembrie curent, meteorologii au anunțat Cod portocaliu de ploi torențiale pe întreg teritoriul țării, izolat puternice, însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului.

În acest context, cetățenii sunt îndemnați să nu iasă din case și să evite călătoriile. Nu lăsați fără supraveghere copiii. Dacă pe timpul unei furtuni aţi fost surprins afară, evitați să vă adăpostiţi sub copaci. Nu vă apropiaţi de stâlpii liniilor electrice şi firele căzute la pământ, de obiectele metalice, de paratrăsnete.

Sunaţi cât mai repede posibil la 112 în situaţia unui pericol pericol grav şi iminent asupra vieții, sănătății, mediului și proprietății.

Revista presei