Facturile la întreținere, în iarna 2025. Românii care ar putea plăti dublu, față de sezonul trecut

Facturile la întreținere, în iarna 2025. Românii care ar putea plăti dublu, față de sezonul trecut Sursa foto: Arhiva EVZ

Analiștii sunt de părere că românii vor plăti facturi la întreținere mult mai mari la iarnă. România a cumpărat în ultima perioadă energie la preţuri uriașe. În unele zile, ţara noastră a plătit chiar şi 1.000 de euro pentru un MegaWatt Oră, la orele de varf.

Facturi mai mari la întreținere

În România ajunge prea puțină energie la preţ avantajos din Vest, pentru că mare parte rămâne în Ungaria și Austria. Poducțiile din regenerabile nu funcționează la parametrii normali din cauza diferențelor de temperatură. Analiștii că că prețurile de pe piața externă îi vor afecta pe români. Mai ales pentru cei care au un consum de peste 255 de kw-h şi care platesc acum un preţ mai mic decât plafonul de 1,3 lei.

Facturi

Facturi. Sursa foto: Freepik/ wayhomestudio

Cât vor plăti românii

În această iarnă, la un apartament cu două camere, încălzirea cu centrală proprie va costa între 700 și 900 de lei pe lună.  Pentru românii care au parte de încălzire la sistem centralizat pe bloc, atunci întreținerea va fi dublă pe timp de iarnă. La un apartament cu două camere, doar încălzirea și apa caldă vor costa peste 500 de lei pe lună.

În cadrul reuniunii South East Europe Green EPC, Sebastian Burduja a spus că România nu poate accepta la nesfârșit să plătească prețuri chiar și de trei ori mai mari decât alte state. El a garantat că românii vor plăti acelaşi preţ la energie electrică şi la gaze până la finalul lunii martie, dar rapoartele arată contrariul.

Ne puteți urmări și pe Google News
energie

Energie. Sursă foto: Unsplash

Ce spune Sebastian Burduja

„Ne preocupă foarte mult ce se întâmplă pe piaţa energiei. Sunt câteva luni de zile în care, din păcate, preţurile în regiunea noastră sunt semnificativ mai mari decât în vestul Europei. Asta ţine de mai mulţi factori. Sigur că discutăm de un an secetos, o producţie hidro mai mică, discutăm de probleme în zona de interconexiune, de mentenanţă pe anumite linii din Ungaria, discutăm de o capacitate redusă în Austria, de transfer/export a energiei electrice mai ieftine din vestul Europei către estul Europei.

De asemenea, discutăm de un sprijin pe care îl dăm cu mare plăcere, în termeni comerciali, desigur, şi Republicii Moldova, dar şi Ucrainei – şi care creează o presiune pe preţurile din România, lucru pe care îl notăm, dar nu-l putem accepta la nesfârşit”, a spus Burduja.

Revista presei
Seara cea mai neagră