Foștii șefi ai Spitalului Obregia, acuzați de corupție, au fost achitați. Decizia Curții de Apel

Foștii șefi ai Spitalului Obregia, acuzați de corupție, au fost achitați. Decizia Curții de ApelSpitalul Obregia. Sursa foto: Arhiva EVZ

În 2019, procurorii DNA trimiteau în judecată trei foști șefi ai Spitalului Obregia. Aceștia au fost acuzați de procurori pentru fapte de corupție.

Dosarul foștilor șefi ai Spitalului Obregia 

În luna ianuarie a acestui an, Tribunalul București a pronunțat prima sentință în dosarul privind abuzul în serviciu, stabilind pedepse variate pentru inculpați.

Elena Faur a primit o condamnare de 5 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, în timp ce Ștefu Camelia, Nicolae Tacu și Grigore Ion au fost condamnați cu suspendare pentru complicitate la același tip de infracțiune. Claudiu Cristian Alexandru Popescu, șeful Serviciului Administrativ, a avut procesul penal încetat pentru fals intelectual din cauza prescripției faptelor. Instanța a decis, de asemenea, ca Elena Faur să plătească daune materiale de 4,8 milioane lei spitalului, iar firmele implicate au fost sancționate cu amenzi penale.

Decizia Tribunalului București a fost contestată și apelul a fost soluționat de Curtea de Apel București, care a decis să anuleze condamnările inițiale, invocând articolul 16 alin.1 lit.b din Codul de Procedură Penală. Conform acestei norme, instanța a stabilit că faptele nu sunt prevăzute de legea penală sau nu au fost săvârșite cu vinovăția necesară.

Instanța de apel a menținut măsurile asigurătorii dispuse de prima instanță, însă a notat că acestea vor înceta automat dacă partea civilă nu inițiază o acțiune în instanța civilă în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii.

Ce acuzații aduceau procurorii DNA în cazul șefilor Spitalului Obregia

Procurorii au detaliat într-un rechizitoriu că, între iunie 2011 și decembrie 2016, Faur Elena, în calitate de șef al Serviciului Achiziții de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, a comis încălcări grave ale legislației privind achizițiile publice. Încercând să obțină cele mai avantajoase oferte pentru instituție, ea a ignorat obligațiile legale de a cerceta piața și de a negocia condiții favorabile. Aceste acțiuni au fost realizate cu intenția de a favoriza anumite firme, care au furnizat oferte supraevaluate și au creat aparența unor proceduri de achiziție transparente și corecte.

În acest context, inculpații Ștefu Camelia, Tacu Nicolae și Grigore Ion au fost implicati activ. Aceștia, în calitate de administratori ai societăților implicate, au furnizat oferte de preț exagerate în numele propriilor firme, dar și oferte cu prețuri intenționat mai mari pentru alte societăți, pentru a da impresia unei competiții echitabile. Faur Elena, cunoscând aceste aspecte, a preferat să atribuie contractele firmelor „agreate”, deși prețurile practicate erau semnificativ mai mari comparativ cu cele ale altor competitori.

În plus, Popescu Claudiu Cristian Alexandru, care ocupa funcția de Șef al Serviciului Administrativ și președinte al comisiei de recepție, a semnat procesele-verbale de recepție pentru opt contracte încheiate cu SC Trendy Alien SRL. Această acțiune a fost făcută în mod intenționat, deși serviciile contractate nu au fost efectiv prestate conform termenilor stabiliți. Popescu a influențat și alți membri ai comisiei să semneze aceleași documente false, contribuind astfel la fraudarea spitalului.

Direcția Națională Anticorupție

DNA. Sursa foto: Facebook

Acuzațiile finale pentru șefii Spitalului Obregia

În primele zile ale anului 2019, Direcția Națională Anticorupție (DNA) – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate corupției a făcut public faptul că a decis să trimită în fața instanței inculpații, aceștia fiind cercetați pentru următoarele fapte:

  • FAUR ELENA, la data faptei șef al Serviciului Achiziții din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
  • POPESCU CLAUDIU CRISTIAN ALEXANDRU, la data faptei Șef al Serviciului Administrativ și de președinte al unei comisii de recepție a serviciilor prestate, pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual în formă continuată,
  • ȘTEFU CAMELIA, TACU NICOLAE și GRIGORE ION, la data faptelor administratori ai societăților menționate mai jos, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
  • SC FREEMAC MED SRL, SC TRENDY ALIEN SRL, SC FRIGOTERM ECO SERVICE SRL, SC TOTAL UTILAJE PROFESIONALE SERVICE SRL (TOTAL U.P. SERVICE) și SC SOREL 99 SRL pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Prejudiciu de aproape cinci milioane de lei

Prejudiciul adus Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” a fost calculat la suma de 4.855.474 lei, reprezentând în același timp un folos necuvenit pentru firmele beneficiare ale contractelor. În urma descoperirii acestor abuzuri, spitalul a anunțat că se constituie parte civilă în procesul penal, cerând despăgubiri pentru pierderile suferite din cauza activităților ilegale.

În documentele oficiale, se evidențiază că prețurile de achiziție pentru produsele și serviciile contractate de spital erau cuprinse între 200% și 1.100% mai mari decât valoarea reală a acestora. Aceste discrepanțe majore subliniază gravitatea corupției și a fraudei comise de inculpați, care au manipulat sistemul pentru a beneficia de câștiguri ilegale.

Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” a comunicat atunci că se constituie parte civilă în cauză cu suma menționată mai sus.