Cazul Lasconi. Acoperiții din servicii nu știu cât le este plapuma

Cazul Lasconi. Acoperiții din servicii nu știu cât le este plapuma

De peste 30 de ani inventariem personaje care populează viața politică, mediul de afaceri, magistratura și chiar presa despre care, la un moment dat, apar informații că au avut sau au legături strânse cu Securitatea sau cu actualele servicii secrete. De obicei li se spune „acoperiții”. Elena Lasconi, candidat la președinție, este în acest moment în mijlocul unui astfel de scandal. Nu răspunde întrebărilor, dar amenință, uitând că mai suntem destui jurnaliști care făceam presă în paralel cu ea, angajată la Pro TV.

Ca în fiecare campanie electorală încep să apară secretele îngropate în dulapurile candidaților. Și tot mereu, cei care se visează în cancelariile puterii încearcă să ascundă tarele din trecutul lor. Unele sunt mari, altele sunt mai mici, dar aproape mereu ascunse și refuzate să fie lămurite pe deplin, credibil. Dezvăluirile de impact sunt cele care incubă apropierea de serviciile secrete. Constatarea mea, după peste trei decenii de presă scrisă, este că „acoperiții” nu realizează că se întind mai mult decât le este plapuma, fiind convinși că tutorii lor nu-i vor lăsa cu capul sau picioarele descoperite. Eroare, istoria a demonstrat contrariu.

Elena Lasconi este un personaj electoral care nu s-a prins de multe atunci când a început să i se croiască drumul spre Cotroceni. Instinctul de jurnalist a murit după ce a obținut victoria de la primăria orășelului Câmpulung Muscel, altminteri ar fi intuit că se va confrunta cu cele mai delicate situații din viața sa puse pe tapet și va trebui să răspundă.

Elena Lasconi o pune în bătaia puștii pe o colegă de la Pro TV

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca să formulez întrebările pentru președinta USR, trebuie să reiau niște lucruri apărute deja în spațiul public, la care le adaug pe cele știute de mine. În perioada la care s-a făcut referire în cazul Lasconi-SRI, anul 2001, aveam deja 10 ani de presă.

Informația că Elena Lasconi ar fi fost o foarte apropiată consilieră a fostului director al SRI Radu Timofte a fost lansată în public de către jurnalista Daniela Tobă, fost purtător de cuvânt al SPP. Dezvăluirea a fost făcută în decembrie 2023, pe pagina de Facebook. Autoarea mai scria că Elena Lasconi ar fi primit un apartament de la SRI în 2001, pe care ulterior l-a vândut. La vremea aceea, Lasconi nu era nici președinta USR și nici nu se punea problema unei candidaturi a ei pentru Cotroceni.

Cu siguranță că primărița din Câmpulung a citit postarea, însă nu a avut nicio reacție. Nu a negat, nu a ieșit să țipe că sunt minciuni, aberații, să se apere în vreun fel. Așa că știrea a reapărut recent, rostogolită de data aceasta de jurnaliști cu notorietate. Acum, Elena Lasconi a reacționat. A făcut declarații în mai multe rânduri, la mai multe televiziuni și nu întotdeauna au fost identice, ba chiar au creat suspiciuni.

„Nu am lucrat și nu îl cunosc pe directorul SRI. Pe vremea când a apărut Pro TV, multe dintre noi eram blonde. Asta nu înseamnă că toate blondele sunt consilierele domnului Timofte. Carmen Tănăsescu a fost purtător de cuvânt. Am sunat-o pe Carmen și mi-a spus că a fost consiliera lui Timofte, chiar dacă nu a făcut școala militară”, a spus Lasconi în emisiunea lui Denise Rifai.

Am cunoscut-o bine pe Carmen Tănăsescu în vremea în care era jurnalist la Pro Tv. Eram amândouă acreditate la Ministerul Justiției, Parchete, Ministerul de Interne, Poliție, Jandarmerie, SRI și de aceea ne întâlneam des pe teren, la investigații sau la conferințele de presă. Dincolo de faptul că era un jurnalist talentat și responsabil, era și un om deosebit. În 2001, odată cu venirea lui Radu Timofte la cârma SRI (fost ofițer al Armatei) și schimbarea stafului serviciului, lui Carmen i s-a propus postul de purtător de cuvânt și intrarea în corpul ofițerilor. Știu de ce a acceptat să facă pasul, însă nu e cazul să vorbesc despre asta. Spun doar că era un motiv onest, iar partea materială și perspectiva de viitor îi erau favorabile. Salariul ei la Pro Tv nu era nici pe măsura muncii ei și nici nu-i permitea să-și cumpere apartament și casă de vacanță, cum ne mărturisește acum Lasconi că a făcut în perioada 2001-2005. Cred că la vremea respectivă, ea -reporter transferat de la Deva - avea salariu mai mic decât Carmen, care era șefa unui departament al postului.

Nu știu de ce Elena Lasconi a adus-o în discuție pe Carmen Tănăsescu care, de când a devenit ofițer SRI, în 2001, a dispărut din spațiul public. I-a spus lui Rifai ba că fosta colegă a fost purtător de cuvânt la SRI, ba că a fost consiliera lui Timofte. Minte că a vorbit cu Carmen la telefon, știind că aceasta nu va ieși public să infirme sau să confirme.

Un lucru vreau să se rețină de către cititori. Singurii jurnaliști despre care știu că s-au transferat pe față în curtea unor servicii sunt Carmen Tănăsescu și Ovidiu Marincea la SRI, Magdalena Manea la Ministerul de Interne și Adrian Fulea la STS. Alții, destul de mulți bănuiți, au rămas „acoperiți”.

Întrebări la care candidata USR la președinție trebuie să răspundă

Elena Lasconi este obligată să facă lumină cu privire la trecutul ei fiindcă vrea să fie aleasă, iar românii au dreptul să știe cât e de cinstită, mai ales că minciunele au început să apară.

În declarația de avere a primăriței Elena Lasconi scrie că a cumpărat în 2001 un apartament de 62 de mp, iar în 2005 o casă în Câmpulung Muscel de aproape 99 mp.

Să răspundă clar Elena Lasconi:

1.A primit și cumpărat un apartament de la SRI în 2001? Va face public contractul de vânzare-cumpărare din 2001, despre care Daniela Tobă scria că l-a plătit cu 15.000 de euro „la sacoșă”?

Coincidență sau nu, în 2001  SRI a oferit mai multor persoane locuințe, cumpărate ulterior de către acestea. Chiar Radu Timofte a fost cercetat pentru că și-a repartizat un apartament luxos într-o vilă din Primăverii.

Dintr-o revistă mondenă, am aflat cum și-a cumpărat Lasconi casa din Câmpulung, cea care apare în declarația de avere ca fiind achiziționată în 2005.

Proprietara a spus că a cumpărat-o cu 21 de ani în urmă. Asta ar însemna că a luat-o în anul 2003 și a făcut actele în 2005. Nu era căsătorită în acei ani, așa că e unic proprietar.

„Pe Valea Prahovei nu te puteai apropia atunci. Şi am auzit în redacție că unii colegi şi-au luat o casă la Câmpulung. Asta se întâmpla în urmă cu 21 de ani. Şi am cerut numărul agentului imobiliar, căruia anul acesta i-am cununat băiatul”, a explicat Elena Lasconi și a precizat că „ toți banii pe care îi avea strânși atunci i-a investit în casa care stătea să cadă atunci când a cumpărat-o”.

Primărița din Câmpulung ne-a arătat casa și că locuiește pe strada Drăcești. Pentru un popor ortodox, numele are o anume rezonanță. Fiind primar, ar fi putut să-i schimbe numele sau să nu se fălească cu asta.

2.Să explice Elena Lasconi cum a reușit dintr-un salariu de reporter tv, care până în 2001 și-a plătit studiile la o facultate privată, și-a crescut singură copilul, să cumpere apartamentul (de la SRI ?), apoi, la doar 2 ani distanță să achiziționeze și casa prăpădită, dar cu teren generos de 5.000 mp, din Câmpulung Muscel.

3. Cât de serioasă e, în ceea ce o privește, ancheta declanșat de Kovesi și Parchetul European cu privire la fondurile alocate la Câmpulung și despre care se presupune că ar fi fost deturnate?

Atât Elena Lasconi, cât și ceilalți candidați care se luptă să-i ia locul lui Iohannis trebuie să spună totul despre ei, iar atunci când o scaldă sau ne înșiră minciuni, sunt obligați să aibă răspunsuri și pentru aceastea. De la Cuza ne-a rămas expresia „l-am prins cu ocaua mica”, iar rolul presei ăsta este. Ocaua însă poate fi și mare, fie că acoperiții sau neacoperiții, vânătorii de putere se supără și amenință cu procese. Să nu uite că nu reușesc să măsoare plapuma, și să-i privească atent pe Coldea și Dumbravă!

Revista presei