Ce sunt, de fapt, sălile de detenție. Ligia Deca, mesaj pentru dascăli: Să nu închidă ochii

Ce sunt, de fapt, sălile de detenție. Ligia Deca, mesaj pentru dascăli: Să nu închidă ochii Ligia Deca. Sursă foto: Facebook

Ligia Deca a vorbit despre importanța măsurilor introduse în acest an școlar. Conform ministrului Educației, școlile ar trebui să aibă mai multă putere de decizie. De altfel, acesta ar fi unul dintre motivele care au dus la introducerea sălilor de detenție.

Ligia Deca, despre sălile de detenție

„Au nevoie de măsuri pentru cei care deranjează ora. El este urmărit de un cadru didactic, nu se pune absență, dar se informează familia. Există și alte sancțiuni care se pot aplica. Este una dintre multele măsuri pe care regulamentul le prevede în astfel de cazuri”, a explicat Ligia Deca.

Potrivit ministrului, regulile introduse ar trebui să ducă la reducerea violenței în școli și la diminuarea cazurilor de bullying.

„Aceste măsuri izvorăsc fintr-o realitate socială (violență și bullying în școli. Când un elev deranjează ora, este limitarea dreptului la educație față de toți colegii lui. Vom putea vedea scăderea numărului de incidente, scăderea conflictelor pe care le vedem reflectate în diferite rapoarte. Am dat mai multe instrumente școlilor. Până la urmă, fiecare școală poate decide și lua măsuri. Nota la purtare se poate scădea pe modul, nu doar la final de an. Măsura vine din partea unor scoli care au avut parte de violență. Elevul poate să își îndrepte comportamentul astfel încât nota la purtare să crească”, a adăugat ministrul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mesaj pentru dascălii din România

Ligia Deca îi îndeamnă pe profesori să nu închidă ochii la absenteism și să comunice constant cu directorii unităților școlare.

Ligia Deca, elevi

Utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor/Sursa foto: ea.md/

„ Am mai introdus o măsură, aceea a pierderii bursei. (cei care au absențe) Să nu închidă ochii! Trebuie să sesizeze aceste cazuri. Nu trebuie mers pe un aranjament. Dacă sunt modificări de orar, atunci conducerea școlii trebuie să afle”, a mai spus ministrul.

Ligia Deca, despre schimbările legate de Bacalaureat

În acest an școlar, probele la examenul de Bacalaureat vor începe mai devreme. Ministrul Educației a explicat de ce a optat pentru această schimbare. 

„ Sub acest Cos roșu am desfășurat titularizarea cadrelor didactice. Pentru a garanta ca ei să performeze, avem nevoie ca aceste probe să se desfășoare în zile cu temperaturi mai mici de 35 de grade. Mai este o altă soluție: ne gândim să mutăm săptămâna verde și săptămâna altfel în perioada respectivă”, a mai spus Deca.

Revista presei
Almanah Sudoku nr.3 / 2024