Mitropolitul pro-rus Vladimir acuză presiuni de tip sovietic, după pelerinajul preoților la Moscova

Mitropolitul pro-rus Vladimir acuză presiuni de tip sovietic, după pelerinajul preoților la Moscova Mitropolitul Vladimir și Vladimir Putin. / Sursa foto: agora.md

Republica Moldova. Deputatul PAS Vasile Șoimaru a declarat recent că, „la un moment dat, Moldova va interzice Mitropolia Moldovei, care e, de fapt, a Rusiei”. Mai mult, deputatul a afirmat că „problema mitropoliilor se va rezolva chiar în toamna aceasta”.

Declarația a venit după ce mai mulţi preoţi ai Mitropoliei Moldovei au plecat, pe 20 august, într-un pelerinaj la Moscova. La întoarcere, aceștia ar fi urmat să primească mai multe carduri eliberate de Promsviazbank, pe care li se promite că vor primi salarii şi ajutoare pentru biserică. Aceste călătorii ar fi fost organizate de oligarhul fugar Ilan Şor şi de şefii săi de la Kremlin, cu scopul de a mitui preoţii să deturneze alegerile prezidenţiale şi referendumul din toamnă.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a negat că ar exista vreo inițiativă legislativă privind Mitropolia Moldovei, contrazicând afirmațiile deputatului Șoimaru. Maia Sandu i-a îndemnat pe preoţii din Moldova să nu se implice în politică sau în activităţi de destabilizare a ţării. Șefa statului a mai transmis că preoții trebuie să se ocupe „să se ocupe de promovarea moralei creştine şi să contribuie la pacea în societate”.

Mitropolitul Vladimir: Exprimăm profunda noastră îngrijorare

Ulterior, Mitropolia Moldovei, prin vocea mitropolitului Vladimir,  un susținător al lui Vladimir Putin, a venit cu o replică la afirmațiile deputatului Vasile Șoimaru. „În numele Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova (BOM), exprimăm profunda noastră îngrijorare față de recentele declarații făcute de domnul Vasile Șoimaru, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, în cadrul unei emisiuni televizate, conform cărora ar exista posibilitatea interzicerii activității Mitropoliei Moldovei.

Ne puteți urmări și pe Google News
Mitropolitul Vladimir

Sursa foto. Arhiva EVZ

Desființarea prin lege a Bisericii Ortodoxe din Moldova ar aduce atingere dreptului de exprimare a conștiinței religioase a tuturor credincioșilor ortodocși ai acestei Biserici, care s-ar afla în imposibilitatea de a frecventa Biserica lor. Legea cultelor nr. 125/2007, cadrul legal, potrivit căruia funcționează cultele în Republica Moldova, prevede că propagarea urii religioase și intoleranța religioasă manifestată prin acte care stânjenesc liberul exercițiu al unui cult religios constituie infracțiune și se pedepsește penal. După toate standardele legale, promovarea ideii desființării unui cult după modelul ucrainean reprezintă un act de intoleranță religioasă, manifestat în spațiul public”, se arată în mesajul mitropolitului Vladimir.

Mitropolitul spune că preoții sunt intimidați

Mitropolitul Vladimir a mai reclamat presiuni similare celor din perioada sovietică: „Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove este o instituție eclesială cu o istorie îndelungată, ce joacă un rol esențial în viața spirituală, culturală și socială a poporului nostru. În statutul său, se menționează în mod clar independența Bisericii Ortodoxe din Moldova (Mitropolia Moldovei), care își desfășoară activitatea în conformitate cu canoanele și tradiția creștină ortodoxă.

Suntem profund indignați de atitudinea anumitor instituții ale statului implicate în intimidarea preoților. Preoții sunt vizitați la domiciliu de către reprezentanţi ai organelor de drept și constrânși să semneze diferite declarații neclare. Unii ierarhi și slujitori au fost reținuți în puncte de trecere a frontierei și percheziționați minuțios fară temei. Astăzi, asupra Bisericii se resimt presiuni similare celor din perioada sovietică. Tot mai multe amenințări se aruncă asupra Bisericii și a slujitorilor ei”.

 

Revista presei