Gazprom înregistrează pierderi record. Se amână proiecte de exploatare a gazelor rusești

Gazprom înregistrează pierderi record. Se amână proiecte de exploatare a gazelor rusești Gaze rusești. Sursă foto: Freepik

Gazprom amână mai multe proiecte majore de explorare offshore în Arctica, conform unor date din registrul de stat al studiului geologic al subsolului. Această măsură vine pe fondul pierderilor record, al sancțiunilor occidentale ca răspuns la invazia din Ucraina. De asemenea, se datorează și refuzului Chinei de a semna un nou contract pentru gazele rusești.

În Marea Kara, Gazprom deține 11 licențe. Forarea puțurilor exploratorii la siturile Leningradskoye și Obruchevsky a fost amânată cu patru ani. Forajul la situl Nevsky este acum programat pentru 2036 în loc de 2032, în timp ce situl Morskoy a fost eliminat complet din plan. În Marea Barents, unde Gazprom deține șapte licențe, lucrările la siturile Medvezhyye și Fersmanovsky au fost amânate cu patru ani. Acolo compania intenționa să foreze trei sonde exploratorii.

Discuții cu China

Conform Agenției Internaționale pentru Energie, Arctica reprezintă peste 80% din producția de gaze naturale a Rusiei și aproximativ 20% din producția sa de țiței.

Decizia Gazprom de a-și amâna proiectele arctice vine pe fondul unei deteriorări accentuate a situației sale financiare. Un alt motiv este și blocarea negocierilor cu China privind gazoductul Power of Siberia 2.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectul este în discuție de aproape un deceniu. Acesta ar fi permis Rusiei să își mărească livrările de gaze către China la 100 de miliarde de metri cubi pe an. Cu toate acestea, în ciuda vizitelor regulate ale președintelui Vladimir Putin la Beijing, conducta nu a primit aprobarea lui Xi Jinping.

Potrivit Financial Times, China a fost de acord să cumpere gaz din gazoduct doar la prețurile interne rusești. Aceasta ar însemna în jur de 60 de dolari pe 1.00 metri cubi. Totuși, acest demers face proiectul neviabil din punct de vedere financiar, potrivit analiștilor de la BCS Financial Group.

Primele pierderi cuantificate

Anul trecut, Gazprom a înregistrat prima sa pierdere netă din ultimii 25 de ani. Aceasta s-a ridicat la o valoare de 7 miliarde de dolari. Acesta reprezintă un record în istoria de trei decenii a companiei.

Exporturile de gaze rusești au scăzut la 69 de miliarde de metri cubi, cel mai scăzut nivel din 1985. Livrările către Europa, cândva cea mai mare piață a Gazprom, au atins cel mai scăzut punct de la sfârșitul anilor 1970.

Gazprom a raportat un profit de 1,042 trilioane de ruble (11,7 miliarde de dolari) în prima jumătate a anului 2024. Totuși, activitatea sa principală în domeniul gazelor a rămas pe minus. Pierderile totale sunt de 480 de miliarde de ruble (5,4 miliarde de dolari) sau 2,5 miliarde de ruble (288 de milioane de dolari) pe zi, conformMoscow Times .

Revista presei
Nopți fără lună