BD-urile, filme făcute să producă încredere în Miliție

BD-urile, filme făcute să producă încredere în MilițieToma Caragiu arunca „șopârle” / Sursă foto: EVZ

BD-urile, filmele care ofereau încredere în Miliție.Detalii mai puțin cunoscute de la filmări și renunțarea la proiect

Cred că nu este român care să nu fi râs la seria de filme care au purtat sigla BD. Este vorba de abrevierea de la „Brigada Diverse”. Regizorul  Mircea Drăgan și scenaristul Nicolae Țic au reușit în misiunea lor. La un moment dat, proiectul s-a oprit brusc.

BD - alternativa la „Mannix” și „Columbo” și „Jandarmul”

Spre finalul anilor 60, România începuse să se uite la Occident, nu doar politic și economic ci și la televizor. Cerbul de Aur va avea cântăreți străini de top ca invitați, alții vor concerta individual. S-au cumpărat seriale străine, precum „Mannix”, „Columbo” și serii de filme precum „Jandarmul” cu Luis de Funes. Cu timpul, lumea le agrea, dar asimila și obiceiuri occidentale, vedea lumea de „dincolo de Cortina de Fier”.Ori, asta nu convenea regimului de la București.

Și totuși, parcă, Nicolae Ceaușescu dorea alături de „cerberii” cinematografiei să fie făcute filme cu Miliția română. Era o chestiune de tactică, adică să fie apreciate „organele de ordine publică”. Așa se face că Nicolae Țic scrie scenariul pentru 11 filme. Fiecare film ar fi avut 105 minute și câte două povești-caz rezolvat.  Regizor a fost celebrul Mircea Drăgan.

Afișul filmului avea nume grele. „Polițiști” erau Toma Caragiu, Iurie Darie, Sebastian Papaiani, Dumitru Furdui, Ioana Drăgan. ”Infractori” erau Dem Rădulescu, Jean Constantin, Puiu Călinescu, Ion Finteșteanu și alții. Ideea era ca milițienii să prindă infractori, să fie comedie, acțiune și moralitate proletară.

BD - intrigă simplă, povești nemuritoare

În BD, milițienii din Brigada Diverse vor „cazuri”, nu doar rezolvarea micilor pungășii de cartier precum furturi de căței, spargeri. Totuși, cu mintea ascuțită, ei descoperă că în spatele cazurilor aparent minore stau acțiuni mari ca trafic de tablouri, droguri, rețele de furturi prin seducție feminină, furturi ingenios organizate din mari magazine de stat.

Infractorii au și ei ingeniozitatea lor. Scenaristul s-a inspirat evident din cazuistica Miliției. Filmările la BD avansau cu dificultate. Au rămas memorabile înjurăturile lui Caragiu care era supărat că Jean Constantin care venea direct la Constanța întârzia din cauza trenului care venea la București. Avea grijă să aducă echipei țigări fine și cafea „originală”, pentru că la București, deja nu prea găseai ce găseai la Constanța.

Sebastian Papaiani a povestit că nu i-a fost ușor să se împrietenească, să aibă o relație cu acel câine „Costel”, câine polițist și că doar ficatul fiert adorat de câine a ajutat la desfășurarea fără incidente. Jean Constantin a povestit că atunci când urma să se filmeze scena cu tunsul lui Dem Rădulescu, frizerul, deținut în realitate, l-a luat mai întâi pe Jean Constantin pe care l-a crezut „deținut pe bune”.

Final brusc de proiect. „Infractorii” supărați că nu au mai apucat „să se îndrepte”

Au fost mai multe cauze pentru care s-a renunțat la proiect. Prima și cea mai importantă, a fost aceea că regizorul și scenaristul au avut un proces de plagiat. Vintilă Corbul și Eugen Burada au acționat în instanță regizorul și scenaristul din BD. I-au acuzat că s-ar fi inspirat copios dintr-un scenariu depus de ei la CNC (Consiliul Național al Cinematografiei) în 1965 și care a fost trecut la arhivă în 1968, deși inițial trebuia filmat.

O altă cauză a fost aceea că unii „cerberi” au considerat că uneori, deși prinși, „infractorii” făceau mișto de „milițeni”. Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu au prezentat și ei opiniile lor în interviuri. Se pare că în scenariile nefilmate, Miliția și infractorii deveniți prea populari urmau să lupte împreună. În plus, nu a plăcut nici faptul că s-a râs mult pe tema aspirației lui Harpalete-jucat de George Mihăiță care visa să se facă și el milițian, avea aptitudini, dar era mereu luat la „mișto” de formalistul „plutonier Căpșună” jucat de Sebastian Papaiani.

Seria de trei filme „BD” (fiecare film avea 2 povestiri) s-a oprit așadar. Ulterior, s-a trecut la filme istorice, filme cu ilegaliști, filme de aventuri pentru copii, atât cu ilegaliști cât și inspirate din romanele lui Tom Sawyer. Amintirea celebrelor replici din „BD-uri” a rămas însă..

Ne puteți urmări și pe Google News