Justiția europeană validează transparența fiscală, o victorie pentru statele membre

Justiția europeană validează transparența fiscală, o victorie pentru statele membreCurtea de Justiție a UE/ CJUE. Sursa foto: Facebook

Justiția europeană a validat transparența fiscală, o victorie pentru statele membre. Avocații fiscali belgieni au încercat să elimine o directivă din 2018 care cere transparență în aranjamentele fiscale transfrontaliere. În zadar.

Belgia, în luptă cu Comisia Europeană

O decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), luată în toiul verii, a trecut pe nedrept neobservată. Pe 29 iulie, cel mai înalt organ judiciar din UE a emis o hotărâre care le-a dat o lovitură foarte dură susținătorilor optimizării fiscale agresive. Toți avocații fiscali și contabilii din Belgia au încercat să elimine obligația de a declara aranjamente fiscale transfrontaliere, chiar și pe cele legale.

Este adevărat că Belgia are o istorie în acest domeniu. A fost criticată pentru practica sa privind deciziile fiscale (acorduri fiscale anterioare), în special în cazul deciziilor privind profitul în exces, care au condus la o anchetă a Comisiei Europene. După multe dispute, Curtea de Justiție a Uniunii Europene solicitase, în 2021, regatului belgian să recupereze avantajele fiscale, estimate la aproximativ 800 de milioane de euro, acordate ilegal unui număr de circa patruzeci de multinaționale, printre care germanul BASF, British American Tobacco, suedezul Atlas Copco, Pfizer...

În luna mai 2018, instituțiile europene au introdus într-o directivă obligația de a declara aranjamente fiscale transfrontaliere. Belgia a transpus textul în decembrie 2019. Avocații fiscali belgieni au sesizat justiția belgiană, care, la rândul său, a chestionat CJUE cu privire la validitatea noilor reguli.

Ce a decis justiția europeană

Pe 29 iulie 2024, răspunsul a fost clar: CJUE validează directiva europeană care impune intermediarilor fiscali (consilieri, avocați, contabili) să declare autorităților aranjamentele fiscale transfrontaliere pe care le elaborează sau le implementează pentru clienții lor. Și asta, chiar dacă aceste dispozitive sunt perfect legale. Gata cu secretul?

Nu chiar, dar aproape. Până acum, statele au fost nevoite să alerge după informații, adesea cu întârziere. De acum înainte, acestea vor fi informate în prealabil cu privire la aranjamente fiscale sofisticate. Suficient pentru a le permite să astupe rapid lacunele din legislația lor. Aceasta este o victorie pentru statele membre și pentru veniturile lor fiscale.

Judecătorii europeni au lăsat deoparte argumentele celor care se opun acestei directive. Nu, aceasta nu încalcă secretul profesional, cu excepția avocaților. Nu, nu este prea vagă sau imprecisă. Și, nu, nu încalcă în mod disproporționat confidențialitatea contribuabililor sau a intermediarilor.

Curtea de Justiție a UE oligarh rus

Curtea de Justiție a UE sursa foto: curia.europa.eu

CJUE, schimbare de paradigmă

Curtea merge chiar mai departe. Ea consideră că această obligație de raportare se aplică în mod corect tuturor tipurilor de impozite (TVA, impozit pe venit), nu doar impozitului pe profit. Planificarea fiscală agresivă nu cunoaște granițe între diferitele taxe. Unii vor vedea acest lucru ca pe un atac la libertatea de a face afaceri.

Până la urmă, nu este legitim să încercăm să plătim mai puține taxe în cadrul legii? Curtea răspunde negativ. Ea consideră că interesul general – în cazul de față, lupta împotriva evaziunii fiscale – primează asupra acestei libertăți.

Este o schimbare de paradigmă. Până acum, tot ceea ce nu era interzis în mod expres era permis în materie fiscală. De acum înainte, chiar și aranjamentele juridice vor trebui declarate, dacă prezintă anumite caracteristici considerate "la risc".

Consecințele deciziei din 29 iulie vor fi semnificative. În primul rând, statele vor avea o mulțime de informații despre practicile de optimizare fiscală. Suficient pentru a le permite să-și adapteze rapid legislația pentru a acoperi golurile. Apoi, această transparență sporită riscă să descurajeze anumite aranjamente fiscale îndrăznețe.

Consecințele deciziei luate de justiția UE

Chiar dacă rămân legale, simplul fapt că statele vor fi nevoite să le declare ar putea descuraja unii contribuabili sau sfaturile lor de la implementarea lor. În cele din urmă, acesta este un pas în plus către armonizarea fiscală europeană. Împărtășind aceste informații între ele, statele membre își vor putea coordona răspunsurile la practicile agresive de optimizare fiscală. Următorului comisar UE pentru taxe i se oferă un teren de joc important, dacă dorește să ajute statele membre să coopereze eficient.

Desigur, decizia poate provoca și blocaje administrative. Nu este exclus riscul supradeclarării, care ar putea îneca administrațiile fiscale într-un val de informații. Dar CJUE a decis: lupta împotriva evaziunii fiscale justifică această nouă obligație de transparență. Acesta este un mesaj puternic transmis multinaționalelor și oamenilor bogați care sunt fani ai optimizării fiscale agresive: lațul se strânge. Este doar o etapăș. Cei mai deștepți vor găsi mereu noi lacune de exploatat, chiar dacă numai în afara Uniunii...

(Articol de Emmanuel Berretta, Le Point; Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Ne puteți urmări și pe Google News