Patriarhul Daniel, apel la aleșii României, după decizia lui Zelenski: Nu putem rămâne nepăsători

Patriarhul Daniel, apel la aleșii României, după decizia lui Zelenski: Nu putem rămâne nepăsători Patriarhul Daniel. Sursă foto: basilica.ro

Patriarhul Daniel a fost impresionat de situația credincioșilor ortodocși din Cernăuți. Reprezentantul BOR a lansat un apel către cei aflați în fruntea țării, solicitându-le să intervină în scandalul provocat de Zelenski. Președintele ucrainean a restricționat accesul la Capela Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Cernăuți.

Patriarhul Daniel, apel la Iohannis și Ciucă

Reprezentantul BOR a cerut intervenția președintelui Klaus Iohannis, precum și a premierului Marcel Ciolacu. Patriarhul Daniel consideră că aceștia ar trebui să discute cu autoritățile ucrainene, după ce accesul la Capela Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Cernăuți a fost restricționat.

Astfel, românii ortodocși nu mai pot participa la slujbe. Decizia este considerată abuzivă și un atac la adresa identității religioase a celor care trăiesc în Bucovina de Nord.

Românii din regiune, revoltați

Cerința lui Zelenski a stârnit revoltă, în contextul în care lăcașul de cult urma să fie atribuit Parohiei „Sfântul Nicolae” din Cernăuți. Astfel, Patriarhul Daniel le-a cerut aleșilor să intervină în acest sens și să le ofere sprijin credincioșilor ortodocși din Bucovina de Nord.

Ne puteți urmări și pe Google News
Capela Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Cernăuți

Capela Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Cernăuți. Sursa foto: Facebook

„Deşi clerul şi credincioşii români din regiunea Cernăuţi nu sunt membri ai Bisericii Ortodoxe Române, ci ţin de altă Biserică Ortodoxă, nu putem rămâne nepăsători în faţa confiscării de către autorităţi, cu diferite justificări administrative, a unui simbol identitar românesc şi în faţa încălcării libertăţii religioase a unor creştini ortodocşi români”, se arată în mesajul Patriarhiei Române.

Patriarhul Daniel cere sprijin pentru românii din Bucovina de Nord

Autoritățile ucrainene au sigilat lăcașul de cult la finalul lunii august, anulând astfel decizia din 1990. Conform acesteia, Capela a fost atribuită Parohiei „Sfântul Nicolae” din municipiu.

Capela Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Cernăuți, Patriarhul Daniel

Capela Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Cernăuți. Sursa foto: Facebook

„Ca urmare, solicităm şi noi, alături de organizaţiile româneşti care ne-au scris, sprijinul autorităţilor române pe lângă autorităţile ucrainene, pentru ca românii să fie liberi să se roage în limba lor şi să vină în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, dacă vor dori aceasta”, a transmis Patriarhia.

Revista presei