Haosul de la graniță. Grecia și Turcia caută un coridor de transport care să ocolească Bulgaria

Haosul de la graniță. Grecia și Turcia caută un coridor de transport care să ocolească Bulgaria Sursa foto: segabg.com

Transportatorii din Turcia și Grecia s-au unit în jurul intenției de a găsi un coridor de transport alternativ care să ocolească Bulgaria, iar țara a fost criticată public şi sever din cauza haosului care se creează la punctele de trecere a frontierei.

Acest lucru s-a întâmplat în Tașkent, Uzbekistan, unde se desfășoară cea de-a 44-a Adunare Generală a Uniunii Asociațiilor de Transport Rutier din Regiunea de Cooperare Economică la Marea Neagră (BSEC-URTA), relatează Camera Transportatorilor Rutieri din Bulgaria (CTRB), care participă la forum.

"Afirmaţiile privitoare la Bulgaria au fost tăioase și categorice. Două din cele mai influente organizații internaționale, IRU și BSEC-URTA, au anunțat că vor întreprinde toate acțiunile necesare pentru a se rezolva aceste probleme, deoarece acțiunile locale au impact global. Turcia și Grecia s-au unit privind intenția lor de a găsi un coridor de transport alternativ pentru a ocoli Bulgaria. Dacă acesta va fi legătura de frontieră Ipsala din Turcia și Punctul de Control şi Trecere a Frontierei Kipoi din Grecia, sau o altă rută de feribot, este o chestiune de negociere", arată CTRB.

Alianța dintre Grecia și Turcia

Într-o postare pe Facebook a Camerei, se mai precizează că, în mod neașteptat și fără motive întemeiate, la sfârșitul lunii iulie 2024, autoritățile bulgare au restabilit procedurile de dezinfecție a vehiculelor la punctele de control de la graniţele din Kăpitan Andreevo și Lesovo. Este de așteptat ca partea turcă să implementeze măsuri similare la granițele sale cu Bulgaria foarte curând.

Ne puteți urmări și pe Google News

"BSEC-UTRA urmăreşte îndeaproape situația și face insistent apel la membrii săi bulgari și turci să se adreseze autorităților lor naționale abilitate pentru a elimina cât mai curând posibil această măsură inechitabilă, consumatoare de timp, costisitoare și inutilă, care contribuie în mod semnificativ la creșterea timpului de așteptare la graniță și dăunează grav lanțurilor logistice din regiunea Mării Negre", se arată în poziția oficială a BSEC-URTA.

"Rușinea pe care au experimentat-o ​​organizațiile bulgare prezente la eveniment este din cauza statului. Începutul unui eveniment semnificativ în lumea transporturilor a fost marcat de critica întemeiată la adresa Bulgariei, care a refuzat să asculte avertismentele și propunerile pe care Camera Transportatorilor Rutieri și alte organizații de transport le lansează în mod constant. Dar lumea merge înainte, iar dacă o țară vă sta în cale, ea va fi pur și simplu ocolită”, subliniază Camera.

 Ministerul de Interne: La graniţa de la Kăpitan Andreevo trec până la 9.000 de vehicule pe zi

 Ministrul bulgar al Afacerilor Interne, Atanas Ilkov, a discutat cu ambasadorul Turciei la Sofia, Mehmet Sait Uyanik, despre gestionarea migrației și protecția frontierei comune, despre măsurile de combatere a traficului de droguri și proiectele de facilitare a trecerii prin Punctul de Control "Kăpitan Andreevo", prin extinderea acelui punct de trecere a frontierei. Aceștia au arătat că, ca urmare a acțiunilor comune, presiunea migrației a scăzut cu peste 70%.

Vamă Bulgaria.

Vamă Bulgaria. Sursa foto Youtube

Ambasadorul a mulțumit serviciilor Ministerului Afacerilor Interne pentru activitatea de pe drumul traficului de droguri din și către Europa, inclusiv pe calea aerului. S-a remarcat și buna organizare comună pentru trecerea fără probleme a cetățenilor prin Punctul de Trecere a Frontierei "Kăpitan Andreevo", unde a fost înregistrat anul acesta un număr record de autovehicule de pasageri - între 5.000 și 9.000 pe zi la intrarea în Turcia și între 3.500. și 5.500 la ieșire către Bulgaria. În acest sens, s-a discutat proiectul de reconstrucție completă și reparare a trecerii frontierei, potrivit segabg.com.  (Traducerea-Rador)

Revista presei
Jocul de-a vacanța