Maia Sandu îi lasă în urmă pe contracandidații săi, în ultimul sondaj. Usatîi îl depășește pe Stoianoglo

Maia Sandu îi lasă în urmă pe contracandidații săi, în ultimul sondaj. Usatîi îl depășește pe Stoianoglo Președinta RM, Maia Sandu/ Sursa foto: www.facebook.com/maia.sandu/

Republica Moldova. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, actualul șef al statului, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare număr de voturi. Datele se cuprind într-un sondaj prezentat astăzi de compania iData.

Un nou scenariu pentru turul al doilea

Cu o marjă de eroare de +/-3%, sondajul Idata, realizat în perioada 19-25 august pe un eșantion de 1004 de respondenți din 372 de localități, o plasează pe Maia Sandu în topul preferințelor moldovenilor. Actualul șef al statului ar obține 27,5% din voturi, fiind urmată de Renato Usatîi cu 11,6%.

Astfel, conform datelor din sondaj, în cazul organizării turului al doilea al scrutinului, Maia Sandu ar urma să lupte cu Renato Usatâi pentru a-și păstra fotoliul.

Alexandr Stoianoglo s-ar clasa pe locul al treilea, cu 11,4%. Următorii clasați ar fi ex-premierul Vasile Tarlev și Vasile Bolea, care însă nu a fost înregistrat în cursă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Topul este continuat de fosta bașcană Irina Vlah, ex-premirul Ion Chicu, Andrei Năstase și Igor Munteanu.

Ce prognoze cuprindea precedentul sondaj

Conform precedentului sondaj de opinie, realizat de WatchDog, Maia Sandu rămâne politicianul care ar obţine cele mai multe voturi la alegerile prezidențiale. Alexandr Stoianoglo, susținut de socialiști, s-ar clasa pe locul doi.

Sondajul o credita cu 35,5 % din sufragii pe Maia Sandu. Conform datelor sondajului, Alexandr Stoianoglo ar obține 9,9 % din voturi.

Deși este lider detașat la alegerile prezidențiale, actuala șefă a statului nu ar câştiga din primul tur. Maia Sandu l-ar învinge însă pe Stoianoglo în turul al doilea, potrivit sondajului prezentat de WatchDog.

Experții au subliniat că, în cazul alegerilor prezidențiale, apariția unui număr mare de candidați nu a afectat ratingul prezidențial al Maiei Sandu. În aprilie, pentru Maia Sandu erau gata să voteze 35,1% dintre cetățenii cu drept de vot, iar în august - 35,5%. În schimb, a crescut puternic numărul de indeciși – de la 11,8% la 18,2%. A fost sesizată și creșterea substanțială a ratingului lui Renato Usatîi.

Sursa: watchdog.md

Revista presei