Alexandar Vučić neagă legăturile cu Vladimir Putin

Alexandar Vučić neagă legăturile cu Vladimir Putin

Președintele sârb Aleksandar Vučić a negat că are legături strânse cu omologul său rus Vladimir Putin și a respins ipoteza conform căreia țara sa este un "cal troian" pentru Moscova.

Vučić spune că nu are legături apropiate cu Putin

Vorbind la conferința de securitate GLOBSEC de la Praga, Vučić a spus că nu s-a întâlnit și nu a vorbit cu Putin în cei peste doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina.

„Da, în mod tradițional avem legături foarte bune și nu ne ascundem. Și nu mi-e rușine cu Rusia. Așa a fost întotdeauna între sârbi și ruși și suntem singura țară din Europa care nu a impus sancțiuni împotriva Rusia. Și, după cum puteți vedea, nu mi-e frică să o spun deschis”, a afirmat președintele sârb.

„Nimeni în Europa nu este de acord cu mine în această problemă, dar toată lumea din Europa înțelege poziția mea”.

Ne puteți urmări și pe Google News
Vladimir Putin

Vladimir Putin. Sursa foto: en.kremlin.ru

Ce spune președintele Serbiei despre sancțiuni

Vučić a recunoscut că Serbia a rezistat până acum de a nu se alinia cu restul Europei în impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei, dar a spus că Belgradul a condamnat în mod repetat invadarea Ucrainei pe platformele internaționale, precum Adunarea Generală a Națiunilor Unite. Serbia și Turcia sunt singurele țări candidate la UE, care au refuzat să impună sancțiuni.

„Acum cinci ani, 30% din veniturile noastre din turism proveneau din Rusia. Era dificil să adoptăm sancțiuni împotriva Rusiei și să urmăm Consiliul UE. A fost greu, dar am reușit”, a spus președintele Muntenegrului, Jakov Milatović, care a fost și el prezent la conferință. Muntenegru este și țară candidată la UE.

Vučić a spus că a avut o conversație „foarte constructivă” cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar a recunoscut că este puțin probabil ca Serbia să devină stat membru al UE până în 2028, data până la care alte țări din Balcanii occidentali speră să se alăture blocului.

Vučić, sceptic cu privire la UE

„Nu cred că vom face parte din Uniunea Europeană în 2028, pentru că sunt multe probleme. În primul rând, aici avem interese ale Uniunii Europene, care din când în când sunt diferite de interesele noastre. Și cred că dacă unii dintre noi devin membri UE, acest lucru nu se va întâmpla înainte de 2030. Dar asta este doar evaluarea mea”, a spus Vučić.

Serbia, care a devenit țară candidată la UE în 2012, a înregistrat puține progrese în domeniile statului de drept și reformelor democratice, care sunt principalele premise pentru aderarea la blocul celor 27 de națiuni ale UE.

Belgradul trebuie, de asemenea, să-și alinieze politicile externe cu cele ale UE, ceea ce include impunerea de sancțiuni Rusiei. În timpul protestelor de anul trecut, după două împușcături în masă, cererile pentru un control mai strict al armelor s-au transformat rapid în proteste antiguvernamentale.

Protestatarii au fost furioși pe regresul democratic al Guvernului Vučić, acuzându-l de autoritarism în creștere, corupție și legături cu criminalitatea organizată. Cel mai recent raport realizat de Freedom House clasează drepturile politice ale Serbiei pe locul 18 din 40, lăsând țara în categoria regimurilor hibride parțial libere, cu o tendință descendentă spre autoritarism, potrivit Euronews.

(Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Revista presei
Focul de paie. Volumul 2