Sondaj EvZ. 45 la sută cred că a crescut corupția în România

Sondaj EvZ. 45 la sută cred că a crescut corupția în România Direcția Națională Anticorupție. Sursa foto: FACEBOOK/DNA

Un recent sondaj realizat exclusiv de Evenimentul Zilei (EVZ) a stârnit discuții aprinse pe canalul de You Tube cu privire la percepția corupției în România.

Potrivit acestui sondaj, care a atras atenția a peste 2.400 de votanți, majoritatea românilor consideră că țara noastră se află pe un trend negativ în ceea ce privește corupția. Dar ce înseamnă aceste rezultate și ce mesaj transmit ele despre starea actuală a României? Vladimir Putin ar fi fericit...

Rezultatele sondajului. Sondajul a fost structurat în mai multe opțiuni, oferind participanților șansa de a-și exprima opinia asupra evoluției corupției în România.

- 45%  dintre respondenți** cred că „A crescut, suntem pe primul loc în Europa”; - 4% au opinat că „A scăzut, sunt alte țări mai corupte”; - 16% consideră că „Nici nu a scăzut, nici nu a crescut, e la fel”; - 24% sunt de părere că „Nu suntem mai corupți decât alți europeni”; - 11% au afirmat că „Sunt alte țări europene mult mai corupte”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Corupție, interpretarea rezultatelor

La o primă privire, rezultatele arată că aproape jumătate dintre cei care au participat la sondaj percep corupția din România ca fiind în creștere și consideră că țara noastră ocupă un loc fruntaș în Europa la acest capitol. Această percepție nu este surprinzătoare, având în vedere multiplele scandaluri de corupție care au afectat imaginea publică în ultimii ani.

Pe de altă parte, un procent semnificativ, de 24%, respinge ideea că România ar fi mai coruptă decât alte state europene, subliniind o percepție diferită, poate mai puțin pesimistă, asupra situației.

Un alt aspect interesant este cel al celor 16% care consideră că situația corupției a rămas constantă, nici mai rea, nici mai bună. Aceasta indică o stare de stagnare în percepția acestora, sugerând că schimbările (dacă au avut loc) nu au fost suficient de evidente pentru a schimba opinia publică.

Doar 4% dintre participanți cred că situația s-a îmbunătățit, un procent care ridică semne de întrebare cu privire la eficiența măsurilor anticorupție implementate până acum. În același timp, 11% sunt de părere că există țări în Europa cu niveluri de corupție mai ridicate, ceea ce ar putea sugera o tendință de relativizare a problemei la nivel național.

Ce reflectă aceste cifre?

Rezultatele sondajului EVZ arată o imagine complexă și oarecum polarizată a percepției corupției în România. Deși o parte importantă a populației vede corupția ca pe o problemă care s-a agravat, există și segmente care fie cred că situația este neschimbată, fie o compară favorabil cu alte state europene.

Această diversitate de opinii poate fi atribuită atât experiențelor personale ale respondenților, cât și influenței mediatice și politice. De asemenea, ele reflectă o realitate socială în care corupția rămâne un subiect sensibil și, din păcate, omniprezent în discuțiile despre guvernare și justiție.

Concluzie

Sondajul arată că, indiferent de progresele declarate în lupta împotriva corupției, percepția publicului rămâne una preponderent negativă. Poți vota și tu pe canalul de You Tube.

Revista presei
Dunărea, aurul României