Regal despre aviatorul erou Alexandru Șerbănescu. În noul număr din Evenimentul istoric

Regal despre aviatorul erou Alexandru Șerbănescu. În noul număr din Evenimentul istoric

Evenimentul Istoric, numărul lunii august 2024, este la chioșcuri și poate fi comandat „la un clik distanță”, cu livrare gratuită de pe edituradecarte.ro.

Evenimentul Istoric: a fost dată lista „umbrelor”americanilor?

În Evenimentujl Istoric, nr.78, un articol semnat de generalul Cornel Biriș, ultimul comandant al unității „umbrelor” (unitate de elită a SIE, spionajul exterm românesc). El  face lumină în problema  controversată a oferirii de către generalul Talpeș . Este vorba de  lista„umbrelor” care operau în SUA, la cererea FBI și a altor structuri de informații.

Cu mai mulți ani în urmă, generalul Talpeș a dat un interviu ca drept la replică din Evenimentul Zilei, acordat jurnalistului Dan Andronic. Generalul Talpeș a declarat că ar fi sugerat ca să fie retrași acești agenți secreți deplin conspirați în țară. Numele celor ce nu ar fi revenit în țară, ar fi urmat să fie dezvăluit.

Evident, articolul din numărul 78 din Evenimentul Istoric, semnat de generalul Biriș lansează întrebarea firească: a fost acest act al generalujlui Talpeș susceptibil de a putea fi considerat „trădare de patrie”? Era firesc ca numele celor care slujiseră România dacă nu s-ar fi putut retrage din varii motive în timpul solicitat, să fie deconspirate?  Problema este desigur una controversată!

Ne puteți urmări și pe Google News

Evenimentul Istoric: Catilina, demagogul Antichității

Evenimentul Istoric dedică un amplu material lui Lucius Sergius Catilina. A fost un om politic roman care dorea să uzurpe puterea pentru a deveni consul. Voia să elibereze inclusiv deținuții din închisori și să asmută sclavii contra instituțiilor statului, A fost ajutat de nume ca Hybrida care însă s-a retras.

Evenimentul Istoric prezintă cum marele avocat și orator Cicero l-a demascat în celebrele sale discursuri numite Catilinare. Catilina se va sinucide după bătălia pierdută de la Pistoia, dar încercarea sa de răzvrătire a rămas memorabilă în perioada de criză a Republicii Romane. Cicero a fpcut dovada capacității sale exemplare de a sesiza autoritățile statului și de a le menține vigilența contra uzurpării.

Regal despre aviatorul erou Alexandru Șerbănescu

Prof.univ.dr.Valeriu Avram dedică un articol-studiu, amplu și documentat despre aviatorul erou Alexandru Șerbănescu. Acesta a căzut în ultima bătălie aviatică împotriva americanilor, din 18 august 1944. Eroismul său a rămas legendar printre piloții de vânătoare români ca Ion Dobran,  Gheorgje Mociorniță, Teodor Greceanu.

Acestea și alte materiale, doar în Evenimentul Istoric!

Revista presei