Prințesa Diana, 27 ani de la moartea fulgerătoare. Scenariile pe care le-a lăsat în urma sa

Prințesa Diana, 27 ani de la moartea fulgerătoare. Scenariile pe care le-a lăsat în urma sa Sursa Foto: Arhiva EVZ

Lady Di, 27 ani de la moartea fulgerătoare. Pilonul de susținere al Pont de l'Alma din Paris a curmat viața celebrei prințese

Dimineața zilei de 31 august 1997 a adus la primele ore, pe canalalele mediatice de atunci, tragica veste a morții Dianei, fosta Prințesă de Wales. Era cunoscută drept Lady Di.

Lady Di

Lady Di s-a căsătorit cu Prințul Moștenitor Charles la 29 iulie 1981. El avea deja o relație cu o doamnă, Camilla Parker Bowles. Este cunoscut obiceiul Caselor Regale Europene de a-și căsători prinții moștenitori cu tinere din clasa de sus, nu neapărat din case regale. Asta pentru „aportul de sânge proaspăt”. Adică, pentru a preveni cosangvinizarea care deja făcea ravagii în Europa, producând copii regali cu deficiențe fizice, uneori psihice.

Diana Spencer era o tânără de condiție nobilă. dar care lucra ca educatoare. Căsătoria ei a fost mediatizată așa cum se putea face acum 43 de ani. Diana și Charles nu au fost fericiți în cuplu. Au venit pe lume prinții William și Harry. Charles a continuat să păstreze legătura cu iubita lui, care azi îi este regină consoartă. Acum peste 80 de ani, nu s-ar fi putut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lucrările apărute arătau că Lady Di avea conflicte cu Regina Elisabeta. I se cerea să-și tolereze bărbatul fiindcă urma să fie regină într-o zi. Și totuși, Diana ia decizia în 1996 să se separe de soțul ei. Relația nu mergea, zvonurile persistau. Cel mai mult era acela că Harry nici măcar nu era fiul lui Charles.

Lady Di, iubiți musulmani, un inconvenient în ochii Familiei Regale?

Prin 1995, Lady Di l-a cunoscut pe cardiologul de origine pakistaneză  Hasnat Khan. Filmele biografice arată explicit că fie ea se strecura în afara palatului de reședință pentru a-l vedea, în locații discrete, fie el era strecurat în portbagajul mașinii până la reședința ei, în 1996.

Idila ei nu a mers, iar în viața sa a apărut Dodi al Fayed. Era moștenitorul lui Mohammed al Fayed, proprietarul de orgine egipteană al celebrului lanț de magazine britanice Harrods dar și al celebrului Hotel Ritz din Paris În noaptea fatidică, ea și Fayed au fost la un hotel parizian. Henri Paul, deși băuse, a condus Mercedesul negru salon al lui Fayed.

Urmăriți de paparazzi, cei doi au încercat să scape iar Paul a pierdut controlul mașinii.  Șoferul și Fayed au murit pe loc. Un bodyguard a supraviețuit. Diana inițial a cerut să fie lăsată în pace, înainte să leșine. A fost dusă la Spitalul Pitié-Salpêtrière din Paris, după impactul cu pilonul subteran din tunelul-pasaj Pont de l'Alma. Acolo, a decedat din cauza unei imense hemoragii interne. Speculații au fost multe, tot mai mult, era condamnată pentru că, deși divorțată, avea relații cu musulmani. Colonialismul britanic era și este dominant în societate.

Speculații privind provocarea accidentului. Discovery Channel la „Myth Busters” a demonstrat viabilitatea a două scenarii

Două ipoteze au fost expuse privind posibila provocare a accidentului. Prima era că Henri Paul nu putea bea singur atâta alcool, conform concentrației găsite la autopsie. Dacă totuși ar fi băut voluntar atât, ar fi fost în prag de comă. Nu ar fi putut să alerge sprinten ca un cerb spre mașină așa cum s-a văzut pe camerele de filmare în acea noapte. Și, evident, nici nu putea conduce până la Alma fără să iasă în decor.

A doua ipoteză a fost că, pe filmări, s-a văzut cum o mașină mai mică, albă, a lovit din spate Mercedesul suficient ca la acea viteză amețitoare să provoace pierderea direcției și, implicit plonjonul în pilonul subteran compus din tone de oțel-beton al Pont de l'Alma.

Primul scenariu a fost verificat de cei doi prezentatori de la „Myth Busters”, emisiune de legendă a Discovery Channel. Cei doi au consumat tăria preferată astfel încât să se apropie de alcoolemia lui Henri Paul. Niciunul, deși erau obișnuiți cu alcoolul nu s-au putut deplasa pe picioarele lor la mașină. Urcați de ceilalți, nu au putut conduce.

Al doilea scenariu a implicat o mașină mare, limuzină scurtă cu patru uși Lincoln Towncar și un mic Fiat alb. La simularea pe circuit, a loviturii din spate (ambii șoferi cascadori de top), Lincoln-ul care închipuia Mercedesul Dianei a ricoșat în cauciucurile din decor în urma acroșajului la viteza cu care se crede că rula Mercedesul.

Mai este Diana un simbol?

Familia Regală britanică astăzi este total schimbată. În 2005, Charles și Camilla s-au căsătorit. Câțiva ani mai târziu, Kate Middleton a devenit soția prințului William. Harry s-a căsătorit cu Megan Markle, bulversând din nou opiniile elitei britanice. Dacă William a devenit moștenitor la moartea Reginei Elisabeta, tatăl Charles a devenit rege. Harry a preferat să-și vândă povestea mediatic în SUA și a ieșit din Casa Regală.

Azi, paradoxal, Regina Camilla este respectată. Este o vorbă, „ochii care nu se văd, se uită”. Încoronată regină, Camilla a crescut în ochii familiei mai ales de când ducesa Kate și regele Charles luptă contra cancerului care le-a fost pus ca diagnostic. Sunt multe femei britanice care au considerat că Diana s-a amestecat într-o poveste de dragoste și a ieșit fiindcă a fost incapabilă de statut. A fost prințesa inimilor, a fost apreciată pentru opere de caritate.

Multe femei britanice se simt mai bine reprezentate de Camilla care are și ea doi copii din prima căsătorie. Are origine nobilă,  tatăl ei fiind Vice-Locțiitor de Sussex și Vice-Lord Locțiitor al East Sussex, iar mama, baroneasă Ashcombe. Din păcate, deși inițial a explodat, în 1997, mitul Diana începe tot mai mult să fie închis în cărțile de istorie..

 

Revista presei