Război în Israel, ziua 328. IDF a recuperat rămășițele unui soldat ucis pe 7 octombrie. Doi soldați israelieni, uciși în Gaza

Război în Israel, ziua 328. IDF a recuperat rămășițele unui soldat ucis pe 7 octombrie. Doi soldați israelieni, uciși în Gaza Război în Israel Sursa foto: X

Război în Israel ziua 328. Armata israeliană a recuperat trupul unui soldat ucis de Hamas pe 7 octombrie, ale cărui rămășițe au fost ținute în Gaza. Cadavrul a fost recuperat de armată în cursul nopții, dintr-o locație din sudul enclavei.

Război în Israel ziua 328. Cadavrul unui soldat ucis recuperat din Gaza

IDF a confirmat că a recuperat rămășițele soldatului ucis. Armata nu a dat publicității numele acestuia la solicitarea familiei. Conform informațiilor furnizate de armata israeliană, operațiunea de recuperare a fost efectuată de Divizia 162 a IDF, împreună cu agenția de securitate Shin Bet.

Oficialii militari au declarat că au lucrat luni de zile pentru a localiza trupul soldatului. Informațiile privind locația au provenit parțial de la interogarea de către Shin Bet a unui suspect de terorism din Gaza, a declarat o sursă militară.

Oficialii armatei au decalrat că au lucrat mai multe luni pentru a localiza trupul soldatului. Informațiile au provenit parțial din interogarea unui suspect de terorism din Gaza, de către agenții Shin Bet.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul Netanyahu a exprimat condoleanțe

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a exprimat condoleanțe familiei soldatului mort recuperat. Totodată, el a mulțumit forțelor de securitate care au luat parte la operațiunea de recuperare a cadavrului.

„Israelul va continua să facă tot posibilul pentru a readuce ostaticii acasă, atât cei care sunt în viață, cât și cei care au căzut”, a declarat Netanyahu.

Într-o postare pe X, ministrul apărării Yoav Gallant a lăudat, de asemenea, forțele de securitate pentru operațiune.

„Soldatul a căzut în luptă în timpul atacului Hamas din 7 octombrie. Această operațiune reflectă angajamentul nostru de a aduce acasă toți ostaticii”, a scris el.

Israel a pierdut doi soldați în Gaza

În acest context, doi soldați israelieni au fost uciși în luptele din Fâșia Gaza. Armata israeliană a pierdut 342 de militari de la începutul operațiunilor militare.

Tot miercuri, IDF a anunțat că a fost demolat un tunel Hamas lung de aproximativ trei kilometri. Construcția era situată în zona coridorului Netzarim din centrul Fâșiei Gaza. Tunelul a fost localizat și ulterior demolat de unitatea de elită de geniu de luptă Yahalom, împreună cu rezerviști ai Brigăzii Ierusalim,  staționată în coridor.

Potrivit IDF, o parte a tunelului a fost distrusă, inițial, în timpul războiului din Gaza din 2014. În ultimii ani, teroriștii Hamas l-au reconstruit.

Război în Israel ziua 328. ONU acuză IDF că a atacat un vehicul umanitar

Forțele israeliene au deschis focul asupra unui vehicul umanitar aparținând ONU. Reprezentanții organizației au declarat că forțele israeliene din Gaza au atacat marți seara un vehicul umanitar marcat al organizație. Atacul a fost suprinzător în condițiile în care operațiunea umanitară a fost coordonată, în prealabil, cu armata israeliană.

„Un vehicul umanitar ONU clar marcat, parte a unui convoi care fusese pe deplin coordonat cu [armata israeliană], a fost lovit de 10 ori de focuri de armă [ale armatei israeliene], care au vizat inclusiv ferestrele din față”, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric.

Atacul a avut loc în apropiere de Wadi Gaza, dar din fericire cei doi lucrători ONU aflați în vehicul nu au fost răniți.

În această situație, reprezentanții organizației au precizat că vor suspenda deplasările în Fâșia Gaza.

Netanyahu nu este de acord cu sancționarea coloniștilor

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că nu este de acord cu noile sancțiuni impuse de SUA coloniștilor israelieni din Cisiordania. Premierul israelian a reacționat după anunțul noilor sancțiuni cauzate de atacurile violente împotriva palestinienilor. El a respins aceste sancțiuni și a promis că va purta o discuție cu oficialii americani  pe acest subiect.

„Israelul privește cu cea mai mare severitate impunerea de sancțiuni asupra cetățenilor săi”, a declarat Netanyahu.

Pe de altă parte, armata israeliană a declarat că „nu a reușit” să oprească atacul coloniștilor israelien, din Cisiordania, împotriva palestinienilor. În cadrul acestor revolte a fost ucis un bărbat palestinian. Generalul-maior Avi Bluth a confirmat că IDF nu a răspuns adecvat la atacul care a vizat orașul Jit.

Palestinienii susțin că atacurile violente ale coloniștilor au luat amploare în Cisiordania ocupată începând cu 7 octombrie. Ei acuză soldații israelieni că stau cu mâinile în sân sau participă direct la violențe. Aceștia acuză un efort mai amplu susținut de statul israelian pentru a-i determina pe palestinieni să-și părăsească pământurile.

Revista presei