Valoarea clubului SS Lazio. Lupta pentru titlu în Seria A și ambițiile pentru noul sezon

Valoarea clubului SS Lazio. Lupta pentru titlu în Seria A și ambițiile pentru noul sezon Emblema echipei Lazio. Sursă foto-wikipedia

SS Lazio este unul dintre cele mai vechi și mai respectate cluburi de fotbal din Italia, având o infrastructură solidă și o echipă extrem de competitivă.

Având în vedere începerea unui nou campionat Serie A, clubul își propune să facă tot ce este necesar pentru a cucerii titlul de mare campioană a Italiei. De altfel, echipa aspiră și la noi performanțe de top în ceea ce privește competițiile internaționale.

Valoarea echipei SS Lazio

În ultimele sezoane Lazio a fost o prezență constantă în prima parte a clasamentului Serie A. A avut o prezență regulată în competițiile europene, astfel Lazio a continuat să fie un adversar redutabil atât în Italia, cât și în Europa.

Conform ultimelor estimări, valoarea echipei este estimată la suma de 234 de milioane de euro. Clasările în Serie A, participările în competițiile europene și succesul în Cupa Italiei sunt contribuții foarte importante la valoarea clubului.

Ne puteți urmări și pe Google News
Prima echipa a lui Lazio. Sursă foto-wikipedia

Prima echipa a lui Lazio. Sursă foto-wikipedia

Lazio este un club de fotbal profesionist cu sediul în Roma, Italia. Fondat în 1900, clubul are o istorie bogată de succes în fotbalul italian, câștigând mai multe titluri din Serie A și trofee Coppa Italia. De-a lungul anilor, Lazio a fost casa unora dintre cei mai mari jucători ai jocului și s-a impus ca o putere în fotbalul italian. Baza de fani pasionați ai clubului și culorile iconice de albastru și alb au făcut din Lazio o instituție iubită în istoria fotbalului italian.

În 1927, regimul fascist a făcut un efort pentru a uni toate cluburile romane sub același steag, Lazio fiind singura care a rezistat. Fuziunea celorlalte cluburi romane a dus la înființarea AS Roma și a marcat începutul unei rivalități feroce între orașe.

Culorile alese în cinstea Jocurilor Olimpice

Când SS Lazio a fost înființată la 9 ianuarie 1900, fondatorii săi inițiali au ales culorile echipei. Acestea au fost alb și albastru, pentru a aduce un omagiu Greciei, patria Jocurilor Olimpice. În timp ce canotajul, înotul și alergarea erau sporturile în centrul atenției. Fotbalul a devenit o nouă ramură în al doilea an de existență a clubului polisportiv.

Jucător Lazio. Sursă foto- wikipedia

Jucător Lazio. Sursă foto- wikipedia

Înainte de a participa la sistemul ligii naționale, Lazio a câștigat Campionato Romano (Campionatul Romei) în 1907. Între 1910-1912, Lazio a avut mult succes în Terza Categoria. Astfel, la acea vreme campionatul era împărțită pe mai multe regiuni. Lazio a jucat împotriva echipelor din Roma, precum SGS Fortitudo, SS Juventus și Roman.

Lazio ar fi putut câștiga primul său campionat național în 1915. Pe atunci era lider în Prima Categoria când sezonul a fost întrerupt din cauza războiului. Rezultatele bune au continuat și după război, până când a fost inițiată Serie A. După câteva decenii în care SS Lazio nu a avut prea mult succes, primul trofeu a venit în 1958 (Coppa Italia). Totuși, acest lucru nu a împiedicat clubul să retrogradeze în a doua divizie doar trei ani mai târziu. După o serie de clasări mediocre atât în Serie A, cât și în Serie B, Lazio a reușit să formeze o echipă solidă condusă de Giuseppe Wilson și să câștige primul său Scudetto în 1974.

Sancțiunile cauzate de implicarea în pariuri ilegale

În 1980, Lazio a fost retrogradată în divizia a doua ca pedeapsă pentru rolul jucat în scandalul Totonero („totonero” este un termen italian pentru pariurile ilegale pe meciurile de fotbal). Împreună cu multe alte cluburi, Lazio și Milan au fost cele mai dur pedepsite în acest scandal al meciurilor aranjate.

Numărul 10 echipa Lazio. Sursă foto-instagram

Numărul 10 echipa Lazio. Sursă foto-instagram

O altă lovitură a venit șase ani mai târziu din cauza unui al doilea scandal al pariurilor, așa-numitul Totenero 1986. Clubul a fost unul dintre multele care s-au confruntat cu scăderea de puncte și, ca urmare, aproape că a fost degradat în a treia divizie.

Clubul a rămas pe margine până la sosirea lui Sergio Cragnotti în 1992. Noul proprietar a întors pagina și a început să investească în jucători celebri precum Juan Sebastian Veron, Christian Vieri și Hernán Crespo, a cărui semnătură de 52 de milioane de dolari a bătut recordul mondial de transferuri.

Importantă a fost și numirea lui Sven Goran Eriksson ca nou antrenor în sezonul 1997-1998. Echipa sa a câștigat Cupa Italiei în același sezon și a fost aproape să cucerească trofeul Cupei UEFA, dar a fost eliminată în finală de o Inter clar mai puternică.

Performanța câștigării celui de al doilea Scudetto

Această serie de cumpărături a lui Cragnotti a dus la o multitudine de clasări respectabile în Serie A. Astfel, clubul a reușit în cele din urmă să câștige al doilea Scudetto în 2000. Sfârșitul de secol s-a dovedit a fi o perioadă de mare succes pentru Biancocelesti. Aceștia au câștigat de asemenea trei trofee Coppa Italia (1998, 2000, 2004). Precum și finala Cupei Cupelor în 1999.

Jucător actual la echipa Lazio. Sursă foto- instagram

Jucător actual la echipa Lazio. Sursă foto- instagram

După câteva achiziții eșuate pe bani mulți și plecarea forțată a lui Cragnotti în 2002, Lazio a fost nevoită să își vândă jucătorii de bază pentru a evita falimentul. Aceasta a fost urmată de o revenire la mediocritate. Cu toate acestea, clubul a reușit ocazional să se ridice deasupra așteptărilor. Astfel, a câștigat încă două titluri de Coppa Italia în 2009 și 2013.

Insigna regiunii Lazio este caracterizată de vulturul galben. Aceasta se referă la putere și tărie, asociate în special cu marii zei antici, precum Zeus din Grecia și Jupiter din Roma. Vulturul auriu va fi adoptat mai târziu ca simbol de către fasciștii italieni. De altfel, Lazio folosise acest simbol cu mulți ani înainte, ca urmare, nu există nicio legătură.

Revista presei