Virajul la stânga în intersecții nedirijate. Capcanele în care cad mulți șoferi

Virajul la stânga în intersecții nedirijate. Capcanele în care cad mulți șoferi Intersecție. Sursă Dreamstime

Virajul la stânga în intersecții nedirijate este una dintre cele mai mari probleme pentru șoferi. Deși pare foarte simplu, nu-i chiar așa, deoarece nu se știe clar cine-i obligat să acorde prioritate într-o astfel de situație.

Virajul la stânga în intersecții nedirijate

Virajul la stânga în intersecții este una dintre dilemele șoferilor și toul pleacă de la încadrarea greșită pe benzi, uitând complet că va trebui să vireze la stânga. O altă problemă pe care-l încurcă în trafic este că uită să semnalizeze din timp, motiv pentru care nu se mai poate încadra pe banda care-i va permite virajul la stânga.

De asemenea, mulți șoferi nu știu efectiv cum ar trebui să se încadreze corect pe bandă, după ce au făcut virajul la stânga într-o intersecție nedirijată.

Și chiar dacă au învățat toate aceste lucruri la școala de șoferi, majoritatea uită cu desăvârșire imediat după ce se văd cu permisul auto în mână, cum trebuie să facă corect virajul la stânga.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum se face corect un viraj la stânga

Șoferi trebuie să rețină pașii de mai jos pentru a putea efectua corect virajul la stânga într-o intersecție nedirijată:

  • să se asigure că indicatoarele și marcajele rutiere permit efectuarea în acea zonă a unui viraj la stânga,
  • să se asigure că nu încalcă alte reguli de circulație prin efectuarea virajului,
  • semnalizare din timp pentru intenția de schimbare a direcției,
  • să fie sigur că șoferii din spate l-au observat că vrea să o ia la stânga
  • să se încadreze din timp pe banda corespunzătoare,
  • să mențină semnalul stânga pe tot parcursul efectuării manevrei,
  • prioritate pentru vehiculele care vin din sens opus,
  • să acorde prioritate pietonilor,
  • încadrarea corectă pe bandă, după efectuarea virajului la stânga.

cum se face virajul la stanga, soferi prost viraj stanga, centru imaginar stanga, cod rutier nou viraj stanga, autolatestVirajul la stânga în intersecții nedirijate. Sursa foto: autolatest.

Virajul la stânga pe drumurile unde benzile de circulație nu există

Pe drumurile unde benzile de circulație nu sunt trasate și fără marcaje rutiere, șoferii care virează la stânga trebuie procedeze astfel:

  • să ocupe rândul de lângă axa drumului sau de lângă marcajul de separare a sensurilor,
  • să ocupe rândul de lângă bordură sau acostamentul din partea stângă, când circulația se desfășoară pe drumuri cu sens unic.

Un alt aspect importat care ar trebui reținut de către șoferi, pentru a efectua virajul, traversarea centrului imaginar al intersecției se va face prin mijlocul acesteia. Pentru că, dacă în intersecția respectivă se întâlnesc doi șoferi care virează la stânga din sensuri opuse de mers, vor trece unul prin dreapta celuilalt.

Șoferul care este obligat să acorde prioritate

Acordarea priorității este o altă dilemă pentru majoritatea șoferilor. În cazul unui sens giratoriu, șoferii trebuie să acorde prioritate totdeauna mașinilor care vin din stânga.

Dacă un șofer face la stânga într-o intersecție nedirijată, intră în joc indicatoarele și marcajele care stabilesc cine are prioritate. În cazul în care nu există niciun indicator sau marcaj, e foarte simplu: se aplică regula priorității de dreapta.

Amenzi pentru virajul la stânga neregulamentar

Un șofer care face acest viraj fără a respecta indicatoarele rutiere sau încalcă linia continuă poate fi amendat deoarece este considerată o contravenţie şi se sancţionează așa cum prevede Articolul 100 (3) din Codul Rutier actualizat.

Pentru această greșeală în trafic un șofer poate fi amendat cu o sumă cuprinsă între 660 lei și 825 lei. Iar dacă face un viraj la stânga și nu acordă prioritate, atunci șoferul se va trezi cu permisul suspendat pentru 30 de zile. Și nu e totul, dacă va fi și un accident, atunci perioada de suspendare va fi dublată.

Revista presei