Bulgaria, șapte scrutine parlamentare în doar trei ani

Bulgaria, șapte scrutine parlamentare în doar trei ani Parlament Bulgaria / sursa foto: https://www.parliament.bg/

Bulgaria este nevoită să organizeze noi alegeri legislative, pe 27 octombrie. Acesta este cel de al șaptelea scrutin parlamentar din anul 2021 încoace.

Criză politică prelungită în Bulgaria

Bulgaria, cufundată într-o criză politică fără precedent, va organiza pe 27 octombrie cel de-al șaptelea rând de alegeri legislative în trei ani și jumătate, din cauza lipsei de acord între partidele politice pentru formarea unui guvern, a anunțat luni președintele.

„Voi emite marți un decret pentru organizarea alegerilor pe 27 octombrie”, a declarat șeful statului, Rumen Radev, alături de premierul interimar Dimitar Glavcev, responsabil cu organizarea scrutinului.

Conservatorii conduși de fostul premier Boiko Borissov au fost pe primul loc la ultimele alegeri, dar guvernul propus nu a obținut încrederea Parlamentului.

Ne puteți urmări și pe Google News

S-ar putea ca nici noile alegeri să nu rezolve criza politică

Iar experții nu sunt foarte optimiști cu privire la rezultatul noilor alegeri, pe fondul apatiei alegătorilor: doar 34% au fost la urne pe 9 iunie, cea mai scăzută rată de participare din 1990.

Membră a UE și NATO, învecinându-se strategic cu Marea Neagră, Bulgaria trece printr-o perioadă de instabilitate fără precedent de la sfârșitul comunismului, un impas de care beneficiază partidele favorabile Moscovei.

Zguduită în vara lui 2020 de proteste majore anticorupție, țara l-a înlăturat în 2021 de la putere pe dl Borissov, care fusese anterior la conducere timp de aproape un deceniu, dar nu a mai reușit să construiască o coaliție stabilă de atunci.

Bulgaria

Bulgaria. Sursa foto: Dreamstime

Eșecuri repetate în politica din Bulgaria

O coaliție de scurtă durată între conservatori și reformatori a fost formată anul trecut pentru a arăta sprijinul țării pentru Ucraina în fața ascensiunii forțelor pro-ruse. Cu toate acestea, a durat doar nouă luni.

Actualul blocaj politic a costat Bulgaria amânarea aderării la zona euro, a întârziat acordarea a câteva miliarde de euro din fonduri europene și a compromis aderarea deplină la spațiul de liberă circulație Schengen, potrivit publicației La Libre Belgique.

(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Revista presei