Macron respinge un guvern de stânga şi anunţă noi consultări

Macron respinge un guvern de stânga şi anunţă noi consultări Emmanuel Macron. Sursa foto: Facebook/ Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a exclus luni opţiunea unui guvern de stânga şi a anunţat noi consultări "cu lideri de partid" şi "personalităţi" politice, notează AFP, în contextul în care, la o lună şi jumătate după alegerile legislative, ţara aşteaptă formarea unui nou guvern.

La finalul unei prime serii de întâlniri demarate vineri cu partidele politice, Emmanuel Macron a respins opţiunea unui guvern "bazat exclusiv pe programul şi doar pe partidele" Noului Front Popular (NFP).

Un astfel de executiv, "ar fi imediat cenzurat de toate celelalte grupări reprezentate în Adunarea Naţională", iar "stabilitatea instituţională a ţării noastre ne impune aşadar să nu reţinem această variantă", a scrie Palatul Elysee într-un comunicat.

Macron i-a îndemnat pe socialişti, ecologişti şi comunişti să "coopereze cu celelalte forţe politice", fără a numi La France insoumise (LFI, stânga radicală) cu care aceştia din urmă au format alianţa de stânga NFP, pe primul loc la alegerile legislative, dar fără majoritate absolută în Adunarea Naţională.

Ne puteți urmări și pe Google News

O modalitate de a le cere să se desolidarizeze de LFI. Imediat, liderul stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon, a afirmat pe X că preşedintele tocmai "a creat o situaţie de o gravitate excepţională".

Palatul Elysee

Sursa foto: Wikipedia

"Răspunsul popular şi politic trebuie să fie rapid şi ferm" şi o "moţiune de demitere" a lui Macron "va fi depusă" la Adunarea Naţională, a adăugat el.

Macron a anunțat o nouă rundă de discuții

Un alt lider al LFI, Manuel Bompard a denunţat la postul BFMTV "o lovitură de stat antidemocratică complet inacceptabilă care se face pe baza unui argument care nu are niciun sens", asigurând că "nu vor participa la o nouă tentativă de consultare".

La fel ca şi comuniştii, liderul lor, Fabien Roussel, chemând la "o mare mobilizare populară" în "zilele următoare".

Preşedintele francez a anunţat luni seară "un nou ciclu" de discuţii, cu începere de marţi, pentru a găsi un prim-ministru, cu liderii de partid şi "personalităţi remarcate prin experienţa în slujba statului şi republicii".

"Responsabilitatea mea este ca ţara să nu fie nici blocată, nici slăbită", a adăugat Macron.

Cât timp vor dura aceste prelungiri? Numirea unui prim-ministru "nu este exclusă" în această săptămână, dar nici garantată, a indicat un consilier al executivului.

Timpul este scurt: Emmanuel Macron, care are mai multe întâlniri diplomatice în această săptămână, urmează să participe miercuri la ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice, înainte de a merge într-o vizită în Serbia, joi şi vineri.

Ipoteza unui guvern de stânga a fost exclusă din cauza ameninţărilor cu moţiunea de cenzură din partea altor grupuri politice.

Reprezentanţii taberei prezidenţiale, ai dreptei şi extremei drepte, după ce au repetat săptămâni întregi că nu doresc miniştri LFI, admit în prezent că resping tocmai programul NFP.

Revista presei