Inculpați de renume, judecați pentru crime în stil mafiot în Grecia

Inculpați de renume, judecați pentru crime în stil mafiot în Grecia Grecia. Sursa: Dreamstime.com

Serbia a formulat acuzații împotriva a 19 persoane, pentru două atacuri în stil mafiot în Grecia în 2020.

Printre cei inculpați pentru atacuri, care au lăsat patru morți, se numără Darko Saric, un cetățean sârb născut în Muntenegru și condamnat anterior pentru trafic de droguri, și Veljko Belivuk, liderul unui grup notoriu de fani ai fotbalului, Janjicari, cu legături cu oficiali de stat și industria de pază și securitate. Ambii se află în prezent sub proces pentru multiple acte criminale.

Lideri mafioți, acuzați de crime în Grecia

„Inculpații Veljko Belivuk și Darko Saric, precum și Radoje Zvicer, cetățean al Republicii Muntenegru împotriva căruia se desfășoară proceduri în Grecia pentru aceste acte criminale, au fost identificați ca organizatori”, a declarat Procuratura pentru Crimă Organizată din Serbia într-un comunicat de presă joi. Șapte persoane vor fi acuzate în lipsă ca parte a inculpării, rezultată dintr-o anchetă comună desfășurată de autoritățile judiciare din Serbia și Grecia.

În iulie 2020 doi muntenegreni au fost uciși într-o vilă de pe plaja Halikouna de pe insula Corfu. Victimele, Alan Kozar și Damir Hadzic, aveau multiple răni prin împușcare. În timpul autopsiei, au fost colectate 32 de cartușe, șapte bile de foc și două fragmente metalice. Poliția greacă a declarat în martie că a arestat un cetățean albanez pentru presupusa implicare în crimă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ianuarie 2020, alți doi cetățeni muntenegreni, Stevan Stamatovic și Igor Dedovic, ambii de 43 de ani, au fost uciși. Ei au fost împușcați în fața copiilor lor în timp ce luau masa la o tavernă renumită din Atena.

Clanurile rivale din Muntenegru

Ambele crime sunt suspectate a face parte dintr-un război sângeros între două bande periculoase din Muntenegru, Kavac și Skaljari. Saric, Belivuk și Zvicer sunt suspectați că fac parte din clanul Kavac.

Saric se află în prezent sub proces în Serbia, împreună cu alți 14 acuzați că au coordonat un grup care a complotat să omoare un martor implicat într-un caz împotriva traficanților de droguri condamnați și care a presat polițiști pentru informații confidențiale.

În 2022, Saric a fost condamnat la 14 ani pentru o acuzație anterioară de contrabandă cu 5,7 tone de cocaină din America de Sud în Europa de Vest între 2008 și 2009. Există un proces împotriva lui pentru spălarea a cel puțin 20 de milioane de euro obținuți prin vânzarea de narcotice.

Veljko Belivuk, cunoscut ca „Velja Nevolja” („Velja Necazul”), este judecat împreună cu alți membri ai grupului Janjicari pentru multiple acte criminale, inclusiv crimă agravată, răpire, deținere ilicită de arme și explozive și trafic de droguri.

Radoje Zvicer este unul dintre presupusele capete ale bandei de droguri Kavac. El este inculpat pentru crearea unei organizații criminale și pentru uciderea a doi membri ai bandei rivale Skaljari, potrivit BalkanInsight.

Revista presei