Recalcularea pensiilor. Un alt document pe care îl vor primi pensionarii

Recalcularea pensiilor. Un alt document pe care îl vor primi pensionarii Pensionar. Sursă foto: Freepik

România. Recalcularea pensiilor a venit cu probleme pentru  unii seniori, care au rămas foarte dezamăgiți după ce și-au primit deciziile.

Recalcularea pensiilor vine cu probleme. Ce vrea Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a solicitat ministrului Muncii și președintelui Casei de Pensii o actualizare detaliată privind procesul de recalculare a pensiilor, insistând pe necesitatea unor informații clare despre numărul de decizii transmise deja pensionarilor, modul în care s-au desfășurat contestațiile și progresul făcut în corectarea erorilor identificate. În plus, a subliniat importanța asigurării pensionarilor că, indiferent de rezultatele recalculării bazate pe contributivitate, pensiile nu vor fi diminuate.

În cadrul unei declarații, Ciolacu a evidențiat că această informare trebuie transmisă până la sfârșitul săptămânii, accentuând necesitatea de a avea o imagine clară asupra procentului de contestări și a modului în care se gestionează procesul de refacere a deciziilor acolo unde s-au comis greșeli. Această abordare urmărește să mențină transparența și să consolideze încrederea publicului în procesul de recalculare a pensiilor.

Mai mult, premierul a cerut ca toți pensionarii să primească un document oficial care să îi asigure că pensia lor nu va scădea, indiferent de calculele legate de contributivitate. Această măsură este menită să ofere certitudinea că nicio pensie nu va fi diminuată și că orice eroare va fi corectată prompt, iar sumele datorate vor fi recuperate fără întârziere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ciolacu a subliniat, de asemenea, că 83% dintre pensii, adică aproximativ 3,8 milioane, vor crește, ceea ce reprezintă un fapt sigur și incontestabil. Acest mesaj a fost transmis pentru a clarifica și a liniști pensionarii cu privire la rezultatele acestui proces de recalculare.

Pensii

Pensie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Seniorii, în stare de șoc, după recalcularea pensiilor

Noua lege a pensiilor a creat o adevărată criză în rândul seniorilor, mai ales în cazul celor care au lucrat zeci de ani în condiții dificile și acum se confruntă cu reduceri semnificative ale pensiilor. Printre cei mai afectați se numără muncitori din sectoare grele precum mineritul, căile ferate, industria petrolieră și siderurgie. Aceștia au fost șocați să primească prin poștă decizii care le diminuau pensiile în mod drastic, după ce au muncit o viață întreagă.

Un exemplu este cel al domnului Vasile, un fost mecanic de tren, care a fost pur și simplu devastat de vestea primită. După ani de muncă grea și periculoasă, pensia sa de peste 7.000 de lei a fost redusă cu peste 2.500 de lei în urma recalculării, o schimbare care i-a provocat un șoc atât de puternic încât a leșinat la vederea deciziei.

„Mi-era rău, am leșinat când mi-a venit asta ieri. Am fost fochist, la 18 ani dădeam cu lopata la locomotiva cu aburi. Am lucrat numai pe locomotivă, vreo 2 ani și ceva, 3 ani am avut condiții normale, am ieșit la pensie. E posibil, domnule, așa ceva? S-a muncit corect și munca, știți, în condiții grele. Și uite: mi-a adus pensia de la 7.300 la 4.800. E posibil așa? Uite, uitați-vă aici: nu e nimic. E posibil așa ceva?”, a declarat Vasile Apătroaiei, pensionar, pentru Digi 24.

Rodrigo Maxim, președintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaților CFR Călători, atrage atenția că eliminarea indicelui de corecție afectează grav pensiile celor care au lucrat în condiții speciale, cum ar fi mecanicii de locomotivă, ajutorii de mecanic și instructorii. Până acum, acest indice de corecție adăuga un procent semnificativ la punctajul mediu anual, în funcție de anul pensionării, însă eliminarea lui duce la pensii reduse după recalculare.

Minerii, care până acum erau considerați cu stagiu de cotizare complet după 20 de ani de muncă în subteran, au fost, de asemenea, grav afectați. În urma recalculării pensiilor, aceștia au fost reclasificați cu stagii de cotizare incomplete, ceea ce a avut ca rezultat scăderi drastice ale pensiilor, în unele cazuri, acestea fiind reduse chiar și la jumătate.

Aproximativ 720.000 de pensionari care au primit o pensie recalculată mai mică vor trebui să aștepte 

Constantin Crețan, președintele Federației Naționale a Muncii, acuză Casele de Pensii că i-au păcălit pe mineri și energeticieni prin modul de calcul al pensiilor. El afirmă că reducerea stagiului de cotizare pentru cei care au lucrat în subteran, de la 13 sau 15 ani, a dus la diminuarea semnificativă a pensiilor acestora, în unele cazuri chiar la jumătate, motiv pentru care s-au deschis procese în instanțele de judecată.

Într-o declarație la Digi24, șeful Casei de Pensii a precizat că cei care au muncit în condiții deosebite și speciale nu sunt penalizați, ci beneficiază în continuare de avantajele acestor grupe de muncă. Cu toate acestea, pensiile lor nu vor fi indexate la începutul anului, ceea ce a stârnit nemulțumiri în rândul pensionarilor afectați.

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a explicat că pensiile nu vor fi indexate pentru acești pensionari deoarece cuantumul lor este deja mai mare comparativ cu alți pensionari. Scopul este ca, în timp, toți pensionarii să ajungă la un nivel similar al pensiilor, iar numărul de puncte obținute va conta decisiv în stabilirea cuantumului final. El a subliniat că, de fapt, pensia nu a scăzut, iar beneficiarii primesc același cuantum avantajos.

Aproximativ 720.000 de pensionari care au constatat o scădere a pensiei după recalculare vor trebui să aștepte până când noul cuantum, indexat cu rata inflației, va depăși suma pe care o încasau anterior pentru a putea beneficia de o majorare. În consecință, aceștia nu vor primi nicio creștere la indexarea din 2025.

Revista presei