Majorări substanțiale pentru pensionari. Pensii cu 40% mai mari în 2024

Majorări substanțiale pentru pensionari. Pensii cu 40% mai mari în 2024 Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

România. Începând cu luna septembrie, peste 3,8 milioane de pensionari, adică 83%, vor beneficia de majorări de pensii, odată ce procesul de recalculare va fi finalizat.

Daniel Baciu a subliniat că s-au respectat termenii stabiliți și că organizarea a fost bine pusă la punct, adăugând că aceasta este cea mai extinsă reformă a pensiilor din sistemul public.

Pensii mai mari în medie cu 600 de lei

Referindu-se la suma cu care vor fi majorate veniturile pensionarilor, șeful Casei de Pensii a menționat că, în termeni nominali, creșterea medie este de 622 de lei, ceea ce reprezintă o majorare medie de aproape 27%.

Daniel Baciu a adăugat că, dacă se include și creșterea de la 1 ianuarie, majorarea medie a pensiilor depășește 40% în acest an.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Noi am dat aceste sume și avem aceste sume prinse în bugetul de stat. Avem creșteri ale pensiilor de la 1%, până la 100%, unele pensii se dublează  Această lege este una profund liberală, încurajează contributivitatea”, a spus acesta.

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii

Daniel Baciu. Sursa foto: Facebook/ CNPP

Principiul contributivității, cel pe care se bazează noua lege

Daniel Baciu a mai precizat că noutatea acestei legi constă în introducerea punctelor de stabilitate, care vor fi acordate tuturor pensionarilor cu stagii de cotizare de peste 25 de ani.

El a explicat că, deși există pensii în sistem cu o perioadă lungă de contribuție, contribuțiile au fost minime, deoarece s-au făcut contribuții la salariul minim.

Prin urmare, s-au adăugat aceste puncte de stabilitate pentru a reflecta perioada îndelungată de contribuție.

De asemenea, șeful Casei de Pensii a subliniat că principiul contributivității este fundamental și reprezintă baza acestei legi.

„Noi am încercat prin această lege să eliminăm inechitățile. Această nouă lege respectă un principiu de bun simț, la contributivitate egală, avem pensii egale. Respectăm principiul contributivității, datorită faptului că încercăm ca la muncă egală să avem pensii egale”, a mai spus Baciu.

Pensionarii

Pensionari. Sursa foto: Dreamstime

Pensii primite cu prima zi a lunii septembrie

Daniel Baciu a mai menționat că, în prezent, procesul s-a finalizat și deciziile au fost trimise către Poșta Română.

De asemenea, au început pregătirile pentru tipărirea taloanelor, iar în prima zi lucrătoare a lunii septembrie, pensionarii vor putea începe să primească și drepturile bănești.

Acesta a adăugat că era conștient de așteptările ridicate și a apreciat efortul considerabil depus de colegii săi pentru a finaliza procesul de recalculare și pentru a asigura că pensionarii primesc drepturile lor legale.

Revista presei