Horoscopul lui Dom’ Profesor 14 august 2024. Primele Perseide

Horoscopul lui Dom’ Profesor 14 august 2024. Primele Perseide

14 august

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 14 august s-au născut John Galsworthy, “Magic” Earvin Johnson, Sara Brightman, Andrei Finţi, Răzvan Vasilescu, Grigore Bărgăuanu, Petre Andreescu.

Pe 14 august sunt Înainteprăznuirea Adormirii Maicii Domnului şi Sf. Prooroc Miheia. Astăzi, tradiţional, în ”Kalendar” sunt Cercurile Sf. Mării.

Demult, când oamenii erau puţini şi cu adevărat credincioşi, de astăzi începeau, timp de trei zile (mereu în antichitate, la greci, traci, daci, celţi, franci, picţi - evenimentele importante ţineau trei zile) serbările, misterele Marii Zeiţe Hera-Junona.

Misterele serbărilor feminine din antichitate au fost mult mai strajnic păzite. Femeile nu au vorbit, precum guralivii bărbaţi care la un riton de hidromel, de vin tare dacic, sau la berea cea vikingă începeau să aibă gura slobodă şi spuneau mai mult decât trebuie!

Oare câţi mai ştiu astăzi de Marea Zeiţă Hera? Şi de misterele ei dedicate fecundităţii, sexualităţii, maternităţii, familiei şi copiilor? Din fericire creştinismul a calchiat mâine Adormirea Fecioarei, a Maicii Domnului, peste serbarea Reginei zeilor şi a oamenilor, soţia și sora lui Zeus.

Tradiţional, în "Kalendar" astăzi sunt Cercurile Sf. Marii, ţinute cu mare grijă mai ales de femeile însărcinate. Ca să aibă naştere uşoară şi copii frumoşi şi deştepţi! Decurgând din una dintre îndatoririle Marii zeiţe Hera, maternitatea.

Mai demult, când îmi păreseam pustnicia pentru drumuri de cercetare și studiu, am întrebat în dreapta şi în stânga. Nicio femeie din Prahova şi Vrancea, se părea, nu ştia de serbările vechi. Doar câteva aveau o sclipire şăgalnică în ochii lor frumoşi: uite şi pe moşul ăsta cum se bagă în treburile noastre, ale femeilor, treburi vechi de cinci mii de ani!

 

Bravo, mi-am spus eu în gând, ţineţi bine secretele că nici eu nu o să le dezvălui aşa cum mi-au fost povestite de stareţa Singlitichia, Dumnezeu s-o odihnească în loc frumos şi plin de verdeaţă! Că după ce a trecut la dreapta Domnului, Sf. Mânăstire Suzana nu mai este, ce a fost! Păcat, mare păcat!

 

Sunt taine care trebuie să rămână la locul lor, altfel îşi bat joc de ele coprofagii, neica-nimeni, escrocii și dacopații cei care fac bani din invenții pe seama strămoșilor noștri. Dar să știe adevărul, să știe secretul, cu cât l-ar vinde? Bună întrebare !

 

Dar, în compensaţie, să vă spun câte ceva despre “Postul Sântă-Măriei”, care nu trebuie confundat cu Postul Maicii Domnului. Acest post, dacă se păzeşte, aduce împlinirea tuturor dorinţelor.

 

“Fără a fi mânios pe cineva sau supărat pentru vreun lucru, gospodarul şi mai ales gospodina, începe să postească ziua de luni toată ziua, până a doua zi dimineaţa. În săptămâna următoare se posteşte ziua de marţi şi tot astfel mai departe, zilele următoare, în curgere de şapte săptămâni. Candela, în tot timpul acesta trebuie să ardă fără curmare.” Tudor Pamfile, “Sărbătorile la români”, 1997, pgina 163.

 

Probabil că ”progresiștii” ar spune că este o superstiție ca multe altele, dar postul face spiritul mai vioi, spunea starețul Dionisie, atonitul cel înțelept, de bună amintire.

 

Dragi lupi, padawani și hobbiți, în noaptea de 12 spre 13 august am pândit Perseidele. A fost cerul senin. Cu tot dichisul, adică bine îmbrăcat, cu pulover și ciorapi groși în picioare, e cam frig și umed pe aici, noaptea, așezat lungit pe un șezlong dublat cu o pătură de lână. Am stat o ora și am numărat 4 (patru) meteori, mari și lați, confirmați și pe DOA. Foarte rapizi.

Acum exact 56 de ani, în anul 1958, am ”vânat” prima dată Perseidele. Era Anul Geofizic Internațional, se lansase primul Sputnik, și tata, pe atunci Secretar al Academiei, a zis că nu este rău să mă inițiez în tainele cerului și ale cosmosului. În acel an Cabana Suedezilor din Pârâul Rece era plină de academicieni și invitații lor din străinătate, așa că noi am fost cazați în alt loc, la vila Mareșalului Antonescu de pe Cioplea, la Predeal.

Tata și mama își luau concediu întotdeauna în luna august, mama lucra la Facultatea de Stomatologie și era în vacanță, oricum. Tata stătea cu noi câteva zile, pleca cu trenul din mica și cocheta stație de tren, cu stâlpi de lemn vopsiți frumos, în roșu închis și verde, din Predeal, apoi peste o săptămână, două, venea cu provizii și cărți pentru mine. Eu citisem, deja, toate cărțile de la bibliotecile publice din Predeal.

 

Viața era simplă și ieftină pe atunci, oameni erau puțini și fără pretenții, familia mea își putea permite să stea o vară întreagă la o vilă, pe Cioplea. O parte era plătită de sindicate, altă parte o plătea tata. Dar, repet, nu era un efort. Personalul vilei ne iubea foarte mult. Mama le mai ”aranja” măselele, prietenește, pe gratis, iar eu... eram un puști blond-blond și cu ochii albaștri de viking, serios și doct, dar când întorceau spatele făceam cele mai neobișnuite și ciudate trăznăi pe care le putea face un puști de opt ani.

După ce m-am cățărat pe acoperișul abrupt al vilei ca să salvez pisica, care nu voia să fie salvată, personalul vilei m-a declarat ”valoare națională” și atât mama, dar și tot personalul, mai ales bucătăreasa Wanda, nu mă scăpau o clipă din ochi. În acele timpuri aveam o slăbiciune gastronomică. Pandișpanul, sau cum s-o mai fi scriind. Așa că atunci când dispăream în acțiune, Wanda începea să strige: Raducu, Răducu, avem pandișpan sau avem plăcintă cu vișine, vino la masă!

 

Nu aveam ceas, nu știam dacă este ora mesei, sau nu, am primit un ceas rusesc Pobeda când am împlinit 12 ani. Bun, mergea, dar cam ruginea de la transpirație. Așa că mă lăsam amăgit alimentar și nu-mi părea rău că lăsasem postul de observație de unde urmăream ce faceau oaspeții vilei, fără ca aceștia să știe, sau citeam vreo carte cocoțat într-un fag uriaș.

 

Ei bine, într-o seară de august, un astronom, și el cazat acolo, cred că era Gogu Petrescu, ne-a vorbit celor din vila Antonescu, despre roiurile de meteori și despre Perseide. Serile de vară, pe Cioplea, erau încântătoare, încă nu apăruse ciuma secolului, televiziunea, nici netul, oamenii era normali, își zâmbeau și se distrau împreună. Se dansa, se juca șah, rummy sau cărți, poker, canasta, jocuri de societate, se spuneau bancuri, sau povești de pe front, se asculta radioul, posturi străine, pe scurte, în germană, franceză sau italiană.

Tinerii se plimbau, ținându-se de mână și mai dipăreau câteva minute în liziera pădurii, unde nu băteau becurile. Se bea bere de Azuga, din cea adevărată, proaspătă, cu termen de garanție patru zile, adusă în sticle verzi cu gâtul prelung, în navete de lemn cu câte o bucată de gheață pe ele. Cele trei grătare fumeagau mereu cu miros seducător de mici și fripturi, dar și de cartofi copți. Nicăieri nu am mai mâncat mici așa de buni, nici măcar la Cocoșatul. Poate, aici în pustnicie cu mititei făcuți pe loc la Domidene.

 

În vara aceea, a anului 1958, am văzut primii meteori. Pe la miezul nopții Gogu Petrescu ne-a pus să stăm afară, fără lumini, pe șezlonguriile mareșalului. Făcute din pânză aspră, marinărească și din lemn dur de păr african. șezlonguri de croaziere. În circa o jumătate de oră am numărat 22 de meteoriți, în cor, bucurându-ne la fiecare cifră. Câțiva dintre ei au fost mai mari și mai strălucitori și parcă aveau o viteză mai mică, îmi amintesc perfect.

 

Apoi viața m-a dus în Deșertul de Lut, în Asia, la Nur-e-Dasht, adică la Lumina Deșertului. Unde a fost ultimul Observator Astrologic din lume. Acolo aerul are ceva! Nicăieri în lumea asta nu este cer mai clar și stelele mai luminoase. Tot într-o noapte de august, acolo, la Nur-e-Dasht, am numărat peste o sută de meteori într-o oră și jumătate. Din curentul Perseidelor, apoi m-am plictisit. Și un curcubeu devine neinteresant dacă stă mult pe bolta cerească.

 

De ce aici, în Prahova submontană, nu se văd bine meteorii Perseidelor? Este o întrebare retorică. Din două motive principale: din cauza nebulozității permanente provocate de încălzirea globală și din cauza poluării, fizice, chimice și luminoase.

 

Dar eu nu mă supăr şi drept dovadă vă ofer primul video al lui Sarah Brightman. Care astăzi împlineşte o frumoasa vârstă peste 60 de ani, să-i spunem: La Mulţi Ani! Clipul video este considerat cel mai prost din istorie, până acum, provine din anul 1978. Iată: https://www.youtube.com/watch?v=xKtJobLOVYQ. Cu toate acestea Sarah Brightman a devenit celebră, chiar dacă a avut un debut ridicol!

Deci, întotdeauna trebuie să avem speranță, mereu avem o a doua șansă, doar mâine este o altă zi!

 

Horoscopul lui Dom’ Profesor 14 august 2024

 

BERBEC  Noi angajamente te pot conduce către o situație total neprevăzută, dar benefică pentru banii tăi. Te poți aștepta la consecințe financiare semnificative, care ar trebui să îți lumineze în mod semnificativ situația bancară. Fă un efort pentru a crea legături cu oamenii pe care îi întâlnești. Conexiunile obținute astăzi te pot ajuta, cu ușurință, să îți găsești o nouă slujbă sau un client nou, dacă ești pe cont propriu, lucruri greu de obținut în economia post distopie sanitară!

TAUR  Astăzi conjunctura astrală nu recomandă să intri în vreo polemică, ai risca să te ducă prea departe, să construiești antipatii inutile și nu-ți face bine să te superi, ai nevoie de seninătate. Concentrează-te pe activitățile tale fără a încerca să te conectezi prea mult cu ceilalți! S-ar putea spune că ziua este bună, dacă nu ai cere prea multe de la cei din jur. Știu că nu-ți prea place să fii refuzat, dar uneori e bine să mai renunți la ego!

GEMENI Astăzi poți avea senzația că anumiți oameni țes o intrigă în jurul tău. Neîncrederea ta este maximă și păstrezi cu grijă distanța. Protejat de influxurile planetare, mergi înainte în siguranță! Încearcă să nu cheltui din reflex sau fiind sedus de reclama și ambalaje! Poți simți nevoia de a te răsfăța, poți face asta și fără să cheltui sau să consumi diverse, în mod excesiv, o vizită la un salon de masaj sau un film bun pot fi suficiente pentru a-ți reîncărca bateriile.

RAC  Poți trece printr-o perioadă mai delicată, în sensul că te poți simți mai sensibil la critici, nu mai spun despre jigniri. Nu răspunde cu agresivitate genului acesta de remarci, zâmbește și vezi-ți de treburile tale, ele spun mai multe despre emitent, decât despre destinatar! Prudenţa şi diplomaţia trebuie să te caracterizeze la job sau acolo unde îţi pierzi jumătate din timp, pentru a-ți face un rost în viață.

LEU  Nu ți-e frică de nimic, pentru că te simți protejat de stele, dar nu neglijezi nimic. Într-adevăr trebuie să fii atent și la partenerul tău care probabil nu beneficiază în prezent de aceleași avantaje ca tine. Datorită acțiunilor tale curente, îți pot fi oferite perspective atractive pentru viitor. Dacă nu ești convins de faptele tale, rezultate rapide îți pot dovedi că finanțele tale sunt în progresie clară.

FECIOARĂ  În domeniul financiar nu mai trebuie să te plângi, totul pare să revină la normal. Obții un profit neașteptat sau primești un bonus. Oricum, lucrurile merg bine pentru tine. Această evoluție financiară nu este pe cale să se oprească prea curând, din fericire. Astăzi te poți bucura de o formă fizică bună, dar pe plan psihic te poți simți vulnerabil. Ai nevoie de mai multă odihnă, ca să îți recapeți optimismul!

BALANŢA  Astăzi, poți să evadezi din viața de zi cu zi și să te interesezi mai mult de ceea ce te înconjoară. Nu ezita să creezi legături, să îți faci prieteni și să-ți întinzi antenele după noile vești. Faptul că gândești pozitiv și zâmbești mult te ajută să obții sprijinul unor aliați improbabili. O seară plăcută, pe care o poţi folosi pentru o întalnire romantică sau alte treburi importante!

SCORPION  Astăzi, te bazezi pe dialog și bună dispoziție pentru a-ți transmite ideile. Interacțiunile sociale promit a fi foarte constructive și momentul este ideal pentru a te angaja în proiecte de echipă. Te poți concentra mai mult ca oricând la lucrurile esențiale, ți se vor prezenta oportunități pozitive. Este ziua perfectă pentru a aborda lucruri noi. Te poți baza pe dinamismul tău pentru a ieși din rutină.

SĂGETĂTOR  Dacă lucrezi prin telemuncă sau dacă jobul tău implică noi tehnologii, ai toate șansele să ai o zi foarte productivă. Mediul tău obișnuit este o sursă de diverse oportunități de care poți profita cu plăcere și care îți pot face rutina să evolueze spre o viață de zi cu zi mai puțin mohorâtă, mai interesantă. Pe seară, poți uita, temporar, de dietă, și să savurezi o înghețată alături de cineva mic si drag, un copil sau un nepoțel! Sau, un animăluț...

CAPRICORN  Dacă cineva ți-ar pune o nuia între spițe dimineața, nu-i acorda prea multă importanță. Reușești să treci peste și să îți păstrezi calmul. Dă curs impulsului sufletului. veniturile tale îți permit să faci lucruri foarte utile pentru cei care au nevoie. Pe lângă satisfacția sufletească, actele caritabile îți pot aduce multă popularitate și sprijin, chiar și profesional. Prin urmare, nu ar trebui să ai nicio ezitare în a continua pe această cale.

VĂRSĂTOR  Astăzi poți simți că ți-ai recâștigat încrederea în tine, viitorul îți surâde. Deseori reușești acolo unde alții se zbat fără succes. Un apel telefonic ți-ar putea aduce vești bune. Într-adevăr, cineva ți-a observat abilitățile sau îți poate cere o părere. Aceasta este o realizare care dă bine. Pe de altă parte, nu spera şi nu ai teamă, vorba poetului nepereche, totul se schimbă, dar nu se urneşte nimic sau nu se schimbă nimic, dar totul se transformă, vorba altui geniu literar.

PEŞTI  Eşti în plin avânt, totul pare favorabil în perspectivă. Ziua poate fi potrivită pentru a-ți găsi un job nou, dacă ești în căutare, care să fie și profitabil și să te și împlinească profesional și sufletește. Transmiți încredere și optimism, ai o personalitate magnetică. Nu irosi acest moment oportun, închizându-te între patru pereți! Transmiți o încredere și un optimism care îi atrag pe toți cei pe care îi întâlnești, expune-te cât mai mult!

 

Revista presei