Război în Ucraina, ziua 901. Stare de urgență la Kursk. Forțele rusești, încercuite

Război în Ucraina, ziua 901. Stare de urgență la Kursk. Forțele rusești, încercuite Kursk. Sursa foto: Platforma X

Ucraina se pregătește pentru mai multe atacuri rusești, ca răzbunare pentru incursiunea sa transfrontalieră în regiunea Kursk a Rusiei.

Civili uciși la Kiev

Cel puțin două persoane au fost ucise și alte trei au fost rănite într-un atac aerian rusesc care a avut loc peste noapte la periferia Kievului, au declarat oficiali ucraineni.Un băiat de patru ani și tatăl său în vârstă de 35 de ani au fost uciși în atacul de duminică, chiar la est de Kiev. Președintele Volodimir Zelenski a susținut că atacul a implicat o rachetă fabricată de Coreea de Nord.

Într-o postare pe X, Zelenskyy a transmis condoleanțe familiei ai căror membri au fost „uciși în mod tragic”. „Alte trei persoane au fost rănite, inclusiv un băiat de 12 ani”, a mai declarat președintele ucrainean.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei cu privire la atac.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atacul de peste noapte al Moscovei a inclus și 57 de drone de atac fabricate Iran care au fost lansate în toată Ucraina, dintre care 53 au fost distruse de apărarea aeriană, susțin forțele aeriene de la Kiev.

Tot duminică, Gennadiy Trukhanov, primarul orașului Odesa, a declarat pe Telegram că s-a „auzit în oraș” o explozie și a cerut locuitorilor să rămână în adăposturi.

Zelenskyy și-a reiterat apelurile către aliații Ucrainei pentru „un scut aerian cu drepturi depline care să ne protejeze toate orașele și comunitățile”.

Ucraina confirmă incursiunea Kursk

Atacul de duminică asupra Kievului vine în timp ce Ucraina se pregătește pentru mai multe atacuri rusești, ca răzbunare pentru recenta sa incursiune transfrontalieră în regiunea Kursk.

Kievul a trimis marți sute de militari sprijiniți de vehicule blindate, artilerie și drone în regiunea Kursk, potrivit oficialilor ruși, militarilor ucraineni și rapoartelor din presă.

Duminică, Zelensky a spus că Rusia a lansat aproape 2.000 de atacuri transfrontaliere de la Kursk în regiunea Sumi a Ucrainei în timpul verii. „Artilerie, mortiere, drone. Înregistrăm, de asemenea, lovituri cu rachete și fiecare astfel de lovituri merită un răspuns echitabil”, a spus el.

Cu o zi înainte, el a recunoscut că forțele ucrainene luptă într-adevăr la Kursk și a spus că operațiunea face parte din încercarea Kievului de a restabili justiția după ce Rusia a invadat țara în 2022.

Potrivit reporterilor de la agenția de știri AFP, vehicule blindate ucrainene împodobite cu un triunghi alb, un însemn folosit pentru a identifica echipamentele folosite de Ucraina pentru ofensiva sa în regiunea Kursk, din vestul Rusiei, au fost văzute traversând regiunea de graniță Sumi.

Armata Kievului și-a lansat incursiunea pe teritoriul rusesc din regiunea Sumi, situată în nord-estul Ucrainei.

Rușii au recunoscut că ucrainienii au avansat 30 km

Rusia a recunoscut că trupele ucrainene au înaintat cel puțin 30 km adâncime pe teritoriul său. Acesta a devenit cel mai profund și mai semnificativ avans al Ucrainei de la contraofensiva din toamna lui 2022.

După cum scrie BBC, Ministerul Apărării al Rusiei a raportat că forțele sale au intrat în luptă cu trupele ucrainene în zona satelor Tolpino și generalul Kolodez.

Duminică, Ministerul Apărării a declarat că trupele sale „au dejucat încercările grupurilor mobile inamice cu vehicule blindate de a pătrunde adânc în teritoriul Rusiei”. În același timp, rușii au recunoscut că trupele Kievului au făcut progrese semnificative. Tolpino și Obshiy Kolodez se află la aproximativ 25 și 30 km de granița ruso-ucraineană.

Președintele rus Vladimir Putin a numit incursiunea o „provocare pe scară largă” a Ucrainei, iar șeful de stat major al armatei ruse, Valery Gerasimov, a promis că o va zdrobi.

Autoritățile ruse au declarat, de asemenea, o stare de urgență „la nivel federal” la Kursk.

Duminică, guvernatorul interimar al Kurskului, Alexei Smirnov, a declarat că cel puțin 15 persoane au fost rănite în capitala regiunii, Kursk, după ce resturi de la o rachetă ucraineană distrusă au căzut pe o clădire rezidențială de nouă etaje.

„Toată lumea primește îngrijirea medicală necesară”, a scris el pe canalul său Telegram.

Rusia ar putea să intre oficial în război cu Ucraina

După ce rușii au anunțat sâmbătă evacuarea a peste 76.000 de persoane, pe măsură ce luptele în zonă s-au intensificat, Ucraina a anunțat, de asemenea, că a evacuat 20.000 de oameni din regiunea Sumi, care se află peste granița de Kursk.

Dar Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a avertizat că „un răspuns dur din partea armatei ruse nu va întârzia să apară”.

Comentariile ei au venit la scurt timp după un contraatac rusesc, de duminică, de la Kursk.

„Condamnăm ferm aceste acte teroriste barbare care vizează distrugerea infrastructurii civile, uciderea și intimidarea civililor”, a spus ea. Zakharova a cerut, de asemenea, organizațiilor internaționale să condamne incursiune ucrainiană din regiunea Kursk. „Deși suntem siguri că răspunsul va fi o tăcere rușinoasă din partea structurilor relevante”, a adăugat ea.

Comitetul Național Antiterorist al Rusiei a anunțat o operațiune de combatere a terorismului în regiunile Belgorod, Bryansk și Kursk pe 9 august, ca răspuns la incursiunea ucraineană în Oblastul Kursk, arată Institutul pentru Studiul Războiului.

Kremlinul a decis probabil să declare o operațiune de combatere a terorismului – spre deosebire de starea de război sau legea marțială – pentru a minimiza amploarea incursiunii ucrainene în Oblastul Kursk și a preveni panica sau reacțiile interne – demonstrând reticența Kremlinului de a lua măsuri mai drastice pentru a răspunde la situație. O sursă apropiată comitetului de apărare al Consiliului Federației Ruse a declarat că Administrația Prezidențială Rusă a recomandat deputaților și senatorilor ruși să nu comenteze evenimentele din Oblastul Kursk „până la o nouă ordine” și să nu le discute. Bloggerii ruși au sugerat că Kremlinul să declare oficial război Ucrainei și au criticat Kremlinul pentru că nu a declarat legea marțială în locul operațiunii de combatere a terorismului.

Incendiu la centrala nucleară de la Zaporijjia

Armata ucraineană, care participă la operațiunea din regiunea Kursk, a spus că se îndreaptă mai adânc pe teritoriul Federației Ruse. Trupele ruse au pierdut controlul asupra altor două sate - Martynovka și Hordeevka - din regiunea Kursk, conform unor relatări apărute pe Z-channels duminică seara.

Atacul ucrainiean în regiunea Kursk

Atacul ucrainiean în regiunea Kursk. Sursa: Z-channels

Totodată, jurnaliştii BBC au raportat că ruşii sapă tranşee în jurul CNE Kursk. Imaginile din satelit arată mai multe tranșee construite recent în apropiere, cea mai apropiată linie de tranșee fiind la aproximativ 8 km de centrala nucleară.

Tot duminică seară, Administrația Militară a Districtului Nikopol a lansat în spațiul public o fotografie a unei coloane mari de fum ce se ridică din perimetrul centralei nucleare Zaporijjia , aflată sub ocupație rusă.

Șeful RVA a raportat că anvelopele care au fost incendiate într-un turn de răcire - o structură pentru răcirea apei cu aer atmosferic - pot fi cele care ard. El crede că invadatorii ruși ar fi putut comite o provocare pentru a face oamenii să intre în panică.

Se observă că CNE funcționează în prezent normal, indicatorii de radiații sunt în prezent normali. Rușii nu au făcut nicio declarație.

În regiunea Donețk, forțele ruse au avansat recent în direcția Toretsk și au continuat operațiunile ofensive în zonă. Imaginile geolocalizate indică faptul că forțele ruse au avansat în nordul localității Drujba (la est de Toretsk), iar un blogger afiliat Kremlinului a susținut că forțele ruse au avansat în Drujba și și-au extins zona de control cu 400 de metri în Niu York (la sud de Toretsk).

În regiunea Lugansk, forțele ruse au avansat lângă Kreminna la o dată nespecificată și au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna.

Avansul rusesc în regiunea Lugansk.

Avansul rusesc în regiunea Lugansk. Sursa: ISW

Iranul va livra Rusiei „sute” de rachete balistice

Reuters, citând mai multe surse de informații, inclusiv două surse europene de informații, a relatat pe 9 august că reprezentanții ruși ai Ministerului Apărării au semnat un contract cu Iranul la 13 decembrie 2023 pentru livrarea de rachete balistice Fath-360 și că Iranul va livra aceste rachete „în curând”.

Rachetele Fath-360 au o rază de acțiune maximă de 120 de kilometri și un focos care cântărește 150 de kilograme. Mai multe surse de informații au mai spus pentru Reuters că zeci de militari ruși se antrenează în prezent în Iran pentru a opera sisteme de rachete Fath-360.

Surse occidentale și ucrainene au avertizat anterior că Iranul s-ar putea pregăti să furnizeze Rusiei sisteme balistice cu rază scurtă de acțiune, inclusiv sisteme multiple cu distanțe maxime și sarcini utile semnificativ mai mari decât limitele impuse Rusiei în temeiul obligațiilor regimului de control al tehnologiei rachetelor (MTCR). Aceste rachete balistice cu rază scurtă de acțiune vor permite probabil forțelor ruse să lovească ținte ucrainene apropiate, în timp ce își păstrează propriile stocuri de rachete (cum ar fi rachetele Iskander) pentru țintele ucrainene mai îndepărtate.

Revista presei