Matroana feminismului, Mihaela Miroiu, acuzată de Deutsche Welle că a tăcut în scandalul Bulai-Pieleanu

Matroana feminismului, Mihaela Miroiu, acuzată de Deutsche Welle că a tăcut în scandalul Bulai-Pieleanu Alfred Bulai. Sursa foto: Facebook

România. Scandalul de la SNSPA a ajuns în presa internațională. Jurnalista Sabina Fati a scris în Deutsche Welle despre cei trei profesori, doi de la Școala de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și unul de la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu, care sunt acuzați de hărțuire sexuală.

Scandalul de la SNSPA este în centrul atenției

Jurnalista reamintește în articol despre înregistrarea cu Alfred Bulai care îi spune unei studente să se dezbrace, dar și despre conducere facultății, care ar fi știut ce se întâmplă, dar care ar fi preferat să închidă ochii

„Conducerile celor două instituții de învățământ superior sunt acuzate că știau și că îi acopereau pe prădători. 18 victime și martori care au fost victime sau au asistat în perioada 1995-2024 la gesturi și condiționalități impuse de profesorul de sociologie Alfred Bulai, timp de 14 ani prodecan la SNSPA, au făcut mărturisiri video pentru snoop.ro.

Studente și foste studente își asumă acuzațiile, își spun numele și povestesc metodele folosite de sociolog pentru a profita de ele. E înregistrat și Bulai când îi cere unei victime „dezbracă-te să văd că ai încredere în tine”, scrie jurnalista Sabina Fati pentru Deutsche Welle.

Ne puteți urmări și pe Google News

A pus o studentă să se dezbrace

Una dintre victime este Alexandra Costa, care povestește cum a fost umilită în vara anului 2014, când profesorul a început să o pipăie și a pus-o să se dezbrace. : „Tremuram și mă dezbrăcam”, a spus ea. Din cauza lui Alfred Bulai, tânăra a început să aibă atacuri de panică și a renunțat la facultate. Ea s-a mutat în Scoția, unde a fost diagnosticată cu stres post-traumatic.

O fostă studentă din perioada 1995-1999 a spus că toată lumea știa ce fac unii dintre profesorii de la SNSPA, dar că au preferat să tacă pentru a nu strica imaginea facultății. Rectorul Remus Pricopie susține în continuare că nu știa despre aceste probleme.

Marius Pieleanu

Marius Pieleanu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ceilalți profesori ar fi știut ce se întâmplă

O fostă studentă, Claudia Radu, a spus că a informat-o pe Mihaela Miroiu, fostă decană la Facultatea de Științe Politice de la SNSPA, despre avansurile pe care i le face Marius Pieleanu și că i-ar fi promis că o ajută. Aceasta a declarat că fosta decană a ignorat tot și că a lăsat-o să sufere. Profesoara Miroiu, foarte activă pe Facebook, a evitat să facă postări pe rețelele de socializare după ce a început scandalul.

Mihaela Miroiu / sursa foto: http://mihaela.miroiu.ro/

Marius Pieleanu este prodecan la SNSPA și sociolog de casă al PSD, care prin firmele lui de sondare ar fi avut câștiguri de aproape un milion de euro. Sociologul Alfred Bulai a avut funcții guvernamentale importante atât în perioada guvernărilor PSD, cât și în cele ale PNL. Rectorul SNSPA Remus Pricopie a fost și el ministru al Educației între 2012 și 2014, când era prim-ministru Victor Ponta.

Inclusiv fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, l-a acuzat pe Marius Pieleanu de hărțuire și a spus că la SNSPA este „un clan al laşilor ce tolerează prădători sexuali pentru câştiguri politice”.

Revista presei