Deputați din Republica Moldova și România, vizită în raionul Dubăsari

Deputați din Republica Moldova și România, vizită în raionul Dubăsari Vizită la Dubăsari/Sursa foto: multimedia.parlament.md

Republica Moldova. Deputați din Parlamentul de la Chișinău și Senatul României au vizitat localitățile din platourile Cocieri și Ustia, raionul Dubăsari. La Cocieri oficialii au depus flori și au comemorat eroii care au luptat în războiul pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova din 1992.

Din delegație au făcut parte: președintele Comisiei speciale de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare, Roman Roșca, membrii Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova și ai Comisiei juridice de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul României.

Oficialii au vizitat localitățile din platourile Cocieri și Ustia, raionul Dubăsari – Molovata Nouă, Cocieri și Corjova de pe malul stâng al Nistrului și satul Molovata de pe malul drept al Nistrului.

Au comemorat eroii căzuți în luptă

La Cocieri oficialii au depus flori și au comemorat eroii care au luptat în războiul din 1992. Deputații au vizitat și Grădinița-creșă „Garofița” din localitate. Instituția are inclusiv grupe în care se studiază limba română pentru alolingvi. Aceasta este frecventată, în special, de copii din orașul Dubăsari.

Ne puteți urmări și pe Google News
Depuneri de flori

Depuneri de flori/Sursa foto: www.facebook.com/ParliamentRM

Deputații au mers și la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Dubăsari. Acesta, temporar, este refugiat în satul Corjova. Oficialii au văzut condițiile în care studiază elevii din instituțiile de învățământ cu predare în limba română, aflate în zona de securitate.

În satele Molovata și Molovata Nouă parlamentarii au discutat cu administrația publică raională și locală, precum și cu unii agenți economici.

Vizita oficialilor Români în republica Moldova

La începutul acestei săptămâni, o delegație a Comisiei juridice de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul României s-a aflat în vizită la Parlamentul de la Chișinău.

Oficialii au avut întrevederi cu speakerul Igor Igrosu. Aceștia au discutat subiecte de actualitate. Totodată, șeful legislativului „și-a exprimat recunoștința pentru colaborarea foarte bună la nivel parlamentar”.

Reuniunea cu senatorii români

Reuniunea cu senatorii români/Sursa foto: parlament.md

Oficialii români au participat la ședința solemnă consacrată celebrării a 30 de ani de la adoptarea Constituției. Aceștia au fost prezenți și la  Conferința practico-științifică „Constituția Republicii Moldova la 30 de ani și integrarea europeană”.

De asemenea, a avut loc și o ședință comună cu membrii Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul de la Chișinău.

Din componența delegației Senatului României fac parte parlamentarii Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș și Cătălin-Daniel Fenechiu. De asemenea, la Chișinău au venit: Sorin Cristian Mateescu, Virgil-Marius Bob și Ioan-Cristian Chirteș.

Tradițional, la evenimentele solemne organizate la Chișinău sunt invitați oficiali din România. Aceștia remarcă de fiecare dată că, în prezent, relațiile de colaborare dintre cele două țări au ajuns la cel mai înalt nivel. Constatările sunt făcute în contextul suportului acordat de România în calea de aderare spre UE.

Revista presei