5 moduri în care stresul afectează pielea și cum le poți gestiona

5 moduri în care stresul afectează pielea și cum le poți gestiona Sursa foto: Freepik.com

Pielea este cel mai mare organ al tău. Problemele externe pot fi un semn clar că ceva se petrece în interior. Există o serie de potențiale cauze ale problemelor pielii, precum factorul genetic, contactul cu diverși alergeni, dieta sau chiar produsele de îngrijire necorespunzătoare. Un alt factor major, deloc de neglijat, este stresul. Iată cum factorii de stres mintal, fizic sau hormonal creează modificări la nivelul pielii și ce poți face în această privință.

Slăbirea rezistenței pielii provocată de expunerea la soare

Radiațiile ultraviolete (UV) sunt un prim factor de stres extern, fizic, care poate provoca o serie de probleme la nivelul pielii. Razele UV semnalează celulelor sangvine să se grăbească spre zona expusă la soare, în încercarea de a o repara. Acest lucru se manifestă prin arsuri solare.

Supraexpunerea la radiațiile UV poate duce la pete pigmentare, alunițe și chiar cancer de piele. Cel mai bun mod de a te feri de astfel de probleme este folosirea cremelor cu factor de protecție solară (SPF), precum și printr-o hidratare corespunzătoare și o alimentație adecvată. În cazul în care te confrunți cu pete pigmentare cauzate de expunerea prelungită la soare, caută un produs de ingrijire cu niacinamida, care ajută la hidratare, calmare, precum și la uniformizarea nuanței pielii tale.

Inflamația și tenul extrem de iritat

Urticaria, psoriazisul, eczema, dermatita și rozaceea sunt adesea un rezultat al inflamației pielii. Studiile arată că, atunci când creierul tău este suprasolicitat, poate compromite capacitatea de protecție a pielii. Astfel, aceste probleme la nivelul pielii pot fi un răspuns direct la stresul mintal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este important să observi diferența dintre diferitele tipuri de inflamații înainte de a trata afecțiunile. La fel de important este să poți determina cauza. Pe lângă factorii de stres, aceste probleme pot fi cauzate de alergii sau un produs nociv. Adresează-te medicului dermatolog și alegeți împreună soluția potrivită pentru tine. În cazul inflamației cauzate de stres, combaterea începe cu eliminarea cauzei. De asemenea, exercițiile fizice sau psihoterapia pot fi de ajutor.

Sporirea secreției de sebum și apariția acneei

Stresul este strâns asociat cu acneea, în special în cazul femeilor. Acesta poate perturba semnalele nervoase ale pielii tale, provocând un dezechilibru hormonal și chimic care crește producția de sebum.

Majoritatea tipurilor de acnee reacționează și la tratamentele topice. Ingredientul secret din cele mai iubite produse anti-acnee este adesea un beta-hidroxi acid, cunoscut sub numele de acid salicilic. Iar, pentru a reduce secreția de sebum, poți opta din nou, cu încredere, pentru un produs cu niacinamidă, care este de fapt o formă a vitaminei B3.

Acumularea de sebum pe scalp, căderea părului și exfolierea unghiilor

Nu există un singur mod de a experimenta stresul. Ți-ai smuls vreodată părul în mod inconștient sau ți-ai ros unghiile? Ar putea fi vorba de hormonul stresului, cortizolul, care declanșează reacția de luptă sau de fugă a organismului tău. Totuși, înainte de a presupune că este vorba despre stres, ar fi bine să consulți medicul dermatolog pentru a exclude alte potențiale cauze. De exemplu, pielea solzoasă sau ceroasă ar putea fi o eczemă, în timp ce alte cauze ale caderii parului la femei pot include lipsa unor nutrienți, înaintarea în vârstă sau alte tipuri de modificări hormonale.

În această perioadă, evită dușurile extrem de fierbinți, pentru a preveni deteriorarea suplimentară a scalpului. Mai mult, poți oferi mai multă consecvență rutinei tale, alegând să faci mișcare în mod regulat și să urmezi o dietă bogată în nutrienți, cu fructe și legume.

Linii fine și riduri

De la o ridicare din sprâncene la o încruntare, stresul psihic găsește în mod inevitabil o cale de a lăsa să ni se citească emoțiile. Ce se poate face în această privință? Poți încerca yoga facială. Această tehnică presupune antrenarea mușchilor faciali pe care îi folosim în mod inconștient în fiecare zi și tehnici de masaj punctate pe zonele cele mai tensionate, cum ar fi fruntea, sprâncenele și linia maxilarului. Aceste exerciții pot contracara apariția ridurilor și pot crește elasticitatea și rezistența pielii.

Pentru un plus de eficiență, aplicarea de presiune facială cu o rolă de jad răcită activează sistemul limfatic, ceea ce poate reduce cearcănele și aspectul general obosit al pielii afectate de stres.

Stresul nu se manifestă la fel la toate persoanele, dar oricine se confruntă cu acesta într-o anumită măsură. Deși nu poți controla numeroasele moduri în care stresul își face apariția, poți alege cum să reacționezi la el. Amintindu-ți să ai grijă de tine însăți și de pielea ta este una dintre căile prin care poți reduce încet, dar sigur, efectele stresului.

 

Revista presei
Parisul la răscruce