Vietnamul își ia rămas bun de la regretatul lider al partidului, Nguyen Phu Trong

Vietnamul își ia rămas bun de la regretatul lider al partidului, Nguyen Phu Trong Ultima imagine mediatizată a lui Trọng, în iunie 2024, Sursa foto: Wikipedia

Vietnamul a început joi un serviciu funerar de stat de două zile pentru a-și lua rămas bun de la Nguyen Phu Trong, în vârstă de 80 de ani, liderul Partidului Comunist aflat la putere. El a murit cu o săptămână înainte.

Pe fondul unei securități stricte, sute de persoane au ieșit pe străzile din Hanoi în jurul unei case funerare din centrul orașului și au mers la casa familiei sale din afara capitalei pentru a-i aduce un ultim omagiu celui care a fost cel mai puternic om din țara din Asia de Sud-Est.

Oficialii străini au participat la funeralii

Oficiali de stat și demnitari străini, inclusiv șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, președintele Adunării Naționale cubaneze, Esteban Lazo Hernandez, prim-ministrul sud-coreean Han Duck Soo, fostul prim-ministru al Cambodgiei, Hun Sen, președintele Senatului australian, Sue Lines, au fost văzuți participând la funeralii.

De asemenea, alți demnitari străini, inclusiv secretarul de stat american Antony Blinken, principalul consilier politic al Chinei, Wang Huning, și consilierul indian pentru securitate Ajit Doval sunt așteptați la Hanoi pentru a-și lua rămas bun de la Trong.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Condoleanțele mele infinite tovarășului secretar general Nguyen Phu Trong, un lider excepțional, un membru statornic al partidului comunist, un exemplu strălucit de studiere și urmat constant ideologia lui Ho Chi Minh”, a scris în cartea funerară președintele Vietnamului, To Lam. El a preluat temporar atribuțiile lui Trong.

Doliu național timp de două zile

Nu a fost permis niciun eveniment public și steagurile de la birouri și alte locuri publice sunt arborate în bernă în această perioadă de două zile.

„Și-a dedicat viața oamenilor și națiunii. Îi mulțumesc pentru asta și vreau să-mi iau rămas bun de la el,” a spus o locuitoare din Hanoi.

Cuba și Laos, prietenii comuniști ai Vietnamului, au organizat de asemenea funeralii de stat pentru liderul vietnamez.

În timpul mandatului lui Trong ca șef de partid, Vietnamul a înregistrat o creștere economică anuală medie de 5,79%. Aceasta a fost una dintre cele mai rapide din Asia.

În 2017, el a declanșat ceea ce mulți au văzut ca o represiune în stil chinezesc asupra corupției. Atunci, sute de oficiali de rang înalt au fost investigați pentru corupție și mulți au fost forțați să demisioneze. Prin ei se numără miniștri, un președinte al parlamentului și doi președinți de stat.

De asemenea, Trong a condus Vietnamul să-și îmbunătățească relațiile cu puterile globale, inclusiv Statele Unite și China. În același timp, țara încerca să navigheze disputele globale în creștere și să mențină creșterea economică, scrie Reuters.

Revista presei