Cine putea ajunge profesor... Prinși cu copiuțe. 49 de candidați, dați afară din concurs

Cine putea ajunge profesor... Prinși cu copiuțe. 49 de candidați, dați afară din concurs Grevă profesori. Sursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

Ca în fiecare an, la cel mai mare concurs de angajare din România, cel pentru un post de profesor, rata de prezență a fost uriașă, peste 86%, a informat Ministerul Educației.

Concret, din cei 36.000 de mii de candidați cu drept de participare, s-au pezentat la examenul de titularizare 31.200 de români. Peste 5000 au terminat facultatea în acest an.

Mai mulți candidați față de 2023

Conform datelor publicate de Ministerul Educației, în acest an s-a înregistrat o rată de prezență de 86,48% la titularizare, cu 3% mai mare față de cea de anul trecut, prezentându-se peste 31.000 de candidaţi dintr-un total de aproape 36.000 cu drept de participare la această probă. Au absentat 4.734 de candidați, arată statistica.

S-au prezentat foarte mulți tineri, 5.557 fiind proaspeți absolveți 2024.

Ne puteți urmări și pe Google News

2.669 de candidați dintre cei prezenți s-au retras în condițiile prevăzute de metodologie (2.509 candidați din motive personale și 160 de candidați din motive medicale).

Viitori profesori cu copiuțe

Datele Ministerului se referă și la candidații care nu au mai dus examenul până la capăt. 49 dintre aspiranții la un post de profesor au fost eliminaţi din examen.

Dintre aceștia, 11 candidați au fost dați afară din sala de concurs pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Aceștia nu vor putea ocupa posturi didactice/catedre în anul școlar 2024 - 2025.

Profesori

Profesori / Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Măsuri speciale de caniculă

Anul acesta au fost scoase la concurs 9.933 de locuri, iar concurența a fost uriașă.

Concursul s-a desfășurat pe un interval de 4 ore cu posibilitate de prelungire cu până la două ore în anumite situaţii speciale.

Nota minimă de trecere este 7.

Pentru prima oară, în acest an, zeci de centre de concurs destinate susținerii examenului au fost schimbare, ca măsură specială privind canicula, ziua în care s-a susținut examenul de Titularizare fiind a zecea zi consecutivă de Cod Roșu de căldură extremă.

Spațiile nu ofereau condiții de climatizare, iar autoritățile au pus la dispoziție alte spații pentru proba scrisă de miercuri.

Au fost și situații în care locațiile nu au putut fi schimbate și s-a optat pentru soluția dotării spațiului dedicat concursului cu aparate de aer condiționat mobile prin intermediul DSU.

Revista presei
Parisul la răscruce