Președintele bulgar Rumen Radev a pilotat o aeronavă Pilatus peste Sofia

Președintele bulgar Rumen Radev a pilotat o aeronavă Pilatus peste Sofia

Președintele Bulgariei și Comandant Suprem al Forțelor Armate, Rumen Radev, a pilotat un Pilatus peste Sofia.

Președintele, la manșă

A intrat în cabina aeronavei de antrenament RC-21 de nouă generație și a decolat de la Baza Aeriană "Vrajdebna".

Șeful statului a participat astfel la marcarea a 20 de ani de la primirea în cadrul Forțelor Aeriene ale Republicii Bulgaria a aeronavei de antrenament PC-9M și a aeronavei de transport PC-12/45, produse de compania elvețiană.

"Succesul programului F-16 depinde deosebit de mult de existența unui astfel de avion de antrenament, Forțele noastre Aeriene trebuie să aibă eficacitatea, flexibilitatea și eficiența pentru a-și antrena piloţii", a spus Radev după aterizare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele e pilot de meserie

"Am acceptat cu plăcere invitația de a pilota acest minunat avion de antrenament. Noi operăm platforma Pilatus PC de 20 de ani, avem mii de ore de zbor", a mai spus șeful statului bulgar.

Radev a subliniat că aceasta este ceva complet diferit, ca o nouă generație în aviație. Acest avion cu turbopropulsoare are aproape aceleași caracteristici ca un avion de antrenament cu reacție.

Are dotări excelente de aviație la bord, toate misiunile aer-aer sunt simulate; aer-sol și acest echipament este absolut compatibil cu ceea ce va fi pe F-16, Block 70", a explicat Radev.

Radev nu e la primul zbor pe avioane de luptă

El a declarat că şi costul de achiziție și costurile de operare sunt mult mai mici în comparație cu avioanele de antrenament cu reacție. Radev a menționat că în țări precum Franța, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Elveția, piloții acestei aeronave merg direct la un avion de luptă și a mulțumit Forțelor Aeriene Elvețiene.

La eveniment a participat și ministrul interimar al apărării de la Sofia, Atanas Zaprianov, adjunctul șefului apărării, general-locotenentul Ţanko Stoikov, comandantul Forțelor Aeriene Bulgaree, general-maior Dimitar Petrov.

În cele două mandate ale sale, președintele bugar Rumen Radev a efectuat și două zboruri de antrenament cu avioane de luptă. În 2022, s-a urcat la bordul avionului de luptă Eurofighter în Spania. În Franța, în 2017, a pilotat un Rafale francez. Radev este un fost șef al Forțelor Aeriene și este pilot de avion de luptă MiG-29, potrivit Sega.

(Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Revista presei