Familia ultimului țar, masacrată de bolșevici

Familia ultimului țar, masacrată de bolșevici Sursa foto: Wikipedia

Într-o zi de 17 iulie 1918, familia imperială rusă, Romanov, a fost masacrată de trupele bolșevice. Ultima dinastie imperială din Rusia, compusă din cei șapte membri: Ţarul Nicolae al II-lea, Țarina Alexandra, prinţesa Maria, atunci în vârstă de 18 ani, prințesele Olga, Tatiana şi Anastasia, împreună cu mezinul familiei, Alexei, a fost pusă în fața plutonului de execuție, fără proces.

Exilul și execuția ultimului țar

Familia Țarului Romanov fusese adusă în Ekaterinburg, în Ural, după ce fuseseră exilați anterior întâi în Palatul Alexandru din Ţarskoe Selo şi apoi în Tobolsk, în vestul Siberiei. Țarul Nicolae al II-lea ar fi spus, la aflarea locului în care trebuiau să fie duși, că „Aş fi mers oriunde altundeva, numai nu în Urali“. Zona era cunoscuta ca fiind una antițaristă.

Aduși la parterul casei Ipatiev, în care erau izolați de restul lumii de către bolșevici, familia imperială a fost ucisă cu sânge rece. Fuseseră așezați trei în față, pe scaune, (Împăratu, Împărăteasa și moștenitorul) iar ceilalți membri eru în spatele lor, pentru a face o fotografie care să ateste faptul că sunt în viață.

În fapt, armata bolșevică, era îngrijorată de faptul că o legiune cehoslovacă a Armatei Albe se apropia de Ekaterinburg, în Ural, locul ultimului exil al Romanovilor, și ar fi putut elibera familia imperială.

Ne puteți urmări și pe Google News

Victime colaterale

Odată cu familia ultimului țar au fost uciși medicul Evgheni Botkin, camerista Demidova și încă doi servitori.

Comandantul bolșevic Iakov Iurovski din ordinele Sovietului Regional Ural și conform instrucțiunilor lui Lenin, este cel care a orchestrat uciderea Romanovilor. Tot în grija lui a intrat și ascunderea trupurilor familiei prizonieră la Ekaterinburg.

Chiar dacă locul în care au fost îngropate rămășițele familiei imperiale a fost găsit întâmplător în 1979, Uniunea Sovietică a preferat să nu dea detalii și să ascundă date despre acestea.

Dinastia Romanov, lichidată de Revoluția bolșevică

Biserica l-a canonizat pe ultimul țar

Memoriile lui Iurovski au fost publicate abia în 1989, făcându-se publice detaliile existenței rămășițelor țarilor. O anchetă a confirmat identitatea celor găsiți în 1979: Țarul Nicolae al II-lea, Țarina Alexandra și a trei prințese (Anastasia, Olga și Tatiana). Rămășițele primei născute, Prințesa Maria, și a Țareviciului Alexei, au fost descoperite abia în 2007.

În anul 2008, Familia Imperială Romanov a fost recunoscută ca „victimă a represiunii politice“. Deși procesul penal a fost deschis în anii ’90, nu a fost nimeni condamnat, toți participanții la masacru fiind morți.

Biserica Rusă a canonizat familia țarului Nicolae II Romanov, în anul 2000 ca noi martiri.

Rămășițele lor sunt reînhumate la Catedrala „Petru și Pavel” din Sankt Petersburg, din anul 1998.

Revista presei