Se cer demisii la Secret Service după atentatul la Trump. Atacatorul, văzut de participanții la mitingul electoral

Se cer demisii la Secret Service după atentatul la Trump. Atacatorul, văzut de participanții la mitingul electoral

Se cer explicații oficiale și demisii la vârful Secret Service după tentativa de asasinat a candidatului Republican, fostul președinte Donald Trump, de sâmbătă, din Pennsylvania, în contextul în care s-a aflat atentatorul a fost văzut de mai multe persoane din public, care au alertat forțele de ordine, precum și a refuzului secretarului pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, de a spori protecția pentru fostul locatar al Casei Albe, în campania electorală.

Șefa Secret Service, invitată la audieri

Președintele Comisiei de Supraveghere și Responsabilitate (Committee on Oversight and Accountability) din Camera Reprezentanților, James Comer, a cerut audierea directorul Secret Service, Kimberly Cheatle, după atentatul asupra lui Trump.

El a invitat-o pe Kimberly Cheatle să depună mărturie la o audiere care va avea loc luni, 22 iulie, spunând că americanii cer răspunsuri după tentativa de asasinare a președintelui Trump.

Iar senatorul Republican de Florida, Rick Scott, a declarat după tentativă de asasinare a fostului președinte Donald Trump că incidentul necesită „răspunsuri imediate” din partea Departamentului pentru Securitate Internă (Department of Homeland Security) și a Secret Service.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Tentativa de asasinat asupra președintelui Trump și uciderea unui american nevinovat necesită răspunsuri imediate din partea Departamentului pentru Securitate Internă (DHS) și a Secret Service”, a spus Scott într-un comunicat.

Elon Musk cere demisii

„Este un miracol că președintele Trump este în viață și sănătos, dar absolut de neiertat că deranjatul potențial asasin a avut o linie directă de tragere către fostul președinte și principalul candidat la președinția Statelor Unite”, a mai spus Scott.

„Comisia Senatului SUA pentru Securitate Internă și Afaceri Guvernamentale (HSGAC) are o responsabilitate de supraveghere și o obligație față de poporul american de a cere răspunsuri de la DHS și Secret Service al SUA cu privire la modul în care s-a întâmplat acest lucru și la ce măsuri sunt luate pentru a investiga această tentativă de asasinat. și asigură-te că nu se va mai întâmpla niciodată”, a continuat el.

„Președintele Gary Peters trebuie să organizeze imediat o audiere a HSGAC, înainte de 1 august, cu mărturie din partea acestor agenții și să furnizeze răspunsurile pe care noi, în calitate de senatori ai SUA și poporul american, le solicităm și le merităm de la guvernul nostru. Securitatea Republicii noastre este pusă la îndoială și noi ca națiune are nevoie de răspunsuri”.

Iar celebrul om de afaceri Elon Musk, un susținător al lui Trump, a scris pe rețelele de socializare că „șeful Secret Service și liderul acestui dispozitiv de securitate ar trebui să demisioneze”.

Scandal cu Secret Service

Scandalul care are în centrul său serviciul de protecție și pază a demnitarilor din SUA, Secret Service (echivalentul SPP din România - n.red.) a pornit după ce s0-a aflat că dispozitivul de scuritate al lui Donald Trump a fost avertizat cu privire la prezența unui bărbat înarmat pe un acoperiș din zonă „cu trei sau patru minute” înainte ca focuri de armă să fie auzite, potrivit unui martor ocular, intervievat de The Telegraph.

Martorul, care se afla în afara zonei dedicate evenimentului, a declarat că el și prietenii săi au atras atenția forțelor de ordine că au observat o persoană târându-se pe un acoperiș, cu o pușcă, în timp ce Trump era pe scena mitingului din Pennsylvania.

Martorul ocular a mai relatat că, doar câteva minute mai târziu, bărbatul înarmat era încă pe poziție și a reușit să tragă de cinci ori înainte ca Secret Service să-l împuște în cap.

Contul va ridica întrebări despre cum scade securitatea la miting, unde Trump – care se așteaptă să fie numit oficial candidat republican la președinție miercuri – a fost fotografiat cu sângele curgând din ureche. Un membru al publicului a fost ucis în timp ce altul a fost grav rănit în incident, care este investigat ca tentativă de asasinat. Omul înarmat a fost împușcat ucis de lunetişti.

Martor ocular despre inacțiunea dispozitivului de securitate

„L-am observat pe tip târându-se ca un urs, pe acoperișul clădirii de lângă noi, la 50 de metri distanță de noi”, a declarat martorul ocular.

„Așa că stăteam acolo, știi, arătam, arătam spre tipul care se târa pe acoperiș... avea o pușcă. Îl puteai vedea clar cu pușca. Absolut!”, a mai spus bărbatul, care spune că el și prietenii lui li l-au „arătat” pe atacator timp de „două sau trei minute” polițiștilor, dar aceștia nu au răspuns.

„Poliția era acolo, jos, alergând”, a mai spus martorul. „Noi spuneam [dispozitivului de securitate]: „Hei, omule, este un tip pe acoperiș cu o pușcă! Iar poliția se purta ca și cum ar fi zis: „hă, ce?” – nu știau ce se întâmplă”.

„Noi spuneam „hei, e chiar aici, pe acoperiș, îl putem vedea chiar de aici!”.

„Și următorul lucru la care m-am gândit a fost: „De ce mai vorbește Trump? De ce nu l-au scos de pe scenă?”

„Stăteam acolo, arătând spre el, timp de două sau trei minute. Iar agenții Secret Service se uitau la noi... Eu arătam spre acel acoperiș, doar stând acolo... Și următorul lucru a fost, știți, au sunat cinci focuri!”, a încheiat martorul ocular.

Agenții Secret Service, „puțin neatenți” - procurorul districtual

Richard Goldinger, procurorul districtual din Butler County, a sugerat că agenții Secret Service „au devenit, poate, puțin neatenți” și a crezut că „așa ceva nu i s-ar întâmpla unui președinte sau unui fost președinte”.

„El [trăgătorul] era în afara zonei mitingului, ca să spunem așa”, a mai spus procurorul Goldinger. „Deci, sincer, nu știu cum ar fi ajuns în locul în care se afla, dar era în afara zonei protejate și cred că felul în care a ajuns acolo este ceva despre care va trebui să ne dăm seama”, a adăugat procurorul districtual.

Martorul ocular a mai spus că agenții Secret Service care îl păzeau pe Trump este posibil să nu fi reușit să-l descopere pe bărbatul înarmat din cauza modului în care acoperișul este înclinat, dar s-a întrebat de ce nu au luat poziții pe clădirile din jur. „Acesta nu este un loc mare... Sunt doar câteva clădiri pe aici. De ce Secret Service nu era în fiecare clădire de aici?” s-a întrebat martorul.

El a povestit și cum a fost eliminat atentatorul. „Omul înarmat era îmbrăcat în „culori deschise, îmbrăcăminte de culoare cafenie”, a mai spus martorul.

Revista presei