Ungaria are un plan anti-război. Multinaționalele vor fi obligate să plătească contribuții

Ungaria are un plan anti-război. Multinaționalele vor fi obligate să plătească contribuții Armata ungară. Sursă foto: Facebook.com/orbanviktor

Ungaria. Guvernul ungar a decis asupra unui plan de acțiune anti-război, a anunțat luni ministrul Gergely Gulyás, șeful Cancelariei Prim-ministrului Ungariei, în cadrul conferinței de presă săptămânale desfășurate la Budapesta. Ministrul a subliniat că planul include măsuri pentru combaterea propagandei de război, evidențiind angajamentul guvernului de a promova pacea și stabilitatea în contextul actualelor tensiuni internaționale.

Ungaria are un plan anti-război. Se cere transparență pentru sursele de finanţare

Ministrul Gergely Gulyás a explicat că transparența maximă este esențială, motiv pentru care partidele și organele de presă vor fi obligate să-și facă publice sursele de finanțare.

În timp ce partidele politice nu pot accepta finanțări din străinătate, această cerință se aplică doar mediilor de informare, iar guvernul așteaptă ca acestea să dezvăluie sursele lor de finanțare. Ungaria își rezervă dreptul de a returna expeditorului orice fonduri externe care servesc propagandei de război, a subliniat ministrul citat de publicația Reuters.

Gergely Gulyás a precizat că elaborarea reglementărilor va fi sarcina ministrului Justiției. Deși există reglementări la nivelul Uniunii Europene în acest sens, Guvernul Ungariei preferă „o soluție care să respecte mai mult statul de drept”.

Ministrul a menționat că o reglementare dură și radicală, care ar încălca libertatea de opinie și de exprimare, nu poate fi introdusă în Ungaria în conformitate cu cadrul constituțional actual.

În plus, ministrul a anunțat că Guvernul a decis ca toate companiile multinaționale, care au obținut profituri suplimentare în vremuri de război, să plătească o contribuție de apărare. Contribuția va fi impusă sectorului bancar, companiilor multinaționale și celor energetice, iar fondurile colectate vor fi direcționate către fondul de apărare.

Gergely Gulyás

Ministrul Gergely Gulyás. Sursă foto: Facebook.com/gergely.gulyas.585

Ce schimbări se mai implementează în Ungaria

Gergely Gulyás a mai anunțat că, în anul 2024, nivelul impozitului bancar nu se va schimba semnificativ; fiecare bancă care nu și-a crescut portofoliul de titluri de stat va trebui să plătească integral acest impozit. Ministrul a explicat această măsură prin faptul că multe bănci au exploatat o lacună în legislație referitoare la achiziția de titluri de stat, și astfel au evitat impozitarea corespunzătoare.

Politicianul a precizat că va fi majorată taxa pe tranzacții plătită de bănci și se va introduce o taxă de schimb valutar pentru operațiunile valutare ale băncilor; pentru a preveni transferul acestor costuri către familii, în anul 2024, pentru cardurile și conturile personale va fi impus un plafon pentru comisioanele de administrare a conturilor și de utilizare a cardurilor. Ministrul a mai anunțat că impozitul pe profiturile suplimentare impus sectorului energetic și companiilor multinaționale, precum și taxa pe retail, nu vor fi reduse în acest an și vor rămâne la nivelul actual.

Guvernul ungar crede că marile ţări din Europa sunt dominate de propaganda de război

Gergely Gulyás a declarat că, din perspectivă europeană și ungară, este corect faptul că, la începutul președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, premierul Viktor Orban a lansat o misiune de pace. El a subliniat că pacea nu poate fi realizată fără dialog direct cu părțile implicate în conflict. Aceasta subliniază necesitatea unei abordări diplomatice și a negocierilor directe pentru a atinge stabilitatea și securitatea dorită.

Gulyás a evidențiat că marile țări din Europa sunt dominate de propaganda de război, dar cineva trebuie să reprezinte și vocea perdanților, a victimelor și a familiilor afectate de război.

El a afirmat că marile puteri sunt cele care pot contribui în principal la pace, iar premierul ungar, după negocierile cu părțile implicate în război, a călătorit în China pentru a discuta cu președintele chinez.

Aceste acțiuni reflectă eforturile Ungariei de a facilita dialogul și de a căuta soluții internaționale pentru conflict.

Ungaria dorește să aibă relații cu toate țările care pot contribui la pace și să discute cu toți liderii politici care pot contribui la încetarea cât mai rapidă a războiului și la demararea negocierilor de pace, a precizat șeful Cancelariei Prim-ministrului Ungariei.

El a afirmat că Ungaria este conștientă de poziția sa, chiar și ca președinte rotativ al Consiliului Uniunii Europene, și recunoaște că un plan concret de pace poate fi elaborat doar împreună cu părțile implicate. Gulyás a adăugat că dialogul necesită un armistițiu, deoarece nu este realist să se poarte negocieri eficiente despre pace cât timp părțile beligerante se ucid pe front. Totodată, el a menționat că mulți privesc cu suspiciune și se opun misiunii de pace a Ungariei, iar țara este supusă șantajului politic, juridic și financiar pentru a se alinia susținătorilor războiului.

 

Ne puteți urmări și pe Google News