Alegeri în Franța. Emmanuel Macron a respins demisia premierului Attal

Alegeri în Franța. Emmanuel Macron a respins demisia premierului Attal Emmanuel Macron / Sursa Foto: Twitter/X

Franța. Emmanuel Macron, președintele Franței a respins demisia premierului Gabriel Attal. Acesta a decis să vacanteze postul după rezultatele obținute în alegerile anticipate.

Premierul francez a anunțat, încă de duminică seara, după aflarea rezultatelor în alegerile anticipate, că va demisiona. El a declarat că își va depune mandatul în fața președintelui. Dar nu a exclus să rămână în funcție atât timp cât va fi nevoie.

Emmanuel Macron a respins demisia premierului

Președintele Franței l-a primit pe Gabriel Attal, premierul francez, în cursul zilei de luni. Acesta urma să-și depună mandatul în fața șefului statului, însă a fost refuzat. Emmanuel Macron nu i-a acceptat demisia arătând că trebuie să conducă guvernul pentru a menține stabilitatea politică. Cel mai tânăr prim-ministru din istoria Franței, și-a anunțat demisia într-o intervenție televizată, după închiderea urnelor.

„Îmi voi prezenta demisia mâine dimineață președintelui Republicii”, a declarat Gabriel Attal.

Decizia sa a venit după ce stânga politică a ieșit învingătoare în alegerile legislative. Tabăra președintelui Emmanuel Macron s-a situat pe locul secund, în fața extremei drepte reprezentată de partidul lui Marine Le Pen.

Franța se pregătește pentru Jocurile Olimpice

În discursul susținut, Gabriel Attal a anticipat răspunsul președintelui Emmanuel Macron, în ceea ce-l privește. Astfel, el și-a lăsat o portiță de scăpare și a precizat că va rămâne în funcție dacă i se va cere. Aceasta cu atât mai mult cu cât Franța se pregătește pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

El a spus că-și va asuma atribuțiile atât timp cât va fi nevoie de serviciile sale la conducerea guvernului. Totodată, s-a arătat satisfăcut de faptul că forțele extreme nu au reușit să acapareze puterea absolută. Și astfel vor urma runde de negocieri petnru stabilirea unei formule de guvernare.

„În această seară, extremele (politice) nu au majoritate absolută, datorită determinării noastre și forței valorilor noastre. Noi (centriștii) avem de trei ori mai mulți parlamentari decât se preconiza la începutul acestei campanii”, a mai spus Attal.

Conform legii franceze, un nou tur de alegeri anticipate nu poate fi organizat mai devreme de un an de la învestirea noii Adunări Naționale. Astfel, Emmanuel Macron poate spune că și-a obținut un timp de respiro.

Gabriel Attal

Gabriel Attal și-a depus demisia Sursa foto: Captura video

Emmanuel Macron are motive de satisfacție

Turul al doilea al alegerilor anticipate din Franța a dat peste cap calculele politice anterioare. Partidul de extremă dreaptă RN, condus de Marine Le Pen nu a reușit să mențină avantajul din primul tur. Un număr mare de votanți au stabilit o altă ierarhie, astfel că partidul lui Le Pen a ajuns pe locul trei.

Alegerile au fost câștigate de alianța formată de stânga radicală, socialiști, ecologiști și comuniști. Se estimează că la finalul numărării voturilor, Alianța va obține în jur de 180 până la 205 de mandate în Adunarea Națională. Pe locul secund se clasează blocul centrist al președintelui Emmanuel Macron. Centriștii vor obține între 164 și 174 de locuri

Extrema dreaptă s-a clasat abia pe locul al treilea, deși spera să câștige scrutinul, cu 130-145 de locuri.