Ce se întâmplă cu DrugTest-ul. Poliția promite să nu-i afecteze pe șoferii corecți

Ce se întâmplă cu DrugTest-ul. Poliția promite să nu-i afecteze pe șoferii corecțiDrugTest. Sursa foto: politiaromana.ro

România. În contextul reacțiilor publice generate de OUG nr. 84/2024, Poliția Română a emis clarificări și a detaliat situațiile specifice în care șoferii vor fi supuși verificărilor cu DrugTest-ul.

Potrivit acestora, nu toți șoferii sunt supuși testării, așa cum s-a speculat în mediul public, ci doar cei care ridică suspiciuni în fața agenților de poliție.

Când pot polițiștii să te testeze cu DrugTest-ul

Astfel, prin noua ordonanță, s-a extins sfera de situații în care șoferii pot rămâne fără permis auto, mai ales atunci când refuză să se supună testării solicitate de polițistul rutier pentru stabilirea consumului de substanțe psihoactive sau a concentrației de alcool în aerul expirat, chiar dacă este oprit în trafic și prezintă următoarele situații:

  • sancţiuni contravenţionale aplicate, în mod repetat, în ultimii trei ani, pentru săvârşirea contravenţiei de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice;
  • a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni privind conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a unor substanţe psihoactive, a consumat alcool sau alte substanţe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulaţie, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a săvârşit infracţiuni privind traficul şi consumul ilicit de droguri;
  • în vehicul recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive;
  • un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de băuturi alcoolice sau substanţe psihoactive.
Poliția Română

Poliția. Sursa foto: Poliția Română/ Instagram

Măsura retragerii permisului de conducere poate fi contestată

Conform informațiilor oferite de IGPR, decizia administrativă de retragere a permisului de conducere poate fi contestată în conformitate cu prevederile Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, iar instanța competentă are posibilitatea de a suspenda executarea sau anula actul administrativ respectiv.

Legislația rutieră, prin intermediul instituțiilor juridice corespunzătoare, are ca scop protejarea unor valori fundamentale, cum ar fi viața, integritatea corporală și sănătatea tuturor participanților la trafic sau a celor aflați în apropierea drumului public.

Aceste valori trebuie să primeze în fața intereselor individuale ale unei singure persoane care poate pune în pericol pe ceilalți.

În urma noilor modificări legislative în domeniul rutier, conducătorii auto care refuză testarea cu aparatele din dotare, fie DrugTest, fie etilotest, sunt transportați la unități medicale specializate pentru recoltarea de probe biologice.

Probele sunt necesare pentru determinarea prezenței sau absenței substanțelor interzise sau a alcoolului în sânge. În cazul acestora, este aplicată măsura administrativă de retragere a permisului de conducere până la obținerea rezultatelor testelor.

În ceea ce privește echipamentele DrugTest utilizate de Poliția Română, acestea sunt Drager 5000, produse în Germania, fiind cele mai avansate și recente modele de pe piață. Ele sunt folosite în toate statele europene și în Statele Unite ale Americii, potrivit IGPR.

Unele medicamente dau rezultate pozitive la DrugTest

Poliția Română subliniază importanța informării cetățenilor cu privire la medicamentele pe care le folosesc și recomandă să citească cu atenție prospectul sau să consulte un medic, deoarece unele medicamente pot fi contraindicate în timpul deplasării cu mașina.

„Testarea reprezintă doar un indiciu în ceea ce priveşte posibilitatea ca acel şofer să fi consumat substanţe interzise. Tocmai de aceea sunt recoltate probe biologice, la o unitate medicală, iar rezultatul acestora reprezintă probă în ceea ce priveşte existenţa sau inexistenţa substanţelor interzise.

Măsurile sunt diferite de la o ţară la alta, însă toate statele au o preocupare şi sunt foarte atente la aceste abateri care sunt considerate grave, în orice stat, şi anume conducerea sub influenţa alcoolului sau a substanţelor interzise”, se mai arată în comunicatul transmis.

Mai mult, se subliniază că durata de analiză a probelor biologice, dacă se refuză testarea cu DrugTest-ul, a fost luată în considerare în momentul modificărilor legislative.

Șofer

Șofer. Sursa foto: Poliția Română/ Facebook

În urma unei analize efectuate la nivelul Direcției Rutiere și la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, s-a introdus posibilitatea legală pentru Poliția Română de a organiza și de a deține propriile laboratoare, în scopul analizării acestor probe și pentru a furniza rezultate cât mai rapid posibil.

Primul laborator de acest tip va fi funcționalizat la Institutul Național de Criminalistică din cadrul Poliției Române, în timp ce al doilea va fi înființat în județul Cluj.

În plus, planurile includ operaționalizarea unor astfel de laboratoare în întreaga țară. În prezent, documentația pentru laboratorul de la Institutul Național de Criminalistică - I.G.P.R. este deja pregătită, potrivit polițiaromână.ro.