Bursele pentru elevi se modifică din nou. Condiții de acordare pentru anul școlar 2024-2025
- Ghițulescu Radu
- 5 iulie 2024, 14:00
Legile învățământului, intrate în aplicare în toamna anului trecut, suferă tot mai multe modificări. Cea mai recentă, aprobată de guvern printr-un proiect de Ordonanță de Urgență, stabilește ce se întâmplă cu bursele pentru elevi în anul școlar 2024-2025.
Modificările au survenit după ce o statistică a Ministerului Educației a arătat că, anul trecut, aproximativ 8.500 de elevi cu media sub 5 au primit burse de merit. O situație asupra căruia s-a autosesizat și premierul Marcel Ciolacu, care a declarat că este inadmisibil că s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit.
Ca urmare, Ministerul Educației a introdus o nouă serie de reglementări privind modul în care se acordă bursele pentru elevi. Ca să elimine situația anormală creată, ministerul a prevăzut însă nu doar noi condiții, ci și o nou bursă.
Încă 300 de lei pentru elevi
Pe lângă modificările prevăzute ale modului de acordare, ministrul Ligia Deca a anunțat și introducerea unei noi burse pentru elevi. Aceasta poartă denumirea de „bursă de reziliență”. Conform ministrului, are rolul de „stimula progresul individual în învățare”.
Potrivit argumentației ministerului, nou bursă are rolul de a „motiva elevii cu rezultate medii să obțină rezultate mai bune”. O diferențiere necesară pentru a elimina situația creată prin acordarea burselor de merit pe criterii procentuale. (30% dintre elevii fiecărei clase.) Astfel, conform sursei citate, bursele de merit se vor acorda, din noul an școlar, „doar elevilor care obțin performanțe școlare”.
Valoarea bursei de reziliență va fi de 300 de lei pe lună. Ea se va da elevilor care au medii între 7 și 9,50. Condiția cumulativă este ca aceștia să fie și în primii 30% dintre elevii fiecărei clase cu medii între 7 și 10. Potrivit proiectului: „numărul burselor de merit cumulate cu numărul burselor de reziliență se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu.”
În cazul elevilor din clasa a V-a, pentru bursa de rezilență se iau în calcul mediile pe primele două intervale de învățare din anul școlar 2024-2025. În cazul elevilor din clasa a IX-a, se ia în calcul media de admitere la liceu.
Bursa de rezilență se acordă și elevilor cu afecțiuni oncologice. Dar și celor care sunt școlarizați în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu mai mult de patru săptămâni.
Cum se dau bursele pentru elevi anul viitor
Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență aprobat de Guvernul Ciolacu, lista completă a burselor pentru elevi de care vor beneficia aceștia în viitorul an școlar este următoarea:
- bursa de excelență olimpică I și II.
- bursa de merit.
- bursa de reziliență.
- bursa socială.
- bursa pentru mame minore.
- bursa tehnologică.
Cele mai mari sume sunt alocate pentru bursa de excelență olimpică I, unde valorile prevăzute sunt între 750 și 3.000 de lei. Pe locul doi urmează bursa de excelență olimpică II și cea pentru mamele minore cu 700 de lei. Bursa de merit rămâne la aceeași valoare de 450 lei, în timp ce restul - la 300 de lei.
Pentru a elimina situații precum cele apărute, bursele de merit se acordă elevilor cu medii de peste 9.50. Dacă această condiție s-ar fi aplicat din 2023, numărul beneficiarilor ar fi fost mai mic cu minim 160.000 de elevi.
Prevederi pentru bursele sociale
Bursele sociale se vor acorda de anul viitor și elevilor cu vârsta până în 30 de ani. Condiția este ca aceștia să nu fie angajați, înscriși la forme de învățământ cu frecvență redusă sau în programe educaționale de tip „A doua şansă”.
Lista completă a categoriilor de beneficiari de burse sociale include:
- elevii din familii cu un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitării, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie.
- elevi cu ambii părinți decedați.
- elevii aflați în plasament sau plasament de urgență.
- elevi din familii monoparentale cu un venit mediu net lunar mai mic sau egal cu salariul minim net pe economie.
- elevi cu deficienţe/afectări funcţionale produse de boli, tulburări sau afecţiuni ale structurilor şi funcţiilor organismului.
- elevi din familii care beneficiază de venit minim de incluziune.
Bursele sociale se pot cumula cu orice alt tip de bursă și se acordă și pe perioada vacanțelor. Cu anumite condiții însă, care țin de promovabilitate și numărul de absențe.
Noi condiții introduse
Ministerul a mai introdus o serie de criterii care țin de nota la purtare, dar și de numărul de absențe.
Astfel, pentru bursele de excelență, merit, tehnologică și reziliență, condiția este obținerea mediei 10 la purtare. Se are în vedere nota obținută la finalul anului școlar anterior.
O altă condiție îi vizează pe elevii care adună 10 absențe nemotivate într-o lună sau peste. Aceștia nu primesc burse de excelență, reziliență, merit, socială și tehnologică în luna respectivă. Pe de altă parte, ministerul a dublat numărul de absențe pentru care se scade media la purtare. (Pentru 40 de absențe se reduce un punct din media la purtare.)
Bursele de merit și de reziliență acordate pe baza mediei sunt propuse de profesorul diriginte. Bursele de merit acordate pe baza rezultatelor obținute la competiții și concursuri necesită depunerea unei cereri. Aceasta poate fi depusă de părinte, reprezentant legal sau de elevul major. Termenul este în primele 25 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar. În cazul elevilor din anii terminali, termenul este de 15 zile calendaristice de la data obținerii premiului.