Bulgaria trebuie să reacţioneze mai dur la retorica anti-bulgară din Macedonia de Nord

Bulgaria trebuie să reacţioneze mai dur la retorica anti-bulgară din Macedonia de NordMacedonia de Nord / Sursa foto: Dreamstime

Bulgaria ar trebui să reacţioneze mai dur la retorica anti-bulgară din Macedonia de Nord, consideră un specialist bulgar în istorie și educație.

Bulgaria trebuie să reacţioneze mai dur față de Macedonia de Nord

Profesorul Kiril Topalov, membru al Comisiei mixte pentru probleme istorice şi educaţionale dintre Bulgaria şi Macedonia de Nord, a declarat că Bulgaria trebuie să reacţioneze mai dur la retorica anti-bulgară a guvernanţilor din Republica Macedonia de Nord, aşa cum face Grecia.

Potrivit expertului, comisia se reuneşte în mod regulat, cea mai recentă reuniune desfăşurându-se la Sofia, iar următoarea va avea loc la Skopje.

„Nu există progrese vizibile”

„Nu există progrese vizibile pe tema istoriei, culturii şi identităţii în urma întâlnirilor. Reprezentanţii Macedoniei de Nord în comisia istorică au sarcina politică stabilită în mod clar de a nu se abate de la postulatele ştiinţifice, iar aceasta induce în eroare societatea.

Bulgaria

Bulgaria. Sursa foto: Dreamstime

Nu este un argument faptul că Samuil a fost un ţar bulgar şi că această regiune - Macedonia, a făcut întotdeauna parte din statul bulgar”, a subliniat profesorul Kiril Topalov.

Macedonia de Nord, acuzată de retorică anti-Bulgaria

Noii conducători din Skopje intensifică isteria anti-bulgară. „Faptul că pentru a câştiga alegerile prezidenţiale sau parlamentare trebuie să te declari anti-bulgar îndârjit este dezamăgitor. Pentru că înseamnă că societatea lor este deja pătrunsă de acest sentiment anti-bulgar feroce.

Au reuşit să întoarcă această cheie a gândirii, identităţii, memoriei istorice a acestei societăţi şi să o subordoneze intenţiilor Belgradului, care acţionează sub comanda Moscovei, pentru a nu permite intrarea Macedoniei în Uniunea Europeană”, a remarcat prof. Topalov.

Societatea din Macedonia de Nord doreşte ca statul să facă parte din UE.

Despre efectul ideii prim-ministrului interimar Dimităr Glavcev, care solicită Consiliul European să îşi reafirme concluziile din iulie 2022 şi din decembrie anul trecut şi să ceară Macedoniei de Nord să îşi îndeplinească angajamentele deja asumate, prof. Topalov a comentat: „Eu sper aşa să fie. În opinia mea, Bulgaria trebuie să reacţioneze mai dur, aşa cum o face Grecia”.

(Sursa: www.bnr.bg; Traducere: Daniela Dumitru, RADOR RADIO ROMÂNIA)