Război în Ucraina, ziua 853. SUA resping acuzațiile Rusiei privind atacul asupra Crimeei

Război în Ucraina, ziua 853. SUA resping acuzațiile Rusiei privind atacul asupra Crimeei SUA-Rusia. Sursa foto: Sb2010 | Dreamstime.com

Război în Ucraina, ziua 853. Pentagonul a declarat luni că Ucraina are autonomie în deciziile sale de ţintire, în contextul în care Kremlinul a acuzat direct Statele Unite că ar fi responsabile pentru un atac în Crimeea.

Rusia a afirmat că acest atac, efectuat cu rachete ATACMS furnizate de SUA, a dus la moartea a cel puţin patru persoane şi rănirea altor peste 150.

Război în Ucraina, ziua 853. SUA negă implicarea directă în atacul din Crimeea

Oficialii ruși susțin că conflictul dintre Rusia și Occident atinge cea mai periculoasă fază de escaladare până în prezent.

Astfel că, acuzația directă îndreptată către Statele Unite pentru atacul fatal asupra Crimeei, reprezintă un pas semnificativ înainte.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ucraina îşi ia propriile decizii de ţintire şi îşi conduce propriile operaţiuni militare”, a declarat maiorul Charlie Dietz, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Un reprezentant al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a subliniat că orice pierdere de vieți civile este o tragedie și a punctat că aceasta include fără îndoială mii de ucraineni nevinovați care au fost uciși de forțele ruse de la începutul războiului.

Oficialii ruși au raportat că doi copii au fost victimele atacului de duminică asupra Sevastopolului.

Explozie în Crimeea

Crimeea. Sursa foto: Arhiva EVZ

O înregistrare video arată oameni fugind de pe o plajă în apropierea Sevastopolului, în timp ce unele persoane rănite au fost transportate pe șezlonguri, potrivit Reuters.

Schimbare de comandă în Forțele Armate ale Ucrainei

Război în Ucraina, ziua 853. Luni, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că a numit pe generalul de brigadă Andri Hnatov în funcția de comandant al Forțelor Conjuncte ale armatei ucrainene, înlocuindu-l pe generalul de divizie Iuri Sodol.

Anunțul președintelui ucrainean, prezentat în discursul său video de seară, a venit în urma unor rapoarte care sugerau că Sodol nu a gestionat eficient rolul său în conflictul Ucrainei cu Rusia, care se desfășoară de peste doi ani, potrivit aceleiași surse.

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski. Sursa foto: Facebook

Înlăturarea lui Sodol a urmat publicării unei scrisori de către șeful regimentului Azov, foarte respectat în Ucraina, Bohdan Krotevici, în care acesta susținea că acțiunile lui Sodol au dus la grave înfrângeri militare.

Într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram, Krotevici nu l-a identificat pe Sodol prin nume, dar a spus că un general neidentificat „a ucis mai mulți soldați ucraineni decât orice general rus”.

Război în Ucraina, ziua 853. Președintele polonez, apel pentru implicarea Chinei în soluționarea conflictului

Andrzej Duda, președintele Poloniei, a exprimat în timpul unei vizite la Beijing, luni, speranța că China va juca un rol în găsirea unei soluții pașnice pentru Ucraina, în concordanță cu normele dreptului internațional.

China a lipsit de la summitul pentru pace în Ucraina organizat în Elveția în acest lună, argumentând că condițiile sale nu au fost îndeplinite, inclusiv participarea Rusiei și Ucrainei.

„Am prezentat punctul nostru de vedere privind situația de securitate din Europa și din lume, în special în partea noastră de Europa”, a declarat Duda reporterilor după o întâlnire cu președintele chinez Xi Jinping la Beijing.

„Sper că China va... sprijini eforturile de a căuta o soluție pașnică pentru încheierea războiului dus de Rusia în Ucraina”, a adăugat el.