Bancnote euro, retrase din circulație. Trebuie schimbate rapid

Bancnote euro, retrase din circulație. Trebuie schimbate rapid Sursa foto: Dreamstime.com

Banca Spaniei va retrage o parte dintre bancnotele euro. Cetățenii care le dețin sunt îndemnați să se adreseze instituțiilor financiar bancare pentru a primi contravaloarea lor.

Spania retrage mai multe bancnote euro

Banca Națională a Spaniei va scoate din uz toate bancnotele care prezintă semne de uzură și nu mai respectă toate standardele de calitate impuse.  Potrivit unei analize recente, mai mult de jumătate dintre spanioli preferă plățile în numerar.

Fie că achită cumpărăturile de la supermarket, facturi sau chiar vacanțe, aceștia nu aleg să facă plăți cu ajutorul cardului bancar. De altfel, acesta ar fi principalul motiv care a dus la deteriorarea banilor care circulă pe piață. 

Bancnote, euroSursa foto: Facebook

Ne puteți urmări și pe Google News

Cetățenii își pot pierde banii

Banca îi îndeamnă pe cei care dețin astfel de bancnote uzate să le schimbe. Cetățenii se pot adresa instituției financiar bancare pentru a obține contravaloarea acestora.

Vizate în acest sens sunt cele care prezintă urme de uzură sau au fost rupte. Totodată, banca de stat va restitui și contravaloarea bancnotelor murdare sau pătate, arată noticiastrabajo.

Bancnote euro, scoase din uz. Cât timp au cetățenii la dispoziție pentru a le schimba

Angajații instituției financiar bancare vor analiza în detaliu toate bancnotele aduse de cetățeni. Dacă aceștia ajung la concluzia că au fost deteriorate cu intenție, contravaloarea lor nu va putea fi recuperată. De asemenea, bancnotele ștampilate sau scrise nu vor fi primite de bancă. 

Până la finalul lunii iunie, banca de stat ar urma să scoată din uz toți banii deteriorați. Mulți cetățeni spanioli susțin că măsura îi va determina să se alinieze tendințelor din sfera tehnologiei.

La începutul lunii februarie, Banca Spaniei a retras mai multe monede fabricate înainte de 1999. Totodată, monedele de 1 euro din 2002 au fost scoase din uz.

În cazul acestora, mulți cetățeni au preferat să le păstreze în colecție și să nu le restituie băncii.