Întâlnire între șefii apărării din SUA şi China. Problemele militare au încins cele două țări

Întâlnire între șefii apărării din SUA şi China. Problemele militare au încins cele două țări SUA-China. Sursa foto: Maxopphoto | Dreamstime.com

Vineri a avut loc o rară întrevedere între șefii apărării din SUA şi China. Aceasta s-a produs pe fondul tensiunilor dintre cele două puteri în contextul securităţii în Asia-Pacific, relatează CNN.

Întâlnire rară între șefii apărării din SUA şi China

Întâlnirea dintre secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și ministrul chinez al apărării naționale, amiralul Dong Jun, a avut loc în marja unei conferințe anuale de apărare din Singapore, într-un context regional tensionat. Aceasta a reprezentat prima discuție față în față între cei doi lideri ai apărării și primele discuții de acest fel ale lui Austin cu un omolog chinez de la sfârșitul anului 2022. În cadrul întâlnirii, șeful Pentagonului și-a exprimat îngrijorarea cu privire la activitatea militară a Chinei.

„Secretarul american şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la recenta activitate provocatoare a Armatei Populare de Eliberare în jurul Strâmtorii Taiwan şi a subliniat că Republica Populară Chineză nu ar trebui să folosească tranziţia politică din Taiwan - parte a unui proces democratic normal şi de rutină - ca pretext pentru măsuri coercitive", a declarat într-un comunicat generalul-maior Patrick Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului.

China ignoră sancțiunile Occidentului

SUA și China - nou război rece. Sursa Foto - Dreamstime

China a organizat manevre militare majore în jurul Taiwanului

Beijingul, care deţine cea mai mare flotă din lume, continuă să îşi afirme în mod agresiv revendicările teritoriale disputate din mările Chinei de Est şi de Sud, în timp ce dezaprobă eforturile Washingtonului de a consolida legăturile de securitate cu aliaţi-cheie precum Japonia, Coreea de Sud şi Filipine. La începutul acestei luni, China a organizat manevre militare majore în jurul Taiwanului, în urma învestirii noului preşedinte ales în mod democratic al insulei. Partidul Comunist Chinez revendică insula autonomă ca fiind a sa, deşi nu a controlat-o niciodată.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ultimele săptămâni, paza de coastă a Chinei a tras cu tunuri de apă şi a încercat să contracareze navele filipineze care operează în zonele disputate din Marea Chinei de Sud, ceea ce a alimentat tensiunile deja crescute cu un aliat al SUA din regiune. Beijingul a criticat, de asemenea, ceea ce consideră a fi mişcări provocatoare între SUA şi aliaţii săi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Beijing condamnând desfăşurarea unui sistem american de rachete în timpul exerciţiilor militare din Filipine de luna trecută.

Rusia, printre principalele subiecte de discuție

Conform informațiilor CNN, se aștepta ca Austin să îi transmită lui Dong îngrijorările legate de sprijinul pe care China îl acordă Rusiei, așa cum au declarat oficialii americani înaintea întâlnirii. În săptămânile recente, administrația de la Washington a afirmat că exporturile de produse cu dublă utilizare din China întăresc capacitatea industrială de apărare a Rusiei, contribuind la eforturile acesteia în războiul din Ucraina, și oficialii americani au avertizat Beijingul să nu furnizeze Moscovei echipamente militare letale.

Este puțin probabil ca discuțiile dintre Austin și Dong să înregistreze progrese semnificative în rezolvarea problemelor persistente dintre cele două puteri. Cu toate acestea, întâlnirea lor este văzută de observatorii internaționali ca un pas pozitiv în direcția consolidării dialogului, ceea ce ar putea ajuta la evitarea unor neînțelegeri sau incidente militare care să escaladeze într-un conflict.